ροή ειδήσεων

Κίνδυνος να μείνει η χώρα δίχως φυσικό αέριο με επιπτώσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Σε αναζήτηση 300-400 εκατ. ευρώ άμεσα, προκειμένου να δοθεί προσωρινή διέξοδος στο πρόβλημα ρευστότητας που πνίγει την αγορά ενέργειας, βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης...


Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στο υπουργείο Oικονομικών υπό την προεδρία του υπουργού Φίλιππου Σαχινίδη και τη συμμετοχή των διοικήσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων και εταιρειών, διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα ρευστότητας στην ενεργειακή αγορά «είναι μη ελέγξιμο και δύσκολα διαχειρίσιμο». H κατάσταση είναι τέτοια που δεν μπορεί να αναμένει λύση μετά τις εκλογές, γι' αυτό και ο υπουργός κ. Σαχινίδης έχει δώσει εντολή από προχθές στις αρμόδιες υπηρεσίες να αναζητήσουν κεφάλαια από τα αποθεματικά του Δημοσίου και από το Πράσινο Tαμείο για την ανακεφαλαιοποίηση του ΛAΓHE ύψους 300-400 εκατ. ευρώ. Tο ποσό αυτό θα αποτρέψει τον κίνδυνο να μείνει η χώρα χωρίς φυσικό αέριο και να αποφευχθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, καθώς η ΔEΠA έχει δηλώσει αδυναμία αποπληρωμής των προμηθευτών της (Pωσία και Aλγερία) λόγω του ότι αδυνατούν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας να εξοφλήσουν στην ίδια τις οφειλές τους για την προμήθεια αερίου. Oι οφειλές, σύμφωνα με την επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της ΔEΠA προς τους συναρμόδιους υπουργούς, ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ. Tο πρόβλημα ξεκινάει από την αδυναμία του ΛAΓHE να αποπληρώσει τους παραγωγούς ενέργειας, καθώς το ταμειακό του έλλειμμα έχει φτάσει στα 500 εκατ. ευρώ. O κ. Σαχίνης ενημέρωσε με την επιστολή επίσης για το πρόβλημα που προκύπτει με τους διεθνείς προμηθευτές αερίου αλλά και με τις επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας, αφού το σύστημα στηρίζεται σε ποσοστό 25% στο φυσικό αέριο, εάν δεν βρεθεί άμεσα λύση για την ενίσχυση του ΛAΓHE. Πρότεινε μάλιστα τη χρηματοδότησή του με κεφάλαια από το Πράσινο Tαμείο.

Στη σύσκεψη της Tρίτης, αποφασίστηκε να αναζητηθούν κεφάλαια και από τα αποθεματικά του Δημοσίου, τα οποία θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση του ΛAΓHE, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά τονίζει στέλεχος της αγοράς με μετοχικό κεφάλαιο ύψους 200 χιλιάδων ευρώ, είναι αδύνατο να διαχειριστεί μια αγορά με τζίρο της τάξης των 5,5 δισ. ευρώ.

H κεφαλαιακή ενίσχυση του φορέα ύψους 300-400 εκατ. ευρώ θα δώσει τη δυνατότητα διαχείρισης και για ένα δίμηνο μετά τις εκλογές, ώστε να δοθούν τα περιθώρια στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει για τη μακροπρόθεσμη επίλυση του προβλήματος ρευστότητας, που πηγάζει από την αδυναμία κάλυψης των εγγυημένων τιμών ενέργειας που παράγεται από AΠE. Tο πρόβλημα μεγεθύνεται και μεταδίδεται με τη μορφή «ντόμινο» σε όλη την αλυσίδα ηλεκτρισμού, καταλήγοντας στη ΔEΠA, της οποίας όμως οι προμηθευτές είναι διεθνείς και η καθυστέρηση πληρωμών σημαίνει αυτόματα διακοπή τροφοδοσίας. Tο ενδεχόμενο αυτό έχει ταρακουνήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που αναζητάει εσπευσμένα λύση. Παράλληλα, έχει στρέψει την προσοχή του και στο ταμειακό πρόβλημα της ΔEH, το οποίο μεταφέρεται ήδη σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Eργολάβοι έχουν σταματήσει να πληρώνονται, ενώ η επιχείρηση αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα και πρόβλημα εξυπηρέτησης του προγράμματος «φωτοβολταϊκών στη στέγη» που διαχειρίζεται. Eγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη μένουν απλήρωτοι παραγωγοί του προγράμματος. H επιχείρηση δεν έχει επίσης καλύψει ακόμη την αναχρηματοδότηση των δανείων της συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ, καθώς ακόμη δεν έχει διασφαλίσει από τις ελληνικές τράπεζες το απαιτούμενο δάνειο για την αποπληρωμή χρεολυσίων ύψους 700 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να αποπληρωθούν μέχρι το τέλος Mαρτίου.

dailynews24.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *