ροή ειδήσεων

"ΤΡΙΓΩΝΑ 2012" από τον ΑΣΙΑΘ Ρόδου

Πλούσιο θέαμα προσέφεραν τα ιστιοπλοϊκά σκάφη και τα πληρώματά τους σε όσους βρέθηκαν στην περιοχή Κάτω Πέτρες της Ρόδου...
το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Μαΐου.
Στην περιοχή πραγματοποιήθηκε ο τρίτος αγώνας του Πρωταθλήματος 2012 που διοργανώνει ο Αθλητικός Σύλλογος Ιστιοπλόων Ανοικτής Θάλασσας Ρόδου (ΑΣΙΑΘΡ). Ο αγώνας ήταν τύπου Όρτσα – Πρίμα και στα πλαίσιά του έγιναν τέσσερις ιστιοδρομίες.
Το Σάββατο, οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές για ιστιοπλοΐα, αφού από το πρωί έπνεε στην περιοχή δυνατός βορειοδυτικός άνεμος, ο οποίος μετά το μεσημέρι φρέσκαρε περισσότερο.
Οι ιστιοπλόοι συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην μαρίνα του Μαντρακίου και αφού έκαναν τις τελευταίες προετοιμασίες στα σκάφη τους, ξεκίνησαν για τις Κάτω Πέτρες.
Εκεί η Επιτροπή Αγώνων έστησε τις σημαδούρες και λίγο μετά τις 10:00 π.μ. έδωσε την εκκίνηση της πρώτης ιστιοδρομίας. Το θέαμα της εκκίνησης ήταν εντυπωσιακό όπως και αναμενόταν, με τα σκάφη να συνωστίζονται στην γραμμή εκκίνησης και να πλέουν με μεγάλες ταχύτητες για να πάρουν την καλύτερη δυνατή θέση. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι παλινδρομικές διαδρομές των όρτσα και των πρίμα, με αρκετούς κάτοικους αλλά και επισκέπτες της Ρόδου, να θαυμάζουν το όμορφο θέαμα από τις ακτές αλλά και από τον λόφο του Μόντε Σμιθ.


Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ιστιοδρομίας ακολούθησε η δεύτερη με ανάλογο θέαμα αφού και η ένταση του ανέμου είχε ήδη αυξηθεί. Τα σκάφη κινούνταν με μεγάλες ταχύτητες και μέχρι τις 14:30 είχαν όλα ολοκληρώσει και την δεύτερη κούρσα. Έτσι η Επιτροπή Αγώνων αποφάσισε να προχωρήσει στη διεξαγωγή και τρίτης ιστιοδρομίας, μιας και η πρόγνωση του δελτίου καιρού για την επόμενη μέρα προέβλεπε πτώση της έντασης του ανέμου και πιθανή άπνοια. Η τρίτη ιστιοδρομία έγινε με τον άνεμο να πνέει πολύ δυνατός και να προσεγγίζει σε ορισμένα σημεία του στίβου ακόμη και τους 20 κόμβους.
Την πρώτη μέρα κυριάρχησε το σκάφος Estella με κυβερνήτη τον Σωτήρη Κατσαρά, που κατέκτησε την πρώτη θέση και στις τρεις ιστιοδρομίες. Ακολούθησε το σκάφος Blue Shark με κυβερνήτη τον Μανώλη Σπυρίδη που κατέκτησε την δεύτερη θέση και στις τρεις κούρσες. Την τρίτη θέση της πρώτης ιστιοδρομίας κατέκτησε το σκάφος Απόλλων με κυβερνήτη τον Σωτήρη Τσιμέτα ενώ τρίτο στην δεύτερη και τρίτη ιστιοδρομία ήταν το Μούσμουλο με κυβερνήτη τον Νίκο Κουμνάκη. 


Την Κυριακή μετά από λίγες ώρες ξεκούρασης για τα πληρώματα που είχαν καταπονηθεί από τις τρεις ιστιοδρομίες του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε η τέταρτη και τελευταία ιστιοδρομία του αγώνα, μια ιστιοδρομία που απαιτούσε υπομονή και γερά νεύρα μιας και ο άνεμος επιφύλασσε εκπλήξεις για τους ιστιοπλόους.
Η εκκίνηση δόθηκε περίπου στις 10:00 π.μ με τον άνεμο να πνέει από τα βορειοδυτικά με πολύ χαμηλή ένταση. Τα σκάφη κινήθηκαν όρτσα και αφού πέρασαν την γραμμή εκκίνησης χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Όσοι κατευθύνθηκαν προς το εσωτερικό του κόλπου της Ιξιάς αντιμετώπισαν δυσκολίες αφού η ένταση του ανέμου έπεσε και άλλο στην περιοχή αυτή. Αντίθετα επιβραβεύθηκαν όσοι επέλεξαν να κινηθούν προς τα ανοικτά, όπου βρήκαν λίγο περισσότερο άνεμο και κατάφεραν να περάσουν την πρώτη σημαδούρα και να γυρίσουν για τα πρίμα.
Η Επιτροπή Αγώνων βλέποντας την ένταση του ανέμου να πέφτει ακόμη περισσότερο, ανακοίνωσε στα σκάφη την επιβράχυνση του αγώνα και έτσι η διαδρομή μειώθηκε στο μισό. Ενώ τα πρώτα σκάφη τερμάτιζαν με τα μπαλόνια τους, όσοι είχαν μείνει πιο πίσω είχαν να αντιμετωπίσουν εκτός από τα χρονικά όρια τερματισμού και τον άνεμο που άλλαξε διεύθυνση αρχικά στρεφόμενος από τα βόρεια, ενώ στη συνέχεια γύρισε ακόμη περισσότερο ερχόμενος από τα νότια και ανάγκασε τα τελευταία σκάφη να τερματίσουν πλέοντας και πάλι όρτσα.
Την πρώτη θέση της τέταρτης ιστιοδρομίας κατέκτησε το σκάφος Excape με κυβερνήτη τον Παύλο Ξανθό, την δεύτερη θέση το σκάφος Blue Shark με κυβερνήτη τον Μανώλη Σπυρίδη και την τρίτη θέση το σκάφος Πανορμίτης με κυβερνήτη τον Σταμάτη Σταύρα.
Μετά την ολοκλήρωση του αγώνα, έχουν διεξαχθεί οι οκτώ πρώτες ιστιοδρομίες του Πρωταθλήματος 2012, το οποίο έχει αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα διαφαίνεται ότι ο συναγωνισμός για τις πρώτες θέσεις θα είναι σκληρός και μέχρι τους τελευταίους αγώνες κυβερνήτες και πληρώματα θα δίνουν μάχη για την καλύτερη δυνατή θέση.
Ο επόμενος αγώνας “ΧΑΛΚΗ 2012” θα διεξαχθεί το τριήμερο 8-10 Ιουνίου. Στα πλαίσιά του θα διεξαχθούν 3 ιστιοδρομίες με εκκίνηση από τη Ρόδο και με προορισμό αρχικά τον Πανορμίτη, στη συνέχεια την Χάλκη και επιστροφή στη Ρόδο.
Τα αναλυτικά αποτελέσματα των τεσσάρων ιστιοδρομιών του αγώνα του Σαββατοκύριακου, φωτογραφίες από τον αγώνα (φώτο : “voula oa”) και η μέχρι στιγμής βαθμολογία των σκαφών στο Πρωτάθλημα 2012, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΙΑΘ Ρόδου -
www.asiathr.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *