ροή ειδήσεων

Φαγοπότι δισεκατομμυρίων με τη φαρμακευτική δαπάνη

Για περισσότερα απο 10 χρόνια είχε στηθεί ένα μεγάλο πάρτι γύρω απο τη φαρμακευτική δαπάνη. Πρωταθλήτρια η Ελλάδα την υπερκατανάλωση φαρμάκων...



Tεράστια κέρδη ύχους πολλών δισ. ευρώ απέφερε σε όλους τους εμπλεκόμενους, το μεγάλο πάρτι που διήρκεσε για πάνω απο 10 χρόνια, γύρω απο τη φαρμακευτική δαπάνη.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που δημοσιεύει η Καθημερινή της Κυριακής το 2009 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα των 11 εκατ. ανθρώπων έφτασε τα 8,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή 4 δισ. ευρώ περισσότερα από χώρες με αντίστοιχο ή ελαφρώς μικρότερο πληθυσμό, όπως η Σουηδία και η Πορτογαλία και 4 δισ. λιγότερο από την Ισπανία των 47 εκατ. κατοίκων.

Η δημόσια δαπάνη από τα 2,4 δισ. ευρώ το 2004, εκτινάχθηκε το 2009 στα 5,28 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή στο ισοδύναμο πληθυσμιακά Βέλγιο έφτανε μόλις τα 2,5 δισ. ευρώ, ποσό δηλαδή αντίστοιχο με αυτό που οφείλει να φτάσει η χώρα μας το 2012 σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικας.

Χαρακτηριστικό είναι οτι στο ΙΚΑ η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε από το 2000 πάνω από 400%, φτάνοντας τελικά το 2009 στα 2,4 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα στον ΟΓΑ διαμορφώθηκε στα 1,2 δισ. ευρώ από μόλις 279 εκατ. ευρώ το 2000.

Το μημόνιο προβλέπει διεύρυνση της χρήσης των λεγόμενων γενόσημων φαρμάκων, αντίγραφων δηλαδή φαρμάκων που έχουν την ίδια δραστική ουσία με τα πρωτότυπα, τα οποία καλύπτονται από πατέντα, ωστε να μπορέσουμε να περικόψουμε φαρμακευτικές δαπάνες άνω του 1 δισ. ευρώ

Το 2011 τα γενόσημα ανέρχονταν μόλις στο 18% του συνόλου της ελληνικής φαρμακευτικής δαπάνης. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, στόχος με το νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί την ερχόμενη Τετάρτη είναι η χρήση των γενόσημων φαρμάκων που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και που χορηγούνται από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ να φτάσει στο 50% μέχρι το 2013.

newsit

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *