ροή ειδήσεων

"Χάθηκαν" 500.000 δηλώσεις λόγω μετακόμισης...

Δόθηκε τελικά παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για όλα τα φυσικά πρόσωπα μέχρι τις... 2 Ιουλίου κι έως τις 16 Ιουλίου για τις δηλώσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Mέχρι σήμερα περισσότεροι από 500.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι εξαιρούνται της υποχρέωσης υποβολής ηλεκτρονικής δήλωσης, δεν έχουν παραλάβει το κλασικό ετήσιο «γράμμα» της εφορίας με το έντυπο Ε1.

Η πρωτοφανής καθυστέρηση στην αποστολή των εντύπων συνδέεται με τη ιδέα του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει η μετεγκατάσταση της Υπηρεσίας Εκτύπωσης Εντύπων και Αξιών του Δημοσίου από τον Κολωνό στο Μενίδι ακριβώς την περίοδο όπου θα έπρεπε να τυπώνει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι ότι τα έντυπα δεν τυπώθηκαν εγκαίρως και ως εκ τούτου δεν εστάλησαν στους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, η οποία περιμένει το χαρτί των εντύπων από την ΥΕΕΑΔ για να τυπώσει με τη σειρά της τα προσωπικά στοιχεία των φορολογουμένων, να τα βάλει σε φακέλους και να τα στείλει, η τελευταία παρτίδα εκτύπωσης 350.000 δηλώσεων έχει προγραμματιστεί για τις 4 Ιουνίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τελευταία παρτίδα εντύπων θα φτάσει στους φορολογούμενους γύρω στις 10 Ιουνίου -αν δουλέψει ρολόι το σύστημα των ΕΛΤΑ- και η επίσημη προθεσμία κανονικά θα έληγε πέντε μέρες αργότερα.

Η απόφαση του ΥΠΟΙΚ για την παράταση

Παράταση έως 2 Ιουλίου για τις φορολογικές δηλώσεις -και έως 16 Ιουλίου για e-δηλώσεις-έδωσε το ΥΠΟΙΚ.

Αναλυτικότερα, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Ζανιά, προκειμένου να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι στην υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά ταυτόχρονα να επιτευχθεί ο στόχος της όσο το δυνατό μεγαλύτερης υποβολής δηλώσεων ηλεκτρονικά και να μειωθεί εν τέλει ο μέσος χρόνος εκκαθάρισης αυτών ορίζεται ότι:

Η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους φυσικά πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 62 του ΚΦΕ, ανεξάρτητα αν η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου ή χειρόγραφα μέσω ΔΟΥ και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, η οποία λήγει στις 15 Ιουνίου 2012, παρατείνεται ως εξής :

α. Για τους υπόχρεους που η υποβολή τους γίνεται χειρόγραφα μέσω ΔΟΥ και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, έως και τις 2 Ιουλίου 2012.

β. Για τους υπόχρεους που η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, έως και τις 16 Ιουλίου 2012.

Στο μεταξύ, στον Κολωνό και στο Μενίδι οι εργασίες μετεγκατάστασης της ΥΕΕΑΔ συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και η μετακόμιση κρίνεται δύσκολη υπόθεση αφού λύνονται και δένονται εκτυπωτικά μηχανήματα που ζυγίζουν ακόμα και δέκα τόνους...
patrastimes.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *