ροή ειδήσεων

Το F-35 στο Αιγαίο. Αλήθειες, ψέμματα, το "τυράκι" και η φάκα για την Ελλάδα

Το “τυράκι” το βλέπουμε.
Καιρός κάποια στιγμή να δούμε και τη φάκα!
Ειδικά τώρα που τα οικονομικά μας πρέπει να μας κάνουν ακόμη πιο καχύποπτους...
Ο λόγος περί εξοπλισμών και ειδικότερα περί των εξοπλισμών της ΠΑ ,όπου το θέμα του νέου μαχητικού “καίει” εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Τι τελευταίες ημέρες η ανακοίνωση της παραγγελίας των δύο πρώτων F-35 από τη Τουρκία επανέφερε και πάλι τη.....
λογική συζήτηση:εμείς τι κάνουμε; Εδώ και πολλά χρόνια απολύτως τίποτα και εσχάτως απλά …χρεοκοπούμε κάθε μέρα. Επειδή όμως τ΄ αστεία τελειώνουν πρέπει να επισημάνουμε ορισμένα στοιχεία,κατά τη γνώμη μας σημαντικά:

•Οι αγορές και οι παραγγελίες της Τουρκίας πρέπει σφόδρα να μας προβληματίζουν αλλά όχι να μας καθοδηγούν σε βιαστικές επιλογές. Εδώ και κάμποσα χρόνια ακόμη και μεγάλες “σοβαρές και έγκυρες” εφημερίδες προσπαθούν να σπείρουν τον πανικό όπως αυτοί που μας έλεγαν για τα ημερολόγια των Μάγιας και τη καταστροφή του κόσμου το 2012! Οι “σεναριογράφοι των εξοπλισμών” μας προειδοποιούν ότι το 2015 που η Τουρκία θα έχει παραλάβει F-35, θα πρέπει ή κι εμείς να παραγγείλουμε καμιά 100στή ή …να παραδοθούμε!

•Εκτός του ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι η Τουρκία θα έχει F-35 το 2015 ,πρέπει να διαπιστώσουμε τι σόϊ αεροπλάνο θα είναι αυτό το πολυδιαφημισμένο “προϊόν” της Lockheed Martin. Γιατί αν πιστέψουμε όσα γράφουν μεγάλες ,έγκυρες και σοβαρές -χωρίς εισαγωγικά- εφημερίδες όλου του κόσμου το πρόγραμμα του F-35 ,θυμίζει το τραγούδι “εμείς γι΄αλλού πηγαίναμε κι αλλού η ζωή μας πάει”! Πολλές από τις δυνατότητες που διαφημίστηκαν, τώρα αμφισβητούνται. Η ικανότητα του αεροσκάφους στην εναέρια μάχη που μας ενδιαφέρει έχει απογοητεύσει όσους έχουν ασχοληθεί με το θέμα και η stealth τεχνολογία του είναι ένα ακόμη πολύ μεγάλο θέμα προς συζήτηση. Stealth ναι ,αλλά με πόσα και με τι όπλα;

•Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να μάθει να “ψωνίζει” σοβαρά και πρώτα απ΄ όλα με βάση τις δυνατότητές της αλλά και τις πραγματικές της ανάγκες. Η εξίσωση οικονομικές δυνατότητες-επιχειρησιακές ανάγκες-πολιτικό όφελος ,πρέπει να λύνεται με ακρίβεια και συνέπεια κι όχι με …λυσάρι που μας “σπρώχνει” ο κάθε επιτήδειος.

•Δυστυχώς η επιλογή του επόμενου μαχητικού αεροσκάφους για την Ελληνική ΠΑ θα γίνει υπό αφόρητες συνθήκες πίεσης.Πίεσης οικονομικής,πολιτικής,διπλωματικής και ίσως ακόμη και υπό συνθήκες κρίσης. Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για να πάμε σε επιλογές και αγορές βιαστικές και πρόχειρες,όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια ,ακόμη και σχετικά πρόσφατα. Άλλα λεφτά από το παράθυρο δεν πρέπει να πεταχτούν.

•Με αυτό το δεδομένο η Ελλάδα δεν πρέπει να ασχοληθεί με όσα λένε τα …διαφημιστικά φυλλάδια των εταιρειών,ούτε να επιλέξει αεροπλάνο με γνώμονα τα …λόμπυ που κυριαρχούν εντός και εκτός ΥΕΘΑ . Πρέπει να επιλέξει πρώτα απ΄ όλα οπλικά συστήματα που θα αποτελέσουν “πολλαπλασιαστές ισχύος” και μετά να προχωρήσει στην επιλογή του αεροσκάφους που μπορεί να τα μεταφέρει. Ενός αεροσκάφους που θα έχει τα χαρακτηριστικά -οικονομικά και επιχειρησιακά- που εξυπηρετούν εμάς και όχι …το Τέξας,το Ιλινόϊς,το Παρίσι ή όποιον άλλο “καίγεται” να μας πουλήσει. Ενός αεροσκάφους που θα μπορεί σίγουρα να πετά μέρα και νύχτα στο Αιγαίο,ακόμη και με 10 και με 11 μποφόρ,για να αποφύγουμε τα όσα δυσάρεστα διαπιστώσαμε και ζήσαμε τη νύχτα των Ιμίων.Ας μην επεκταθούμε προς το παρόν.

•Για όσους πολύ λογικά θα παρατηρήσετε ότι είναι τουλάχιστον παράλογο να συζητάμε καν για επιλογή νέου μαχητικού σ΄ αυτή την οικονομική συγκυρία,έχουμε να απαντήσουμε ότι όλες οι λανθασμένες -σκόπιμα ή όχι δεν θα το εξετάουμε τώρα- κινήσεις που μόλις περιγράψαμε σε αγορές του πρόσφατου ή και πιο μακρυνού παρελθόντος,αλλά και η εξοργιστική αδιαφορία με την οποία οι κυβερνήσεις από το 2004 έως και σήμερα αντιμετωπίζουν το θέμα των εξοπλισμών ,έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο με απρόβλεπτες συνέπειες τις Ελληνικές ΕΔ. Οι επίδοξοι …Ντι Πιέτρο που έκαναν δήθεν “κάθαρση” απλά χωρίς να υπογράφουν ούτε τις απλές συντηρήσεις οπλικών συστημάτων έχουν προκαλέσει ζημιά τεραστίων διαστάσεων που πρέπει με μία ,δυο κινήσεις να διορθωθεί όσο γίνεται. Αν βέβαια θέλουμε να έχουμε στοιχειωδώς θωρακίσει την άμυνα της χώρας.

Δυστυχώς αυτοί που μας κυβέρνησαν είπαν ψέμματα ακόμη και στο κρίσιμο για την Εθνική Άμυνα θέμα των εξοπλισμών. Το δίλημμα που χάϊδεψε τ΄ αυτιά των πολιτών έλεγε για “βούτυρο ή κανόνια,όπως θα θυμάστε. Δυστυχώς,όπως ξέρουμε πια καλά,βούτυρο δεν υπάρχει παρά το γεγονός ότι δεν αγοράσαμε ούτε κανόνια!

http://www.onalert.gr/

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *