επικαιρότητα

Θα «ξυπνήσουν» Βεζούβιος, Νίσυρος, Σαντορίνη;

Ο Βεζούβιος είναι μια από τις 770 ανοιχτές «πληγές» της γης -ενεργά ηφαίστεια- υπάρχουν άλλα 10.000 ηφαίστεια σβησμένα. Είναι ένα από τα δεκάξι ενεργά...
ηφαίστεια της Μεσογείου. Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι μόνες Μεσογειακές χώρες που έχουν ηφαίστεια.

Η Γαλλίδα ηφαιστειολόγος Κάτια Κόνρα, μελετώντας το Βεζούβιο είχε πει ότι η ενέργειά του δεν φθάνει για να ψήσεις ένα αυγό.

Ο πάλαι ποτέ φοβερός και τρομερός Βεζούβιος φαίνεται, όμως, πως «θίχτηκε». Και αυξάνει αργά αλλά σταθερά την ενέργειά του.

ΘΑ «ΞΥΠΝΗΣΕΙ» Ο ΒΕΖΟΥΒΙΟΣ;

Ιταλοί ηφαιστειολόγοι αναμένουν έκρηξη του ηφαιστείου. Έχουν διαπιστώσει αύξηση των εκπεμπόμενων αερίων και βλημάτων.

Τις τελευταίες εκατονταετίες ο Βεζούβιος «ξερνάει» την καυτή λάβα του κάθε τριάντα πέντε χρόνια, περίπου. Το όριο έχει συμπληρωθεί και πολλοί πιστεύουν ότι το θηρίο θα ξυπνήσει ξαφνικά. Η περιοχή γύρω από τον κρατήρα έχει αρχίσει να πρασινίζει από τα φυτά. Δίνει την εντύπωση πως «σίγησε» για πάντα. Ετσι, όμως, ήταν και όταν κατέκαψε την Πομπηία.

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΟΜΠΗΙΑΣ

Από τα αρχαία χρόνια μέχρι το 79 μ. Χ., ο Βεζούβιος εθεωρείτο «νεκρός». Στο μεταξύ, ένας ισχυρότατος σεισμός είχε κατερειπώσει την Πομπηία, το ελληνικό Ηράκλειο και άλλες πόλεις.

Οι πόλεις φτιάχτηκαν γρήγορα αλλά, δέκα έξι χρόνια μετά -το 79 μ.Χ.- η λάβα έσπειρε τον τρόμο και τη φρίκη: Ο Βεζούβιος «ξέρασε» την «κόλαση», από τα σωθικά του καίγοντας την Πομπηία, το Ηράκλειο, τις Σταβιές και άλλες πόλεις, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους νεκρούς.

Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ

Ακολούθησαν μικροεκρήξεις μέχρι το 1631, οπότε αρχίζει η νέα περίοδος εντάσεως του Βεζούβιου. 3.000 νεκροί από τη λάβα του στις πόλεις Πορτίτσι και Τόρε Ανουντσιάτα. Από τότε «ξύπναγε» με την εξής συχνότητα:

• Εκατόν εξήντα τρία χρόνια μετά, το 1797, έκαψε είκοσι έξι ανθρώπους και κατέστρεψε μέρος της πόλης Τόρε ντελ Γκρέκα.

• Το 1872, εβδομήντα οκτώ χρόνια μετά,... σκότωσε 110 άτομα, οι περισσότεροι περίεργοι που έσπευσαν από κοντά να τον δουν να «ξερνάει».

• Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά, το 1906, έκρηξη έντασης ίδια με εκείνη του 79 μ.Χ., κατέστρεψε την πόλη Οταγιάκο. Την ίδια εποχή με τον μεγάλο σεισμό του Σαν Φρανζίσκο.

• Το 1944, τριάντα οκτώ χρόνια μετά ήταν η τελευταία έκρηξη. Μετά ηρέμησε. Από τότε, μόνο σε χαμηλή ένταση αέρια και βλήματα.

Τώρα αυξάνει η ένταση του και αναμένεται να ξυπνήσει.

ΕΧΕΙ ΑΡΓΗΣΕΙ

Οι αρμόδιοι επιστήμονες αναμένουν τους σεισμούς ή τις εκρήξεις ηφαιστείων, ανάλογα με την περιοδικότητα που παρουσιάζει η κάθε περιοχή. Στην περίπτωση του Βεζούβιου, είχαμε φθίνουσα γεωμετρική πρόοδο εκρήξεων μεταξύ της μιας και της άλλης 162 χρόνια, 78 χρόνια, 34 χρόνια, 38 χρόνια. Περίμεναν μια έκρηξή του στη δεκαετία του '80. Όμως αυτή η «καυτή» περίοδος πέρασε και η έκρηξη έχει αργήσει. Παράλληλα, πιστεύεται ότι η μετακίνηση των πλακών της Μεσογείου και η στροφή της Ελλάδος προς την Ιταλία, ενισχύουν την εκδήλωση του φαινομένου.

ΤΡΙΑ ΕΝΕΡΓΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ

Τρία είναι τα ενεργά -και κύρια- ηφαίστεια της Ιταλίας: Ο Βεζούβιος, η Αίτνα, και το Στρόμπολι.

Και τα τρία βρίσκονται στον ίδιο ανατολικό μεσημβρινό. Η Αίτνα: Βρίσκεται στη Σικελία, πέρα από τις κατά καιρούς μεγάλες εκρήξεις της, ξεπετάει κάθε λεπτό. ... πορφυρούς ογκόλιθους, ατμούς και μόρια στάχτης. Το Στρόμπολι στο ομώνυμο νησί-σύμπλεγμα των Λιπαρών Νήσων- έχει και αυτό «αναμμένα καζάνια». Κάθε τόσο «ξερνάει» λάβα και ερυθρωπούς καπνούς.

Ο πλανήτης μας βρίσκεται σε συνεχή μεταβολή και τα ηφαίστεια είναι μια τρανταχτή απόδειξη.

Συνεχή παραγωγή ύλης στον πυρήνα του πλανήτη μας διαπιστώνει ο ερευνητής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Σταύρος Τάσσος. Όπως υποστηρίζει ο κ. Τάσσος η παραγωγή γίνεται είτε γιατί η ενέργεια μετατρέπεται σε ύλη, είτε γιατί απλούστερες μορφές ύλης μετατρέπονται σε πιο συνηθισμένες. Λόγω αυτών των διεργασιών και των στατιστικών στοιχείων οι ηφαιστειολόγοι αναμένουν την εκ νέου δραστηριοποίηση του Βεζούβιου.

ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ Η ΝΙΣΥΡΟΣ;

Το ηφαιστειακό τόξο που ξεκινάει από το Σουσάκι, διατρέχει τη Σαλαμίνα, την Αίγινα, τα Μέθανα, τον Πόρο, την Υδρα, τη Μήλο, τη Σαντορίνη και φθάνει στη Νίσυρο, μήκους 450 χιλιομέτρων αναμένεται να τεθεί από τον ερχόμενο Αύγουστο υπό καθεστώς μόνιμης παρακολούθησης. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το ηφαίστειο της Nισύρου, δημιουργείται στο νησί παρατηρητήριο για τη μελέτη του ηφαιστειακού κινδύνου. Το ηφαίστειο της Nισύρου είναι ενεργό και δεν μπορεί να μείνει χωρίς εντατική παρακολούθηση, καθώς η εκδήλωση μιας υδροθερμικής έκρηξης είναι πολύ πιθανή στο μέλλον, λένε οι επιστήμονες. Παρόλο που σήμερα όλα τα ηφαιστειακά κέντρα του χώρου βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας.

Yδροθερμικές εκρήξεις εκδηλώθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν και συγκεκριμένα το 1871-73 και το 1887.

Παρόμοια άποψη έχει εκφράσει ο γεωφυσικός κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος για το ηφαίστειο της Σαντορίνης.


http://www.katohika.gr/

Σχόλια

  1. Ανώνυμος9/2/12, 12:37 π.μ.

    makari na ksipnisoun kai na min mini ksenodoxeio or8io!!!na ka8arisei otopos apo ksenodoxeia kai klemena oikopedapou eginan villes se vouna kai paralies!!!!kai na paroun mazi tous kai tin merkel!!!eksintavelonis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος9/2/12, 3:35 μ.μ.

    O ψυχικά άρρωστος αρρωστημένα μιλάει, η ζήλεια δεν μπορεί πία να κρυφτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Καλησπέρα εδώ κ δύο μέρες αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα απευθύνθηκα παντού Αλλά κανένας δεν μπορεί να με βοηθήσει...θα παρακαλούσα πολύ να με ενημερώσετε κ να με ακούσετε κ να βρούμε μια λύση σχετικά με το κλείσιμο του δρόμου κ πιο συγκεκριμένα το γεφύρι Μακκαρη... έχουμε την επιχειρήσει (πρατήριο υγρών καυσίμων) κατανοώ την επικινδυνότητα κ βέβαια αποδέχομαι όλα Αλλά το μόνο που δεν μπορώ να δεχτώ είναι το γεγονός ότι μου κλείσατε απ τον κόμβο Λίνδου προς Ροδο κ πιο συγκεκριμένα στην διασταύρωση κατασκήνωση Μασσαρι Γιατί εκεί η επιχείρηση απ το γεφύρι είναι ένα χιλιόμετρο δρόμος θα σας παρακαλέσω να κλείσετε το δρόμο πιο πάνω κ συγκεκριμένα έξω απ την επιχειρήσει μου ...Υπάρχουν δύο χωριά που τους εφοδιαζω με καύσιμα κ πέρα απ αυτό έχουμε σύμβασης με το ΚΤΕΛ κ δεν μπορούν να έρθουν όπως επίσης κ με τουριστικά γραφεία για την καλοκαιρινή σεζόν... σας παρακαλώ πολύ ακούσετε την διαμαρτυρία μου κ βοηθήστε να βρεθεί μια λύση προσωρινή

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά