ροή ειδήσεων

Νέο ΣΟΚ στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα

Δεν έχουν τέλος τα μέτρα του Μνημονίου και η ύφεση που τα ακολουθεί! Νέο σφυροκόπημα των μισθών αναμένεται από σήμερα...
που εκπνέει η περίοδος μετενέργειας για δεκάδες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.
Από τη μία μέρα στην άλλη οι εργοδότες αποκτούν το δικαίωμα να μειώσουν τους κλαδικούς μισθούς 15%- 40% καθώς οι αμοιβές επανέρχονται στον βασικό κλαδικό μισθό και διατηρούνται μόνο - όπου υπάρχουν - τα εξής τέσσερα επιδόματα: ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας.

Χωρίς την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων εργασίας, το μόνο - προς τα κάτω - όριο αμοιβών που υφίσταται είναι οι κατώτατοι μισθοί οι οποίοι πλέον έχουν διαμορφωθεί στα 586 ευρώ και στα 510,95 ευρώ για τους εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών. Σε λίγους μήνες, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς εργασίας, και οι κλαδικές αμοιβές σταδιακά θα συντείνουν προς αυτά τα όρια.

Πάνω από 16 εργοδοτικές οργανώσεις έσπευσαν να καταγγείλουν τις ισχύουσες συμβάσεις ή να καλέσουν τους εργαζόμενους σε διάλογο εξπρές πριν από τις εκλογές με σκοπό τη μείωση των αμοιβών μέσω υπογραφής νέων συλλογικών συμβάσεων αλλά δε βρέθηκε –μέχρι σήμερα -χρυσή τομή με τα συνδικάτα . Ανάμεσα στους κλάδους που βρίσκονται τυπικά σε διαπραγματεύσεις είναι το εμπόριο , τα ξενοδοχεία, ο επισιτισμός , ο ΣΕΛΠΕ , οι χημικοί βιομηχανίας , οι ασφαλιστικές εταιρίες κα..

Πάντως το υπουργείο Eργασίας επεσήμανε ότι και μετά τις 14 Μαϊου , εργοδότες και εργοδότες μπορούν να υπογράψουν κλαδικές συμβάσεις , αν επιτευχθεί συμφωνία . Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι μισθοί μπορεί από αύριο να ψαλιδιστούν αλλά αν υπογραφεί σύμβαση θα ακολουθήσουν τους νέους συμφωνηθέντες όρους. Μια πρώτη γεύση , της σκληρής στάσης που υιοθετείται πλέον στην αγορά εργασίας ,έδωσε η Πανελλήνια Ένωση Ξενοδόχων που κατήγγειλε την ισχύουσα κλαδική σύμβαση εργασίας και κάλεσε το συνδικάτο ξενοδοχουπαλλήλων σε διάλογο προτείνοντας μείωση μισθών 18% και συρρίκνωση επιδομάτων , επαναπροσδιορισμό του ύψους της καταβαλλόμενης αποζημίωσης και της φύσεώς της – που σημαίνει μείωση- διευθέτηση χρόνου εργασίας καθώς και αλλαγή των όρων επαναπρόσληψης και καταβολής επιδομάτων.

Η κατάργηση τουλάχιστον 3 επιδομάτων ( κλαδικό , γάμου και επικινδυνότητας καθώς πολλές ειδικότητες βγήκαν εκτός λίστας ΒΑΕ) θα οδηγήσει σε μείωση των αποδοχών 30% επιπλέον.
Η πραγματικότητα όμως στην αγορά εργασίας είναι ακόμα τραγικότερη . Οι επιχειρήσεις ήδη κάνουν χρήση των παλαιότερων μνημονιακών ρυθμίσεων και ψαλιδίζουν μισθούς , προκειμένου να επιβιώσουν αγνοώντας τη μετενέργεια και την προσπάθεια υπογραφής συλλογικών συμβάσεων.

Με βάση τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας το τελευταίο τρίμηνο οι μισθοί μέσω της υπογραφής επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 22%. Συγκεκριμένα :

- Έχουν υπογραφεί 171 επιχειρησιακές συμβάσεις, που καλύπτουν 4.533 άτομα. Οι μειώσεις μισθών φτάνουν έως και το 35%.
- Έχουν υπογραφεί 33.133 ατομικές συμβάσεις, με μειώσεις από 17,5% έως και 28%.
Στο μνημόνιο προβλέπεται πως η μέγιστη διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι τρία έτη. Οσες συλλογικές συμβάσεις έχουν κλείσει πάνω από 24 μήνες ισχύος, λήγουν το αργότερο μέσα σε έναν χρόνο.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Σχόλια

  1. Ανώνυμος14/5/12 22:38

    Θα ηθελα να κανω μια ερωτηση και αν μπορει κανεις απο τους αλητες που μας κυβερνανε να μου απαντησει.
    Πως γινεται αν μου μειωσουν τον μισθο ή ακομα και να μου τον μηδενισουν να ανεβει η ανταγωνιστικοτητα.Δηλαδη αν ο ξενοδοχος δεν με πληρωνει και μονο εισπρατει πως θα γινει το ξενοδοχειο του ανταγωνιστικο?Θα ριξει τις τιμες και θα ερχονται τα ρεζιλια με 5 ευρω το ατομο και θα εχουμε τουρισμο?
    Αν δουλευω 20 ωρες με 100 ευρω το μηνα θα ανεβει η αποδοση μου?
    Αν καταφερουν να κανουν αυτο που προσπαθουν ,δηλαδη να συγκεντρωσει το χρημα μια μικρη συμμορια με την κυβερνηση και τους μεγαλοκαρχαριες που τους βαλανε στην κυβερνηση,και ολοι οι Ελληνες δουλευουν για ενα κομματι ψωμι,καπως οπως γινοταν στην αρχαια Αιγυπτο,η Ελλαδα θα μεγαλουργησει?Δηλαδη αυτη η σπειρα ειναι η Ελλαδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/5/12 07:38

      Μπορεί να μην ανέβει η απόδοση σου με 100ευρω και 20 ώρες αλλά σίγουρα το "κόστος", εσύ δηλαδή, θα μειωθεί!!! Αυτό που λες για την συγκεντρωση του χρήματος έχει ήδη γίνει εδώ και πολλά χρόνια και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις χώρες και ξερεις οι κυβερνήσεις απλά δεν έχουν την εξουσία είναι απλά οι νομιμοποιητές της εκμετάλευσης μας

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος15/5/12 00:49

    Είναι ξευτίλες αν το κανουν αλλά τι να πεις νομιζω ότι το εχουν κάνει εδώ και καιρο το να σου δινουν από τα 950 στα 500 και να σου λενε παρε αυτά και δήθεν τα υπόλοιπα θα τα παρις τον άλλο μηνα και αν τα δις γραψε μας , όλα είναι στημένα ,αλλά είναι και κοτες για τη δεν σου το λενε στα ισα να ξερεις τι να κανεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος15/5/12 08:20

    Όταν άρχισαν με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων,τότε όλοι του ιδιωτικού τομέα είχανε εκφράσει το μίσος και τη ζήλια τους και έλεγαν γαμ....ε τους δήμοσιους υπαλλήλους.τωρα πολύ απλα ήρθε και η σειρά του ιδιωτικού τομέα.
    Τωρα τι πρέπει να πούνε οι δημόσιοι υπάλληλοι για τους ιδιωτικούς: καλά να πάθουνε; Βλέπετε το αποτέλεσμα όταν σπέρνουν το ταξικό μίσος μεταξύ μας.μονο ενωμένοι έχουμε κάποια ελπίδα και αγώνες.αλλα που τέτοια περίπτωση που ο καθένας κοιτάει την καμπούρα του αλλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος15/5/12 10:33

    Η μειωση στον ιδιωτικο τομεα ειναι προπετασμα καπνου.
    Στον Δημοσιο να δειτε τι εχει να γινει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος15/5/12 22:50

    Στον Δημοσιο merikoi ta matsonate kala lamogia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *