ροή ειδήσεων

Το ΙΚΑ ζητά τα λεφτά του πίσω από τα "λαμόγια"

Με τόκο 5% θα αναζητήσει το ΙΚΑ την επιστροφή κάθε παροχής, σύνταξη ή επιδόματος που καταβλήθηκε σε ασφαλισμένους χωρίς να την δικαιούνται και μάλιστα το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων... «ζητήσει πίσω τα χρήματά του», και μάλιστα ανεξάρτητα με το αν διαπιστώνεται ή όχι δόλος από την πλευρά του ασφαλισμένου.

Το έγγραφο που απέστειλε προς τις υπηρεσίες του Ιδρύματος, η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλιστικών Υπηρεσιών Χαρίκλεια Δοντάκη, επικαλείται νεότερη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας «η οποία δεν κάνει διάκριση μεταξύ καλόπιστης ή μη είσπραξης, αλλά αρκείται μόνο στο γεγονός της αχρεώστητης καταβολής προκειμένου να επιβάλει έντοκη αναζήτηση».

Μέχρι τώρα, η Διοίκηση του ΙΚΑ βασισμένη, σε παλαιότερες αποφάσεις των δικαστηρίων, αναζητούσε σε βάθος δεκαετίας, μετά την παρέλευση της οποίας παραγράφονται οι απαιτήσεις, παροχές που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως, μόνο στις περιπτώσεις που μπορούσε να αποδειχτεί δόλος.
Σύμφωνα με «το μέγεθος της οικονομικής ζημίας του Ιδρύματος, σε συνδυασμό με το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, υποχρεώνουν τη Διοίκηση να επανεκτιμήσει τα δεδομένα και να προσαρμόσει πλέον οριστικά τη θέση του Ιδρύματος στο ισχύον νομοθετικό και νομολογιακό πλαίσιο». Έτσι στο εξής, η εκτίμηση, για το εάν η είσπραξη έγινε ή όχι καλόπιστα «θα καθορίζει μόνο την έκταση της παραγραφής και τον χρόνο έναρξης επιβολής του τόκου και όχι το ζήτημα της αναζήτησης».

Η διαφορά είναι ότι όταν δεν διαπιστώνεται δόλος τα ποσά καταβάλλονται από το χρονικό σημείο που ο οφειλέτης λαμβάνει γνώση της οφειλής (με κοινοποίηση της απόφασης καταλογισμού), ενώ στις περιπτώσεις που υφίσταται δόλος, από τον χρόνο καταβολής της αχρεώστητης παροχής.
Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα του συμψηφισμού των παροχών που δόθηκαν παράνομα με ενδεχόμενες οφειλές των ασφαλισμένων.

iefimerida.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος23/6/12 20:34

    "Μαζί τα φάγαμε"

    Η μόνη σωστή και πραγματική αλήθεια που ειπώθηκε απο τον χοντροΠάγκαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος23/6/12 23:04

    emeis den fagame re file .panne kane mpanio.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος24/6/12 21:47

      Εγω εκανα μπάνιο.

      Μάθε ομως εσύ να παραδέχεσαι ορισμένες αλήθειες.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος24/6/12 03:02

    Και οι υπαλληλοι που θα επρεπε να ειναι γνωστες των πραγματων θα παραμενουν στη θεση τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος24/6/12 09:55

      πολυ σωστος...μιλαμε για κυκλωματα....να τους πανε μεσα...η αφου πια δεν χωρανε τουλαχιστον απολυση...Θα τους πληρωνουμε και αυτους ακομη?

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος24/6/12 19:28

    ΑΠΟ ΛΟΓΙΑ ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ... ΑΠΟ ΕΡΓΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΦΩΣ... ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ, ΕΔΩ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΤΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΠΛΑΣΤΕΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ. ΕΙΔΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ? ΑΝΤΑΥΤΟΥ ΑΥΞΗΣΑΝ 500% ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΠΙΑΣΟΥΝ. ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ, ΖΕΥΓΑΡΙ ΜΕ 20.000 ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΜΕ 38% ΦΟΡΟ ΒΑΣΗ ΚΛΙΜΑΚΑΣ. ΠΟΙΟΝ ΠΑΝΕ ΠΑΛΙ ΝΑ ΚΟΡΟΪΔΕΨΟΥΝ? ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΥΤΗ... ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ....(ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ) ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΩΤΑΓΩΓΟ.... ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΑΝΑΚΡΙΣΗ? ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *