ροή ειδήσεων

Κρατήσεις για Ελλάδα: Μείωση, "κουρεμένα" μερίδια και τιμές... Βαλκανίων

- Προ των θυρών η οικονομική και ποιοτική κατάρρευση του ελληνικού τουρισμού, υπό τα όμματα αδιάφορων πολιτικών...

Ψυχοφθόρος και ιδιαιτέρως στρεσογόνος η διαδικασία παρακολούθησης της εξέλιξης των κρατήσεων αυτήν την περίοδο. Πόσω μάλλον για τους τουριστικούς επιχειρηματίες και τους ξενοδόχους βέβαια! Επ΄αυτού έχουμε δύο τινά να επισημάνουμε. Πρώτον...


...η Ελλάδα υστερεί σημαντικά σε σχέση με κάθε άλλο ανταγωνιστικό προορισμό στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όχι μόνον ως προς την κίνηση (ως προορισμός επιλογής) αλλά και ως προς την προβολή της και την παρουσία της.
Και τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη και μία πρώτη "διόρθωση" των τουριστικών ρευμάτων λόγω της ανάκαμψης των προορισμών της Β. Αφρικής, τόσο αποκαλύπτεται και η "γύμνια" των περυσινών αυξημένων μεγεθών.


Δεύτερον, ότι ενώ υπάρχουν τάσεις ανόδου των κρατήσεων και αύξησης των πωλήσεων στις βασικές αγορές προέλευσης τουριστών, η Ελλάδα φαίνεται να εισπράττει... μείωση και συρρικνούμενα μερίδια, σε σύγκριση με πέρυσι.
Στη Γερμανία, για παράδειγμα, στα τέλη Απριλίου κατεγράφη αύξηση των πωλήσεων των tour operators για τη θεροινή περίοδο κατά 8,8% (τελευταία έρευνα GfK) και είναι γνωστό πόσο μειωμένες εξακολουθούν να είναι οι κρατήσεις για τη χώρα μας, παραμένοντας σε υψηλό διψήφιο ποσοστό.
Και όλα αυτά παρά τις σημαντικά μειωμένες τιμές. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η “Καθημερινή” με το πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Στάθη Κουσουνή, οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων, βάσει του portal trivago, βρίσκονται πλέον σε επίπεδα... Ανατολικής Ευρώπης και Βαλκανίων!
Η Ελλάδα από την έκτη θέση με τις φθηνότερες τιμές πέρυσι, ανήλθε φέτος στην... τρίτη!
Το καταλυτικό ερώτημα, όμως, είναι αν και ακόμα με τέτοιου επιπέδου κατάρρευση τιμών, δεν προσελκύονται τουρίστες - με αυτονόητο το επίπεδο των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών - τότε, που ακριβώς πάμε και με τι στόχο;
Απάντηση, όμως, στο άλλο ερώτημα του αν ασχολείται κανείς από πλευράς Πολιτείας με αυτή τη διαφαινόμενη διαρθρωτική συντριβή και ποιοτική κατακρήμνιση του Ελληνικού Τουρισμού, νομίζουμε ότι την ξέρουμε όλοι...
tourism-lobby.blogspot

Φθηνότερη η διανυκτέρευση φέτος στα ελληνικά ξενοδοχεία κατά 6%
Μειώθηκαν 50% οι κρατήσεις μετά τις εκλογές λόγω των πολιτικών εξελίξεωνΤου Σταθη Κουσουνη
Οι χαμηλές τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων για κρατήσεις μέσω Διαδικτύου τον Μάιο δεν είναι αρκετές για να προσελκύσουν τουρισμό στη χώρα μας, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα προκαλεί μείωση στον ρυθμό εισόδου νέων κρατήσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία της Trivago που δημοσιεύει σήμερα η «Κ», η Ελλάδα αυτό τον μήνα είναι ο τρίτος φθηνότερος προορισμός στη διαμονή σε ό,τι αφορά τις τιμές για κρατήσεις μέσω εξειδικευμένων διαδικτυακών συστημάτων, εν συγκρίσει με τις αντίστοιχες τιμές σε άλλες 23 ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, εμφανίζεται φθηνότερος προορισμός σε σχέση με άμεσα ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως η Τουρκία, η Ισπανία και η Κύπρος.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης επισημαίνει ότι η πολιτική αβεβαιότητα μετά τις εκλογές έχει προκαλέσει μείωση κατά 50% στον ρυθμό εισόδου νέων κρατήσεων στα συστήματα των ξενοδοχείων. Οπως εξηγεί, κάθε ημέρα τον Mάιο είθισται στα συστήματα των ξενοδοχείων να εισέρχονται 100.000 νέες κρατήσεις για όλη τη σεζόν. Δηλαδή όλο τον μήνα εισέρχονται περί τα 3 εκατομμύρια κρατήσεις. Να σημειωθεί ότι αυτές οι κρατήσεις δεν έχουν χαθεί ακόμη. Ομως, όσο παραμένει αυτός ο ρυθμός στενεύουν τα χρονικά περιθώρια αναπλήρωσης των απωλειών.
Η πτώση των κρατήσεων παραμένει σε διψήφιο ποσοστό. Ο αριθμός των αφίξεων στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας μειώθηκε στο τετράμηνο σε ποσοστό 5%, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ. Αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα του ευρωπαϊκού τουρισμού, ο οποίος σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού παρουσιάζει θετική ανάπτυξη 5% στο δίμηνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Trivago, η μέση τιμή των ξενοδοχείων στην Ελλάδα και στην Αθήνα βρίσκεται πλέον σχεδόν στα επίπεδα της τιμής των ξενοδοχείων σε χώρες και πρωτεύουσες της ανατολικής Ευρώπης. Ειδικότερα, η μέση τιμή στην Ελλάδα για μία διανυκτέρευση σε ένα δίκλινο δωμάτιο ξενοδοχείου τον Μάιο στα διαδικτυακά σύστημα που παρακολουθεί η Trivago διαμορφώθηκε στα 92 ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 6,1% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2011.
Ετσι, από την έκτη θέση πέρυσι με τη φθηνότερη μέση τιμή (98 ευρώ) μεταξύ των 24 ευρωπαϊκών χωρών καταλαμβάνει, φέτος, την τρίτη θέση μαζί με τη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Πιο φθηνός προορισμός σε ό,τι αφορά τη διαμονή είναι η Βουλγαρία με 65 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε ένα δίκλινο δωμάτιο και ακολουθεί η Πολωνία με 90 ευρώ. Αμεσα ανταγωνιστικοί προορισμοί προς την Ελλάδα έχουν ακριβότερες ξενοδοχειακές τιμές. Για παράδειγμα, η μέση τιμή στην Τουρκία διαμορφώνεται στα 148 ευρώ, στην Ισπανία στα 110 ευρώ και στην Κύπρο στα 104 ευρώ.
Στην πρώτη θέση των χωρών με τις υψηλότερες ξενοδοχειακές τιμές βρίσκονται η Ελβετία με 224 ευρώ και ακολουθεί η Σουηδία με 178 ευρώ και η Νορβηγία και η Ρωσία με 172 ευρώ.
Εξάλλου, οι ξενοδοχειακές τιμές της Αθήνας τον Μάιο μειώθηκαν κατά 16% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2011 φθάνοντας στα 96 ευρώ από 114 ευρώ. Η μέση ξενοδοχειακή τιμή τον ίδιο μήνα, όπως διαμορφώνεται από τις τιμές σε 50 ευρωπαϊκές πόλεις που παρακολουθεί η Trivago, παρέμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2011 και διαμορφώθηκε στα 132 ευρώ από 133 ευρώ.
Η Αθήνα στην κατάταξη με τις 50 ευρωπαϊκές πόλεις είναι ο δέκατος προορισμός με τις φθηνότερες ξενοδοχειακές τιμές και ο πέμπτος στη σύγκριση με τις τιμές των ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Σε επίπεδο πρωτευουσών, πιο φθηνές τιμές έχουν η Σόφια με 76 ευρώ, η Ρίγα με 85 ευρώ, η Βουδαπέστη με 92 ευρώ και η Βαρσοβία με 94 ευρώ. Στη λίστα των 50 πόλεων την πιο φθηνή τιμή έχει η Σαραγόσα με 68 ευρώ, ακολουθεί η Σόφια με 76 ευρώ και η Μάλαγα με 79 ευρώ.
Στη Κωνσταντινούπολη η μέση ξενοδοχειακή τιμή φθάνει τον Μάιο στα 154 ευρώ εμφανίζοντας μείωση κατά 1% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2011.
Την πιο υψηλή ξενοδοχειακή τιμή έχει η Γενεύη με 271 ευρώ, παρά τη μείωση κατά 7% σε σχέση με τον Μάιο του 2011, και ακολουθεί η Βενετία με 261 ευρώ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Λονδίνο, η διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων για φέτος, όπου η ξενοδοχειακή τιμή τον Μάιο είναι αυξημένη κατά 11% φθάνοντας στα 212 ευρώ.
kathimerini.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος13/5/12 21:22

    Άμα θέλετε να γεμίσετε τουρίστες στα ξενοδοχεία σας η λύση είναι απλή. ΔΩΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ που τόσα χρόνια τους προσκυνάτε, ενώ τους Έλληνες τους εκμεταλλεύεστε και τους πίνετε το αίμα. Όλα σας τα ξενοδοχεία θα γεμίσουν και θα είναι όλοι ευχαριστημένοι. Αλλά επειδή είστε ΑΠΛΗΣΤΟΙ θα προτιμήσετε να μην έχετε τουρίστες παρά να το κάνετε. ΕΙΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΛΥΠΑΜΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος13/5/12 21:32

      ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΛΥΠΗΣΗ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΝΑ ΛΥΠΑΣΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ Η ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ. ΑΥΤΗ Η ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΑ ΣΟΥ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ!!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *