ροή ειδήσεων

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πήρε ο Αντώνης Σαμαράς - Κρίσιμα ραντεβού το απόγευμα με Τσίπρα, Βενιζέλο, Κουβέλη

- Παπούλιας προς δημοσιογράφους: "Αντίσκηνα έχετε; Σας παραχωρώ τον κήπο"
- Σαμαράς μπαίνοντας στο προεδρικό: "Σεβόμαστε την εντολή του λαού - Πάμε για διερευνητικές"...

- Στις 16:00 η συνάντηση Σαμαρά-Τσίπρα στη Βουλή - Στις 17:00 το ραντεβού με τον Βενιζέλο
- Στις 18:30 βλέπει τον Φώτη Κουβέλη ο πρόεδρος της ΝΔ - Ο Καμμένος αρνήθηκε τη συνάντηση
- Δε θα κρατήσει και τις τρεις μέρες που προβλέπει το Σύνταγμα την εντολή
- Ετοιμάζει ανοίγματα σε Ντόρα, Μάνο ο Σαμαράς
- Εκλογές στις 17 Ιουνίου με λίστα (;) - Στο 99,88% η ενσωμάτωση

Αν και στη συνάντησή του με τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής δήλωσε από τη φύση του αισιόδοξος, σε συνομιλία του αργότερα με τους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κάθε άλλο παρά αισιόδοξος εμφανίστηκε. Όταν οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ τον ρώτησαν αν το επόμενο διάστημα θα τον βλέπουν συχνά, ο Κάρολος Παπούλιας τους απάντησε: "Αντίσκηνα έχετε; Σας παραχωρώ τον κήπο", δίνοντας το στίγμα των εξελίξεων μετά τις εκλογές της Κυριακής.


Ακριβώς στις 15:00 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο του κόμματος, Γιάννη Μιχελάκη, έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο και μπήκε από την πίσω πόρτα. "Σεβόμαστε την εντολή του ελληνικού λαού. Πάμε για διερευνητικές" είπε στους δημοσιογράφους. Αποχώρησε ένα 15' μετά, με το αυτοκίνητό του, χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών από τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής (ο οποίος δεν εκλέγεται ΚΑΝ βουλευτής μετά τον καταποντισμό του ΠΑΣΟΚ), υποδέχτηκε τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο και στη συνέχεια θα κινήσει τις διαδικασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Στις 13:00 πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μέγαρου ο κ. Πετσάλνικος, ακολούθησε ο Λουκάς Παπαδήμος που αποχώρησε στις 14:45 χωρίς να κάνει δηλώσεις και στις 15:00, ο Αντώνης Σαμαράς, ως αρχηγός του κόμματος που βγήκε πρώτο στις εκλογές, έγινε δεκτός από τον Κάρολο Παπούλια και πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Το Σύνταγμα του δίνει περιθώριο τριών ημερών να αναζητήσει συμμαχίες και συνεργασίες. Τις επόμενες ώρες, ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντήσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, στη Βουλή, εκτός από τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρουν πληροφορίες, θα τηρήσει την κοινοβουλευτική τάξη, όπως προέκυψε από τις εκλογές της Κυριακής. Τηλεφώνησε ήδη στον Αλέξη Τσίπρα και συμφώνησαν να συναντηθούν στο γραφείο του κ. Σαμαρά στη Βουλή.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στο ραντεβού με μια κόκκινη γραμμή: την καταγγελία του Μνημομίου.

Στις 17:00 το απόγευμα, ο αρχηγός της ΝΔ θα συναντήσει στη Βουλή τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ για τις 18:30 ορίστηκε και το ραντεβού με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά. Είχε άλλωστε ξεκαθαρίσει πως δεν επρόκειτο να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία "ούτε νεκρός".

Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Σαμαράς δε θα κρατήσει τρεις ημέρες την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Όλα δείχνουν ότι θα την επιστρέψει νωρίτερα.

Και θα την επιστρέψει γιατί δε... βγαίνει να σχηματίσει κυβέρνηση. Η ΝΔ κέρδισε μεν τις εκλογές, αλλά το ποσοστό της δεν ξεπέρασε καν το 19%, οι έδρες της είναι 108 και χρειάζεται συμμάχους. Ακόμη κι αν «παγώσει η κόλαση» και τα βρει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πάλι χρειάζονται και έναν τρίτο για να κάνουν κυβέρνηση. Η μόνη λογική επιλογή, μοιάζει να είναι η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη. Αλλά δε φαίνεται διατεθειμένη να παίξει αυτό το ρόλο.

Μοιραία, ο Αντώνης Σαμαράς θα επιστρέψει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι εκείνος θα καλέσει τον επικεφαλής του δεύτερου κόμματος, τον Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει «κυβέρνηση Αριστεράς» αλλά για να το πετύχει αυτό, θα χρειαστεί το ΚΚΕ. Και ο Περισσός έχει ξεκαθαρίσει ότι «τούμπες» (κατά δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα, δεν κάνει. Η εντολή θα πάει στον αρχηγό του τρίτου κόμματος και ούτω καθεξής.

Μοιραία, η νέα προσφυγή στις κάλπες μοιάζει όλο και πιο πιθανή. Δεν αποκλείεται να στηθούν στις 17 Ιουνίου.
http://sarotiko.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *