ροή ειδήσεων

Αφανίζουν τις φώκιες του Αιγαίου

Ενα αποτρόπαιο οικολογικό έγκλημα συντελείται στα ανοιχτά του Αιγαίου, με τραγικό θύμα τη μεσογειακή φώκια Μονάχους μονάχους.
Από την Κρήτη και τη Ρόδο έως τη Μήλο και τις ανατολικές ακτές της Εύβοιας...
το σπάνιο θηλαστικό εξοντώνεται συστηματικά από ασυνείδητους ψαράδες, που δεν διστάζουν να το πυροβολούν με καραμπίνες στο κεφάλι, επειδή προκαλεί ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία και στην ψαριά τους.

Οικολογικές οργανώσεις, λιμεναρχεία και εκπρόσωποι αλιέων εκφράζουν στη Real planet την έντονη ανησυχία τους για τα αυξημένα κρούσματα θανάτωσης της μεσογειακής φώκιας και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας, ο ευαίσθητος πληθυσμός της φώκιας κινδυνεύει να αφανιστεί.

Από ανθρώπινο χέρι

Σύμφωνα με τις δηλώσεις στα τοπικά λιμεναρχεία, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν βρει τραγικό θάνατο πάνω από 64 φώκιες. Οι ερευνητές της Εταιρείας Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας (ΜOM) επισημαίνουν ότι τουλάχιστον οι μισές θανατώθηκαν από ανθρώπινο χέρι.

Πρόσφατα, μάλιστα, στη Σητεία της Κρήτης, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος του δήμου Ιτάνου, μέσω του υπεύθυνου επικοινωνίας του Μανόλη Τσαντάκη, ειδοποίησε το λιμεναρχείο για μια δολοφονημένη φώκια Μονάχους μονάχους, μήκους 1,5 μέτρου, από ψαράδες της περιοχής.

Οι ερευνητές φοβούνται για τα χειρότερα, καθώς μόνο φέτος έχουν βρεθεί 10 νεκρά θηλαστικά. Από αυτά, δύο κουφάρια που είχαν εκβραστεί στη Μήλο και στον Αργολικό κόλπο εξακριβώθηκε από τους ειδικούς ότι είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι.

«Πράγματι, πρόσφατα βρέθηκε χτυπημένη στο κεφάλι μια ενήλικη φώκια σε παραλία του νησιού μας», επιβεβαιώνει ο δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο οποίος ωστόσο σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι για το γεγονός δεν ευθύνονται οι επαγγελματίες αλιείς του νησιού: «Οι ψαράδες μας δεν θα έκαναν ποτέ μια τόσο αποτρόπαια πράξη, καθώς αναγνωρίζουν τη θέση που έχει το θηλαστικό στο οικοσύστημα της περιοχής τους».

Η περυσινή χρονιά σημαδεύτηκε από 25 νεκρά θηλαστικά, τα περισσότερα από τα οποία βρήκαν τον θάνατο από ανθρώπινο χέρι. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Εύβοια, όπου νεκρές φώκιες εκβράσθηκαν στο Πήλι, καθώς και στο Αχλάδι, ανατολικά του νησιού.

Ανεξέλεγκτες

Ο λιμενοσταθμάρχης Μαντουδίου Αθανάσιος Μαυροκώστας δηλώνει στη Real planet εξαιρετικά ανήσυχος για τις εκτεταμένες θανατώσεις που συμβαίνουν στην περιοχή του: «Εχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα με τις δολοφονίες της σπάνιας φώκιας και δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε. Οι δολοφονίες φαίνεται πως γίνονται από ασυνείδητους επαγγελματίες αλιείς. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η χρήση όπλου πάνω στο σκάφος απαγορεύεται. Η εξόντωση της σπάνιας φώκιας αποτελεί αδίκημα».

«Απευθύνουμε έκκληση προς την πολιτεία να προστατεύσει τον τελευταίο υγιή πληθυσμό φώκιας που έχει απομείνει στο θαλάσσιο οικοσύστημα», λέει στην «R» η βιολόγος Μαριάννα Ψαραδέλλη από την Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας και συνεχίζει: «Η φώκια είναι σύμβολο υγείας του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν απομείνει γύρω στα 300 άτομα, εκ των οποίων τουλάχιστον τα μισά ζουν και αναπαράγονται στις ελληνικές θάλασσες.

Ο σημαντικές καταστροφές των θαλάσσιων οικοσυστημάτων τους και η υπεραλίευση οδηγούν τις σπάνιες μεσογειακές φώκιες στα δίχτυα των ψαράδων, όπου βρίσκουν άφθονη και εύκολη τροφή, προκαλώντας τους όμως σημαντικές καταστροφές».
24wro

ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Αποκλειστικό: Εκτέλεσαν φώκια εν ψυχρώ με 9 σφαίρες!

Σχόλια

  1. Ανώνυμος23/4/12 20:13

    Τι εκληση και παπαριες ρε μπουνταλα!!!

    Πιασε κανεναν δολοφονο και τιμωρησε τον και ασε τα λογια!!!! Αυτη ειναι η δουλεια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *