ροή ειδήσεων

Περιφέρειες: βήμα - βήμα προς τις εκλογές

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται η χώρα με τα κόμματα, και κυρίως τα δύο μεγάλα (;), τα κόμματα της συγκυβέρνησης δηλαδή, να έχουν...
βγάλει από τη «φαρέτρα» τους τα «βέλη» τους και να χτυπούν το ένα το άλλο, στην προσπάθειά τους να πείσουν τους πολίτες πως μπορούν να τους βγάλουν από τα μνημόνια στα οποία αυτά τους έβαλαν και να εξασφαλίσουν εξασφαλίσουν έτσι ένα εκλογικό ποσοστό που θα τους αποφέρει την... πολυπόθητη αυτοδυναμία. Ωστόσο, σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήμοι και περιφέρειες, προετοιμάζουν υπαλλήλους, μηχανισμό και κτήρια για την ομαλή διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 6ης Μαΐου. Ο σημαντικός ρόλος των περιφερειών, και κυρίως των αντιπεριφερειών, έγκειται και στο ότι είναι αυτές που ορίζουν τα καταστήματα ψηφοφορίας (εκλογικά τμήματα) ή οποιαδήποτε αλλαγή χρειαστεί, γνωστοποιούν με προκηρύξεις τους τους ανακηρυχθέντες υποψηφίους και συνδυασμούς.

Σήμερα οι παραιτήσεις δημάρχων, δημοτικών υπαλλήλων
Να σημειωθεί πως σήμερα λήγει, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος, η προθεσμία υποβολής παραίτησης των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων, αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων κ.λπ. από την υπηρεσία και τις θέσεις που αποτελούν κώλυμα εκλογιμότητας σύμφωνα με το άρθρο 56 παράγραφος 1 του Συντάγματος (άρθρο 30 παράγραφος 1 π. δ. 26/2012), δηλαδή μέχρι και εννέα ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Σύνταγμα: Άρθρο 56
**1. Έμμισθοι δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι, άλλοι υπάλληλοι του Δημοσίου, υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας, υπάλληλοι οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, διοικητές, υποδιοικητές ή πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων ή διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου ή δημόσιων επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος ή επιχειρήσεων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν βουλευτές, αν δεν παραιτηθούν πριν από την ανακήρυξή τους ως υποψηφίων. Η παραίτηση συντελείται με μόνη τη γραπτή υποβολή της. Αποκλείεται η επάνοδος στην ενεργό υπηρεσία των στρατιωτικών που παραιτούνται. Τα ανώτερα αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης δεύτερου βαθμού δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν βουλευτές κατά τη διάρκεια της θητείας για την οποία εξελέγησαν, ακόμη και αν παραιτηθούν.

2. Από τους περιορισμούς της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται οι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Νόμος ορίζει τον τρόπο της αναπλήρωσής τους· κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου αναστέλλεται η άσκηση των αρμοδιοτήτων των σχετικών με την ιδιότητα του καθηγητή που εκλέχθηκε.

**3. Δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι, ούτε να εκλεγούν βουλευτές σε όποια εκλογική περιφέρεια υπηρέτησαν ή σε όποια εκλογική περιφέρεια εκτεινόταν η τοπική αρμοδιότητά τους μέσα στους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες της τετραετούς βουλευτικής περιόδου:
α) Οι διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων, διευθύνοντες και εντεταλμένοι σύμβουλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, πλην των σωματειακών, των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και των δημόσιων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος.
β) Τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών που συγκροτούνται και λειτουργούν κατά το άρθρο 101Α, καθώς και των αρχών που χαρακτηρίζονται με νόμο ως ανεξάρτητες ή ρυθμιστικές.
γ) Οι ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.
δ) Οι έμμισθοι υπάλληλοι του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεών τους, καθώς και των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων της περίπτωσης α΄ που κατείχαν θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου διεύθυνσης ή άλλη αντίστοιχη, όπως ειδικότερα νόμος ορίζει. Υπάλληλοι που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο και είχαν ευρύτερη τοπική αρμοδιότητα υπάγονται στους περιορισμούς της παραγράφου αυτής ως προς εκλογικές περιφέρειες άλλες από αυτήν της έδρας τους, μόνο εφόσον κατείχαν θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου γενικής διεύθυνσης ή άλλη αντίστοιχη, όπως ειδικότερα νόμος ορίζει.
ε) Οι γενικοί ή ειδικοί γραμματείς υπουργείων ή αυτοτελών γενικών γραμματειών ή περιφερειών και όσοι ο νόμος εξομοιώνει με αυτούς.
Δεν υπάγονται στους περιορισμούς της παραγράφου αυτής οι υποψήφιοι βουλευτές Επικρατείας.

4. Πολιτικοί υπάλληλοι και στρατιωτικοί γενικά, που έχουν κατά το νόμο αναλάβει υποχρέωση να παραμείνουν στην υπηρεσία για ορισμένο χρόνο, δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν βουλευτές όσο χρόνο διαρκεί η υποχρέωσή τους.

Kυριότερες προθεσμίες που αφορούν
στη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών
5.5.2012 Λήγει η προθεσμία που είναι μέχρι και την προηγούμενη ημέρα της ψηφοφορίας μέσα στην οποία είναι δυνατή, με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νομού, η αλλαγή καταστήματος ψηφοφορίας, εφόσον η χρησιμοποίηση αυτού που αρχικά ορίστηκε δεν είναι δυνατή εξαιτίας ανώτερης βίας (άρθρο 55 παράγραφος 5 π. δ. 26/2012).

3.5.2012 Λήγει η προθεσμία των (2) ημερών πριν από την ψηφοφορία για την άφιξη των εφόρων και των τακτικών ή αναπληρωτών αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής στον τόπο διορισμού τους (άρθρο 68 παράγραφος 13 π. δ. 26/2012).

2.5.2012 Λήγει η προθεσμία των (3) ημερών πριν από την ψηφοφορία για τη δημοσίευση του προγράμματος ψηφοφορίας από τις δημοτικές αρχές (άρθρο 56 π. δ. 26/2012).

1.5.2012 Λήγει η προθεσμία που είναι η πέμπτη ημέρα πριν από την ψηφοφορία για την γνωστοποίηση με προκήρυξη του οικείου αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νομού των ανακηρυχθέντων υποψηφίων και συνδυασμών (άρθρο 39 παράγραφος 2 π. δ. 26/2012).

30.4.2012 Λήγει η προθεσμία των (5) ημερών πριν από την ψηφοφορία για τη γνωστοποίηση στον Εισαγγελέα του Άρειου Πάγου της πρότασης υποψηφίου προς συμπλήρωση συνδυασμού σε περίπτωση θανάτου υποψηφίου (άρθρο 36 παράγραφος 1 π. δ. 26/2012).

30.4.2012 Λήγει η προθεσμία των (5) ημερών πριν από την ψηφοφορία για τη γνωστοποίηση με προκήρυξη του αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νομού στους δήμους του νομού των αποφάσεων καθορισμού των εκλογικών τμημάτων (άρθρο 55 παράγραφος 4 π. δ. 26/2012).

30.4.2012 Λήγει η προθεσμία των (5) ημερών πριν από την ψηφοφορία για την ειδοποίηση των διορισθέντων μελών των εφορευτικών επιτροπών με φροντίδα του εισαγγελέα του οικείου πρωτοδικείου (άρθρο 58 παράγραφος 6 π. δ. 26/2012).

29.4.2012 Λήγει η προθεσμία των έξι (6) ημερών πριν από την ψηφοφορία μέσα στην οποία τα κόμματα, οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν στον οικείο Αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νομού, επί αποδείξει, επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων για τα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, όμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στη βασική εκλογική περιφέρεια (άρθρο 96 παρ. 3 π.δ. 26/2012).

28.4.2012 Λήγει η προθεσμία για την ανακήρυξη από το αρμόδιο δικαστήριο (πρωτοδικείο) του υποψήφιου που προτάθηκε για συμπλήρωση συνδυασμού σε περίπτωση θανάτου υποψηφίου (άρθρο 36 παράγραφος 2 π. δ.26/2012).

27.4.2012 Λήγει η προθεσμία των (8) ημερών πριν από την ψηφοφορία για την πρόταση υποψηφίων προς συμπλήρωση συνδυασμού σε περίπτωση θανάτου υποψηφίου (άρθρο 36 παράγραφος 1 π. δ. 26/2012).

27.4.2012 Λήγει η προθεσμία των (8) ημερών, πριν από την ψηφοφορία μέσα στην οποία τα κόμματα, οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν στον οικείο Αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νομού, επί αποδείξει, επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων για τις ανάγκες των εκλογικών τμημάτων του οικείου νομού (άρθρο 71 π. δ. 26/2012).

26.4.2012 Λήγει η προθεσμία των (15) ημερών μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την αποστολή στην εισαγγελία του Άρειου Πάγου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ελεγκτικό Συνέδριο, τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας και τους Περιφερειάρχες, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, των ονομαστικών καταστάσεων των δικαστικών λειτουργών, υπαλλήλων κ.λ.π. καθώς και των καταλόγων των δικηγόρων και των ασκουμένων δικηγόρων (άρθρο 68 παράγραφος 6 π. δ. 26/2012).

26.4.2012 Λήγει η προθεσμία των (15) ημερών μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τον καθορισμό, από τους Αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας των νομών με σχετική απόφασή τους, των εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας (άρθρο 55 παράγραφος 2 π. δ. 26/2012).

26.4.2012 Λήγει η προθεσμία των (15) ημερών μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την αποστολή από το Υπουργείο Εσωτερικών, στην Εισαγγελία του Άρειου Πάγου πινάκων των εκλογικών τμημάτων που συστάθηκαν σ΄ όλη την Επικράτεια (άρθρο 68 παράγραφος 6 περ. α΄ π. δ. 26/2012).

26.4.2012 Λήγει η προθεσμία των (15) ημερών μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την κλήρωση ή τον διορισμό από τα αρμόδια δικαστήρια των μελών των εφορευτικών επιτροπών και των αναπληρωματικών αυτών (άρθρο 58 παράγραφος 3 και 4 π. δ. 26/2012).

25.4.2012 Δέκατη τέταρτη (14η) ημέρα μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου που ενεργείται η ανακήρυξη των συνδυασμών από το Α΄ Τμήμα του Άρειου Πάγου (άρθρο 35 και άρθρο 3 παράγραφος 2 π. δ. 26/2012).

24.4.2012 Λήγει η προθεσμία των (13) ημερών μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την επίδοση στον Εισαγγελέα του Άρειου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών (άρθρο 34 παράγραφος 5 και άρθρο 3 παράγραφος 2 π. δ. 26/2012).

21.4.2012 Δέκα ημέρες (10) μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου που ενεργείται η ανακήρυξη των υποψηφίων από τα αρμόδια δικαστήρια των πρωτοδικών (άρθρο 33 π. δ. 26/2012).

20.4.2012 Λήγει η προθεσμία των (9) ημερών μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τη δήλωση ονόματος και εμβλήματος κομμάτων στον Πρόεδρο της Βουλής και στον Εισαγγελέα του Άρειου Πάγου (άρθρο 37 παράγραφος 1 π. δ. 26/2012). 20.4.2012 Λήγει η προθεσμία των (9) ημερών μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την επίδοση στον Πρόεδρο της Βουλής και στον Εισαγγελέα του Άρειου Πάγου δήλωσης συνασπισμού περισσοτέρων συνεργαζομένων κομμάτων (άρθρο 37 παράγραφος 2 π. δ. 26/2012).

20.4.2012 Λήγει η προθεσμία των (9) ημερών μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την πρόταση υποψηφίων (άρθρο 32 παράγραφος 6 π. δ. 26/2012).

20.4.2012 Λήγει η προθεσμία υποβολής παραίτησης των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων, αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων κ.λ.π. από την υπηρεσία και τις θέσεις που αποτελούν κώλυμα εκλογιμότητας σύμφωνα με το άρθρο 56 παράγραφος 1 του Συντάγματος (άρθρο 30 παράγραφος 1 π. δ. 26/2012), δηλαδή μέχρι και εννέα ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

19.4.2012 Λήγει η προθεσμία των (3) ημερών για την άσκηση ένστασης κατά της εγγραφής στις καταστάσεις των στρατιωτικών, κ.λ.π. (άρθρο 27 παράγραφος 5 π. δ. 26/2012).

16.4.2012 Λήγει η προθεσμία των (5) ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την αποστολή των καταστάσεων των στρατιωτικών, κ.λ.π. στον Πρόεδρο Πρωτοδικών της οικείας εκλογικής περιφέρειας (άρθρο 27 παράγραφος 5 π. δ. 26/2012).

13.4.2012 Λήγει η προθεσμία μέχρι και τη μεθεπόμενη ημέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την υποβολή δηλώσεων από τους στρατιωτικούς, κ.λ.π. στους προϊσταμένους και διοικητές τους, σχετικά με την πρόθεσή τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι (άρθρο 27 παράγραφος 1 π. δ. 26/2012).

11.4.2012 Έναρξη προεκλογικής περιόδου που είναι η ημέρα δημοσίευσης του Π. Δ/τος διάλυσης της Βουλής (άρθρο 31 παράγραφος 3 π. δ. 26/2012).
aftodioikisi.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *