ροή ειδήσεων

Η εντυπωσιακή πορεία των Καστελλοριζίων στη Δυτική Αυστραλία

του ανταποκριτή μας Σ.Χατζημανώλη
Από τις 20 έως τις 26 Μαίου θα συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα της Δυτικής Αυστραλίας εκατοντάδες Καστελλορίζιοι από όλη την ήπειρο... για να γιορτάσουν τα εκατό χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου Καστελοριζίων Δυτικής Αυστραλίας.

Μπορεί οι κάτοικοι του Καστελόριζου σήμερα μόλις και μετά βίας να ξεπερνούν τα τετρακόσια άτομα, αλλά στην Αυστραλία οι Καστελλορίζιοι στην καταγωγή, μπορεί και να φτάνουν τις 30.000!

Και δεν εντυπωσιάζει μόνος ο όγκος τους αλλά κυρίως τα επιτεύγματά τους. Ο πρώην κυβερνήτης της Δυτικής Αυστραλίας Κομηνός Μιχαήλ είναι Καστελλορίζιος που υπηρέτησε και πρύτανης στο πανεπιστήμιο του Περθ, όπως και ο πρώτος ομογενής Ομοσπονδιακός υπουργός της Αυστραλίας, ο Νίκος Μπόλκας. Κορυφαίοι των επιστημών, των γραμμάτων, των τεχνών και των επιχειρήσεων της Αυστραλίας είναι Καστελλορίζιοι στην καταγωγή!

Οι πρώτοι Καστελλορίζιοι έφτασαν στη Δυτική Αυστραλία το 1890, η μεγάλη όμως φουρνιά έφτασε μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και όλη τη δεκαετία του 1920.

Ο ακαδημαϊκός δρ. Γιάννης Γιαννάκης -τρίτη γενιά Καστελορίζιος- και μέλος του οργανισμού, δίνει μια εικόνα της πορείας των Καστελλοριζίων στη δυτική Πολιτεία της χώρας και του οργανισμού που προσέφερε όντως πάρα πολλά, όχι μόνο στα μέλη του, αλλά και στην ευρύτερη ελληνική και αυστραλιανή κοινωνία.

«Είναι μια πορεία που μας κάνει, εμάς τους νεότερους, περήφανους. Ο λόγος ότι οι πρόγονοί μας, παππούδες και προ-παππούδες μας, εργάστηκαν σκληρά, κάτω από απίστευτα τραχιές συνθήκες για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν σ' αυτήν τη γη. Οι πρωτοπόροι, όπως είναι γνωστό, έκοβαν κορμούς δέντρων, μέσα στα δάση της Δυτ. Αυστραλίας γιατί δεν υπήρχαν άλλες δουλειές. Δεν έπαυσαν, όμως, στιγμή να στοχεύουν ψηλά. Με την πρώτη ευκαιρία ήλθαν στις πόλεις, άνοιξαν επιχειρήσεις, μανάβικα και ψαράδικα στην αρχή, προχωρώντας στο χώρο των επενδύσεων αργότερα και πασχίζοντας με όλες τους τις δυνάμεις να δώσουν την καλύτερη μόρφωση που γινόταν στα παιδιά τους. Δεν είναι τυχαίο που στην ελληνική παροικία υπάρχει μεγάλο ποσοστό επιστημόνων, υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων και μεγάλων επιχειρηματιών» δήλωσε στο «Νέο Κόσμο» ο δρ. Γιαννάκης.

Ο δρ. Γιαννάκης θα αναφερθεί και στον ρατσισμό που είχαν να αντιμετωπίσουν οι πρωτοπόροι της πατριάς του, όπως άλλωστε και όλοι οι μετανάστες, μέχρι και πριν λίγες δεκαετίες. «Δεν τολμούσαν να μιλήσουν ελληνικά, και σίγουρα η προκατάληψη εναντίον τους, ήταν μέρος της καθημερινότητάς τους. Αυτό δεν τους έκανε να παρεκκλίνουν όμως ούτε στο ελάχιστο από το στόχο τους, να ανεβούν κοινωνικά και να διακριθούν», λέει.

Για τη σκληρή περίοδο των ξυλοκόπων, θα μιλήσει και ο γνωστός, διακεκριμένος γλύπτης και ζωγράφος, από το Περθ, Λεωνίδας Καλαμάρας, μεταφέροντας εικόνες που του έδωσε πολύ παραστατικά ο πατέρας του, Θανάσης Καλαμάρας, ο οποίος ήλθε στην Αυστραλία το 1924.

«Ξυλοκόποι ήταν τότε, στην πλειονότητά τους Καστελλορίζιοι και Μακεδόνες. Μόλις έβγαιναν από τα καράβια, τους έδιναν ένα φτυάρι κι' ένα πριόνι και τους έστελναν μέσα στα πυκνά δάση της Δυτ. Αυστραλίας να κόβουν κορμούς δέντρων για τις ράγες των σιδηροδρόμων. Έμεναν σε αντίσκηνα, κοντά στα ποτάμια και η τροφοδοσία γινόταν κάθε δύο με τρεις μήνες. Αλεύρι, μακαρόνια, λίπος και αυγά, που έπρεπε να κρύβουν από τα καγκουρό και τα κοάλα που έβρισκαν τον τρόπο να τα ξετρυπώνουν και να τους αφήνουν νηστικούς.

Σωστή κόλαση το καλοκαίρι από τους καύσωνες και παγωνιά το χειμώνα, μέσα στο αντίσκηνο που έβαζε από παντού. Δεν βαρυγκωμούσαν όμως. Τα βράδια μαζεύονταν στα αντίσκηνα και έλεγαν παλιές ιστορίες. Διάβαζαν και ξαναδιάβαζαν εφημερίδες δύο και τριών μηνών και σχολίαζαν … την επικαιρότητα! Φοβερό σκαρί ανθρώπων».

Το πρόγραμμα του εορτασμού των εκατό χρόνων του Συλλόγου Καστελλοριζίων περιλαμβάνει και Συνέδριο με ομιλητές και εκτός Πέρθης. Μεταξύ των θεμάτων είναι:

«Φεύγοντας από τον βράχο - Μετανάστευση από το Καστελόριζο 1880-1939» από τον δρ. Νικ Πάπας.

«Καστελλοριζιακή κουλτούρα - νερωμένη ή διαλυμένη» από τον δημοσιογράφο Τζον Μάγγο.

«Θεώρηση και Αναθεώρηση» από την Μέριλιν Τζολάκη και άλλες ενδιαφέρουσες ομιλίες με τον δρ. Γιαννάκη να ταράξει σίγουρα τα νερά όταν με θέμα «Φλερτ με την πρόκληση - ένα όχι και τόσο εορταστικό σχόλιο για τους Καστελλορίζιους της Πέρθης», θα επιδιώξει μέσα από το καυστικό χιούμορ να πει «τη σκάφη-σκάφη και τα σύκα-σύκα».

http://omogeneia.ana-mpa.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *