ροή ειδήσεων

Το Αλάτι της Γης: «Δωδεκανησιακό γλέντι – Λέρος, Τήλος»

«Το Αλάτι της Γης» μας προσκαλεί την Κυριακή 8 Απριλίου 2012 στη 1 το μεσημέρι σ’ ένα δυναμικό δωδεκανησιακό γλέντι, με τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές από τη Λέρο και την Τήλο...

Επιτραπέζιοι «χαβάδες», αυτοσχέδια «πεισματικά» δίστιχα, «ίσοι» χοροί, σούστες και συρτά, καρσιλαμάδες και ζεϊμπέκικα, χοροί σκωπτικοί, τοπικοί και ιδιότυποι, εκπροσωπούν ένα ρεπερτόριο πλούσιο και πολύμορφο. Επιβεβαιώνουν την «κομβική» θέση των Δωδεκανήσων στα πολιτισμικά-μουσικά δίκτυα επικοινωνίας ανάμεσα στη Μικρά Ασία και την Κρήτη, καθώς και το πέρασμα από το Ανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο στην Κύπρο.

Από τη Λέρο ταξίδεψε ειδικά για την εκπομπή μια μεγάλη ομάδα, μέλη του «Κέντρου Πολιτισμού και Έρευνας Λέρου “H Άρτεμις”», με την επιμέλεια του Αντώνη Νταλλαρή. Συμμετέχουν οι οργανοπαίκτες και τραγουδιστές: Σάββας Φυλακούρης(σαντούρι), Νικόλας Κουτούζος και Σάββας Γιαννούκας (βιολί), Γιώργος Δράκος(λαγούτο), Γιάννης Πλατής (τσαμπούνα), Αντώνης Νταλλαρής (λύρα) και Άννα Λίνδου (τραγούδι).

Ιδιαίτερη αναφορά στη χορευτική παράδοση του νησιού κάνει η ερευνήτρια και δασκάλα του χορού Ζαχαρούλα Χατζηκωνσταντίνου, ενώ ο Κωνσταντίνος Πάχος μιλά για τη μεγάλη προσφορά της τοπικής οικογένειας των Χατζηδάκηδων (Σταμάτης, Άννα, Αιμιλία και Δικαία Χατζηδάκη) που έκαναν γνωστά στο πανελλήνιο τραγούδια όπως το «Θαλασσάκι», το «Μες στου Αιγαίου τα νερά» και τη «Μπρατσέρα».

Τη μουσική παράδοση της Τήλου εκπροσωπεί ο τραγουδιστής Φίλιππος Λαρδόπουλος, με συνοδεία από τον εξαιρετικό δεξιοτέχνη λυράρη από τη Ρόδο Γιάννη Κλαδάκη και τον Γιάννη Λεντάκη στο λαγούτο. Για την παράδοση του νησιού και τα τοπικά γλέντια και πανηγύρια μιλά ο Φώτης Νικητόπουλος.

Έρευνα – παρουσίαση εκπομπής: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαράκης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου
Παραγωγή: GV PRODUCTIONS

Κυριακή, 8 Απριλίου στις 13:00, στην ΕΤ1

http://www.tvcontrol.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *