ροή ειδήσεων

Παγίδες και ψιλά γράμματα στις φορολογικές

Ψιλά γράμματα και παγίδες που μπορούν να οδηγήσουν στη βεβαίωση και πληρωμή επιπλέον φόρου εισοδήματος περιλαμβάνει το κομμάτι που αφορά...
τις αποδείξεις που καλούνται και φέτος να δηλώσουν οι φορολογούμενοι στη φορολογική τους δήλωση. Η μη δήλωση αποδείξεων ακόμη και από όσους έχουν μηδενικό εισόδημα, καθώς και η δήλωση μεγαλύτερου αριθμού αποδείξεων από αυτόν που απαιτείται, αποτελούν δυο παγίδες που μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερο φόρο. Τα ψιλά γράμματα που οφείλουν να προσέξουν οι φορολογούμενοι είναι τα εξής:

1.Κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να συλλέξει αποδείξεις αξίας τουλάχιστον ίσης με το 25% του εισοδήματός του. Πραγματικού ή τεκμαρτού. Με δεδομένο ότι φέτος έχουν αυξηθεί πολύ τα τεκμήρια, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον υπολογισμό της αξίας των αποδείξεων που πρέπει να δηλώσουν.

2. Με βάση τη νομοθεσία, όσοι φορολογούμενοι έχουν εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, κάτω των 6.000 ευρώ, δεν είναι υποχρεωμένοι να συλλέξουν αποδείξεις. Ωστόσο, θα πρέπει να υπολογίσουν με μεγάλη ακρίβεια το τεκμαρτό τους εισόδημα, καθώς αποδείχθηκε από την πρώτη παρτίδα εκκαθαρίσεων δηλώσεων ότι οι περισσότεροι δεν συνυπολογίζουν το τεκμήριο προσωπικών δαπανών διαβίωσης, που είναι 3.000 ευρώ για τον άγαμο φορολογούμενο και 2.500 ευρώ για κάθε έγγαμο φορολογούμενο. Έτσι ένας άγαμος φορολογούμενος με ετήσιο πραγματικό εισόδημα 3.000 ευρώ, που έχει στην κατοχή του μόνο ένα Ι.Χ. 1.600 κυβικών εκατοστών, ηλικίας 10 ετών, θα πρέπει να συλλέξει και να δηλώσει αποδείξεις. Και αυτό διότι το τεκμαρτό του εισόδημα ανέρχεται σε 7.480 ευρώ (4.480 ευρώ για το Ι.Χ. και 3.000 ευρώ για τις ατομικές δαπάνες διαβίωσής του). Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει δαπάνη αποδείξεων αξίας 1.870 ευρώ. Αν δεν τις δηλώσει και θεωρήσει ότι οι αποδείξεις πρέπει να υπολογιστούν με βάση το πραγματικό του εισόδημα (δηλαδή ότι δεν χρειάζεται αποδείξεις επειδή το πραγματικό του εισόδημα είναι χαμηλότερο των 6.000 ευρώ), τότε θα βρεθεί να πληρώνει ποινή με τη μορφή φόρου ύψους 10% επί των αποδείξεων, δηλαδή 187 ευρώ.

3. Οι απαιτούμενες αποδείξεις υπολογίζονται με βάση το ατομικό εισόδημα κάθε φορολογούμενου. Η δηλούμενη αξία επιμερίζεται με βάση το ύψος του εισοδήματος κάθε φορολογούμενου.

4. Στις αποδείξεις που αναγνωρίζει η εφορία δεν περιλαμβάνονται αυτές που αφορούν σε δαπάνες για λογαριασμούς κοινής ωφέλειας (ρεύμα, ύδρευση, τηλεφωνία κ.λπ.), καθώς και όλες οι δαπάνες για πάσης φύσεως εισιτήρια μετακινήσεων.
topontiki.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *