ροή ειδήσεων

Καταστροφική η ακυβερνησία για τον Τουρισμό

Παρατεταμένη ακυβερνησία, διαφαινόμενες επαναληπτικές εκλογές, αλλά και οι φωτιές και τα δακρυγόνα από τη χειμερινή αγανάκτηση των πολιτών... δηλητηριάζουν τον μοναδικό πλέον υγιή πνεύμονα της ασθμαίνουσας ελληνικής οικονομίας… τον τουρισμό. Η παράταση της αβεβαιότητας στη διακυβέρνηση του τόπου δίνει το τελειωτικό χτύπημα στο τουριστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να έχουν παγώσει εντελώς οι κρατήσεις σε όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Παράγοντες του τουρισμού απευθύνουν δραματική έκκληση προς τον πολιτικό κόσμο της χώρας να βρεθεί, έστω και τώρα, μια κυβερνητική λύση. Σε διαφορετική περίπτωση, μετριοπαθείς εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πτώση των τουριστικών εσόδων της τάξης του 15% σε σχέση με πέρυσι και για απώλεια 100 χιλιάδων ενεργών θέσεων άμεσης και έμμεσης απασχόλησης στον τουρισμό! Σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Χαλκιδική, που παραδοσιακά δέχονται το μεγαλύτερο κύμα της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό, οι μειώσεις στις κρατήσεις αγγίζουν ήδη το 30% σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι τουρίστες «τρέμουν» την αβεβαιότητα και την αστάθεια που αυτή τη στιγμή «εξάγει» η Ελλάδα.

Επιχειρηματίες του κλάδου στις παραπάνω περιοχές ξεκαθαρίζουν ότι σε ενδεχόμενες νέες εκλογές υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος να χαθεί η θερινή τουριστική περίοδος, κάτι που θα αποβεί μοιραίο όχι μόνο για τους ίδιους και τους εργαζόμενους που απασχολούν, αλλά και για ολόκληρες τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες θα στερηθούν του τουριστικού συναλλάγματος που κάθε καλοκαίρι εισρέει στις περιοχές τους.

Για πτώση στις κρατήσεις που σε ορισμένους προορισμούς αγγίζουν μέχρι και το 30%, σε σχέση με το 2011, κάνουν λόγο στον «Α.Τ.» εκπρόσωποι της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ). «Το πρόβλημα πλέον είναι τεράστιο, οι κρατήσεις έχουν παγώσει τελείως. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν το τελειωτικό χτύπημα για τον ελληνικό τουρισμό», επισημαίνει στον «Α.Τ.» ο πρόεδρος του ΓΕΠΟΕΤ Μάριος Τριβυζάς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως εξηγεί, εντοπίζεται στην Κέρκυρα, όπου η μείωση αγγίζει το 30% και στη Ρόδο, όπου ξεπερνάει το 20%.

Αντίστοιχα, τη μεγαλύτερη μείωση στις αφίξεις τουριστών από χώρες του εξωτερικού παρουσιάζουν αυτές από τις ΗΠΑ και τον Καναδά (40%). «Η αβεβαιότητα των ξένων τουριστών είναι πρωτοφανής. Ρωτάνε αν στην Ελλάδα υπάρχει κυβέρνηση, αν υπάρχει διοίκηση, μέχρι και τι νόμισμα έχει πλέον η χώρα. Η εγχώρια κατάσταση όταν βγαίνει στο εξωτερικό μεγαλοποιείται προς το χειρότερο, με αποτέλεσμα ο φόβος και η αβεβαιότητα να εντείνονται», υπογραμμίζει. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΓΕΠΟΕΤ Σπύρος Γκίνης εκτιμά ότι «το πρόβλημα ξεκίνησε τον χειμώνα με τις διαδηλώσεις, τις μολότοφ και τα δακρυγόνα.

Αυτό που είναι σίγουρο -αν τα πράγματα δεν χειροτερεύσουν- είναι ότι όχι μόνο δεν θα έχουμε την περυσινή αύξηση του 10% αλλά αναμένεται έως και μείωση κατά 10%».
Όπως προσθέτει ο ίδιος, «όσο συνεχίζεται αυτό που είπε ο αείμνηστος Κ. Καραμανλής ότι η Ελλάδα είναι ένα απέραντο φρενοκομείο, τέτοια θα γίνονται. Αυτό που παραμελεί η ελληνική Πολιτεία είναι η προβολή της ομορφιάς του τόπου μας στα πέρατα του κόσμου. Ξεχνάνε ότι από τον τουρισμό, μόνο από το ΦΠΑ, το κράτος έχει 1,5-2 δισ. έσοδα και για 5η συνεχή χρονιά δεν ξόδεψαν - επένδυσαν τίποτα για διαφήμιση. Η Πολιτεία οφείλει να δείξει ότι η Ελλάδα δεν είναι μολότοφ».

Για πτώση των τουριστικών εισόδων της τάξης του 15%, σε σχέση με πέρυσι, πράγμα που αντιστοιχεί σε απώλεια 100 χιλιάδων ενεργών θέσεων άμεσης και έμμεσης απασχόλησης στον τουρισμό, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ) Γιώργος Τσακίρης, ως άμεσο αποτέλεσμα της περιόδου παρατεταμένης ακυβερνησίας, στην οποία φαίνεται να εισέρχεται η χώρα. «Αν επαληθευθούν αυτές οι προβλέψεις του ΞΕΕ, τότε μιλάμε για πολύ σοβαρό κλονισμό των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων με ανυπολόγιστες συνέπειες στην απασχόληση και στην εθνική οικονομία», αναφέρει ο κ. Τσακίρης στον «Α.Τ.», χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, τις προβλέψεις αυτές ως συντηρητικές.
Όπως προσθέτει ο πρόεδρος του ΞΕΕ, που εκ του νόμου έχει ως μέλη όλα τα ξενοδοχειακά καταλύματα και τις οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις της χώρας, η περίοδος πολιτικής αστάθειας «εντείνει το αίσθημα ανησυχίας και ανασφάλειας που διακατέχει εδώ και καιρό τις διεθνείς τουριστικές αγορές για την περίπτωση της Ελλάδας, λόγω της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης».

«Τα δημοσιεύματα περί χάους και ακυβερνησίας στην Ελλάδα, έχουν ως αποτέλεσμα το ολοκληρωτικό πάγωμα των κρατήσεων από τις ευρωπαϊκές χώρες, που είναι και οι κύριοι πελάτες μας», λέει στον «Α.Τ.» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλαντάκης. Όπως αναφέρει, η τάση αυτή είχε ξεκινήσει πριν από τις εκλογές και μετά τις 6 Μαΐου συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση. «Ο Μάιος είναι ο μήνας των κρατήσεων. Εάν τον χάσουμε, θα ακυρωθούν οι προγραμματισμένες πτήσεις τσάρτερ και μετά η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη», επισημαίνει. Η μεγαλύτερη πτώση στις κρατήσεις, όπως εξηγεί, προέρχεται από την αγορά της Γερμανίας και της Αγγλίας, και αγγίζει περίπου το 30%, συγκριτικά με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. «Απ’ όσα μας μεταφέρουν τα ξένα γραφεία που συνεργαζόμαστε, οι τουρίστες φοβούνται το ξέσπασμα κοινωνικών αναταραχών, φοβούνται την άμεση έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Υπάρχουν μέχρι και κάποιοι που νομίζουν ότι δεν θα υπάρχουν φάρμακα, καύσιμα και τρόφιμα. Τα πράγματα είναι σοβαρά, επιτέλους πρέπει να σοβαρευτούν οι πολιτικοί. Κανείς δεν πρέπει να παίζει με τη χώρα, με τον λαό και με τον τουρισμό που ειδικά αυτή τη στιγμή είναι ο μόνος ορίζοντας στην κρίση», καταλήγει ο κ. Βλαντάκης.

«Υπάρχει ένα έντονο αίσθημα αβεβαιότητας και ανασφάλειας ανάμεσα στους ξένους τουρίστες, όπως και μια σημαντική μείωση του ρυθμού κρατήσεων εξαιτίας αυτού ακριβώς του γεγονότος. Αυτό ξεκίνησε πριν από τις εκλογές και παρατηρείται πλέον πολύ έντονα μετεκλογικά», τονίζει τον «Α.Τ.» ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Γιώργος Τελώνης.

«Ο τουρίστας θέλει να πάει διακοπές σε ένα μέρος όπου υπάρχει ησυχία και ηρεμία. Αντίστοιχα ο tour operator στέλνει τον πελάτη του σε τέτοιους προορισμούς. Λογικό να υπάρχει μείωση κρατήσεων, όταν οι ξένοι θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν τηρεί αυτές τις προϋποθέσεις», εξηγεί ο κ. Τελώνης. Όπως, μάλιστα, επισημαίνει κάποιοι tour operators του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν συμφέροντα σε άλλες τουριστικά ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Κροατία και η Τυνήσια, χρησιμοποιούν τώρα την πολιτική αστάθεια της Ελλάδας, ως μια αφορμή για να προωθήσουν αυτούς τους προορισμούς.

Έντονο πρόβλημα, εξαιτίας της κυβερνητικής αβεβαιότητας, αντιμετωπίζουν και οι ξενοδοχειακές μονάδες της Κέρκυρας, με δεκάδες να είναι ήδη οι ακυρώσεις των κρατήσεων από το εξωτερικό, ενώ ελάχιστοι είναι οι τουρίστες που «τολμούν» να προγραμματίσουν τις διακοπές τους στο νησί των Φαιάκων, πριν ξεκαθαρίσει η πολιτική ρευστότητα στην Ελλάδα. «Είναι μια εποχή όπου στο νησί κυριαρχεί ο εξωτερικός τουρισμός, βρισκόμαστε όμως αντιμέτωποι με ένα κύμα ακυρώσεων σε μικρές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, εξαιτίας του φόβου των ξένων να επισκεφθούν τη χώρα μας», λέει στον «Α.Τ.» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Κωνσταντίνος Μέριανος.

Πάντως, όπως τονίζει, μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ακυρώσεις των προγραμματισμένων πτήσεων τσάρτερ από το εξωτερικό, αν και ο αριθμός τους είναι λογικό να έχει μειωθεί λόγω των ελληνικών εξελίξεων. «Αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις από το εξωτερικό κυρίως, έχουν παγώσει. Αν δεν αλλάξει άμεσα κάτι και σχηματισθεί κυβέρνηση, το πρόβλημα θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο», επισημαίνει.

Για μέση πτώση στις κρατήσεις της τάξης του 20% σε σχέση με πέρυσι, που προέρχεται κυρίως από τη γερμανική αγορά, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος. Μιλώντας στον «Α.Τ.», χαρακτηρίζει «πρωτοφανές» το πάγωμα κρατήσεων. «Μετεκλογικά, διαμορφώθηκε ένα σκηνικό πλήρους αβεβαιότητας. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η τουριστική περίοδος θα χαθεί. Και τότε το θέμα δεν θα είναι μόνο οι απώλειες για εμάς, αλλά και ο χαμένος τζίρος για την περιοχή και οι χαμένες θέσεις εργασίας», επισημαίνει.

Το μήνυμα που λαμβάνει συνομιλώντας με ξένους συνεργάτες είναι ότι είναι τρομοκρατημένοι. «Έχουν φτάσει σε σημείο να μας ρωτάνε αν υπάρχει τροφή στο ξενοδοχείο για τους πελάτες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

http://www.adesmeytos.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος16/5/12 19:57

    Όπως εσείς αδιαφορείτε για τους υπαλλήλους και για το αν πεινάνε με τους μισθούς βουλγαρίας που τους δίνεται και με το μνημόνιο που το δεχτήκατε με χαρες και πανηγύρια, έτσι και εμείς συμφωνούμε να μην έχετε πελάτες και να πτωχεύσετε. Η όλοι μαζί θα πεινάσουμε Η κανένας. Ο K. Kαμπουρακης έβγαλε προκλητική ανακοίνωση 580 ευρώ μισθό και οποιος θέλει, αλλιώς να πάει σπίτι του. Οι ξενοδόχοι εκτος από το να καταπατούν κτήματα θάλασσες και εργασιακά δικαιώματα δεν έχουν προσφέρει τίποτα άλλο στον τόπο μας, εκτος από τις παχουλές τσέπες τους με τα ποιο ακριβά αυτοκίνητα στην ευρώπη και με τεραστια χρέη σε κοινωφελείς υπηρεσίες και από φοροδιαφυγές προς το δημόσιο δίχως ποτε να τους κάνει κανένας τίποτα, σηκώνουν και ανάστημα απαιτώντας μισθούς βουλγαρίας γιατί έχουν λέει κρίση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/5/12 20:09

    ETSI KOUFALES.TO MONO POU SAS ENDIAFEREI EINAI TA POLLA LEFTA SAS NA GINOUN PIO POLLA KAI O KATHE YPALILAKOS NA ZISEI ME TA PSIXOULA..MAKARI NA VGEI KOMA ANTIMNIMONIAKO NA GINEI O KOLOS SAS TALIRO..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *