ροή ειδήσεων

Τρώνε... από τα έτοιμα

Από τα έτοιμα «τρώνε» όσοι Έλληνες πολίτες έχουν καταφέρει να έχουν ακόμη καταθέσεις στις τράπεζες. Ειδικότερα, από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι και σήμερα όπου εκατομμύρια πολίτες...

πληρώνουν έκτακτες εισφορές και φόρους, την στιγμή μάλιστα που έβλεπαν μισθούς και συντάξεις να συρρικνώνονται, αναγκάζονται να σηκώνουν από τις καταθέσεις τους για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Επίσης, δεν είναι λίγοι και αυτοί που ξοδεύουν από τα έτοιμα, προκειμένου να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης ή ακόμη και για να αγοράσουν βασικά αγαθά, όπως είδη διατροφής.

Παράλληλα έχουν μειωθεί αισθητά οι πολίτες που σηκώνουν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες για να τα φυγαδεύσουν σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος στο τέλος του 2011 οι συνολικές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες ανήλθαν στα 174 δισεκατομμύρια ευρώ από 209 δισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη του 2010. Από τα 174 δισεκατομμύρια ευρώ τα 145 είναι οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών οι οποίες τον τελευταίο χρόνο μειώθηκαν κατά περίπου 28 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιπροσθέτως, βροχή πέφτουν οι αιτήσεις στις τράπεζες για ρυθμίσεις δανείων από πολίτες που αδυνατούν να καλύψουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Εκτιμάται, μάλιστα ότι περίπου 100.000 δανειολήπτες καταφεύγουν στις τράπεζες κάθε μήνα, προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους, ζητώντας αρκετές φορές να επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου τους, προκειμένου να μειωθεί το ύψος της μηνιαίας δόσης, που καταβάλουν στις τράπεζες. Σύμφωνα με στελέχη των τραπεζών, η συντριπτική πλειονότητα των αιτημάτων καταλήγει σε ρύθμιση, καθώς πλέον ο τρόπος αυτός αποτελεί μονόδρομο για τους δανειολήπτες. Όπως επισημαίνει η γενική διευθύντρια της καταναλωτικής ένωσης ΕΚΠΟΙΖΩ, κυρία Παναγιώτα Καλαποθαράκου «οι Έλληνες καταναλωτές εξαντλούν τις αποταμιεύσεις τους προκειμένου να επιβιώσουν και προχωρούν σε ρύθμιση των δανείων τους».

Την ίδια στιγμή, πέντε στις δέκα αιτήσεις αφορούν ρυθμίσεις για καταναλωτικά δάνεια, 2 στις 10 για στεγαστικά δάνεια και 3 στις 10 για δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς ρυθμίστηκαν δάνειας συνολικής αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το 2011 καταργήθηκαν 500.000 πιστωτικές κάρτες, οι οποίες είτε αποπληρώθηκαν και δεν ανανεώθηκαν, είτε τα υπόλοιπά τους μεταφέρθηκαν.

Ωστόσο την ώρα που οι δανειακές υποχρεώσεις, αποτελούν βαρίδι για χιλιάδες νοικοκυριά η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή προχωρά σε ρυθμίσεις για τις εισπρακτικές εταιρείες θέτοντας περιορισμούς στην λειτουργία τους, από τον ερχόμενο Απρίλιο. Ειδικότερα όπως υποστηρίζει η κυρία Καλαποθαράκου το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ότι οι εισπρακτικές εταιρείες θα μπορούν να επικοινωνούν με τον οφειλέτη μόνο τις εργάσιμες ημέρες από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ ενώ οι οχλήσεις θα ξεκινούν αφού έχουν περάσει 10 ημέρες από την ημερομηνία καταβολής της δόσης. Τέλος, απαγορεύεται στα δικηγορικά γραφεία να λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρείες.
real.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος9/2/12 01:02

    Εαν υπολογισουμε 145 δις που ειναι των νοικοκυριων και τα διαιρεσουμε δια 11 εκατ. πλυθησμο, βγαινουν κατα κεφαλη αποταμιευσεις 13000 ευρω. Ολοι απο μωρο μεχρι τον υπερηλικα στην μοιρασια. Δηλαδη μια οικογενεια με 2 παιδια, εχει κατα μεσω ορο αποταμιευσεις 52000 ευρω.
    Θα μου πειτε εχουν ενα ματσο φραγκα οι πλουσιοι, και επιρεαζει το αποτελεσμα. Και τα χουν ακομα στην Ελλαδα αυτοι;
    Δηλαδη με τα αλλα στο εξωτερικο ποσα βγαινουν ανα κεφαλη;
    Θα μου πεις εδω πιασανε γιατρους του ΕΣΥ με 4 και 5 και 10 εκατ. τον καθενα.
    Υπαρχει πολυ μαυρο χρημα! Παρα πολυ μαυρο χρημα. Αυτους τους υπολογισμους κανουν και οι τροικανοι και εχουν λυσσαξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος9/2/12 06:33

    Υπαρχει κανεις που πιστευει ακομα οτι τα χαρατσια και οι φοροι μπαινουν για να μπορεσει το κρατος να πληρωσει μισθους και συνταξεις????
    Ολα πηγαινουν στους δανειστες,απο τα λεφτα του ΔΝΤ,μεχρι και οι φοροι που πληρωνουμε.
    Με τους φορους που βαζουν,σκοπο εχουν να μας παρουν τις καταθεσεις.Δεν το καταλαβενετε?
    Ολα ειναι στημενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *