επικαιρότητα

"Πράσινο φως" (στην Ελλάδα) για τη συσκευή που θα εντοπίζει που είμαστε κάθε στιγμή...

Διαβάζαμε ότι κυκλοφορούν αυτά τα συστήματα, αλλά παράλληλα λέγαμε ότι αυτά γίνονται σε χώρες πολύ μακρινές από εμάς.
Δεν μπορεί να συμβούν σε εμάς. Εμείς είμαστε λαός με ιδιαίτερες ευαισθησίες...
όσον αφορά τις έννοιες της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας.

Να όμως που όλοι οι λαοί "σε ένα καζάνι βράζουν". Ξεκινάει στη χώρα μας με επίσημη άδεια από την "Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα" η χρήση συσκευών γεωεντοπισμού με μορφή κουτιού ή ρολογιού (αρχικά θα συμπληρώσουμε εμείς, γιατί η τεχνολογία έχει δημιουργήσει για αργότερα και τα εμφυτεύσιμα τσιπάκια...) και φυσικά σε εθελοντική βάση! (αρχικά θα προσθέσουμε και πάλι! Αργότερα με διάφορες αφορμές ποιος μας εγγυάται ότι δεν θα γίνει υποχρεωτικό; ιδιαίτερα αφού εξοικειωθούν οι πολίτες με την ευρεία χρήση αυτών των συσκευών σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού για τις οποίες θα κατασκευάζεται η ανάγκη χρήσης τους;)

Παράλληλα διαβάζουμε πως "οι εταιρείες, θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για την ασφάλεια των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων." Βεβαίως! θα συμπληρώσουμε πάλι εμείς. Μιλάμε για αυτά τα τεχνικά μέσα και την ασφάλεια που έχουν και τα άλλα συστήματα ιδιωτικών επιχειρήσεων αλλά και κρατών, τα οποία πιτσιρικάδες hackers τα σπάνε με άνεση...

Μπορείτε να προσδιορίσετε με ακρίβεια ποιός από όλους μας δουλεύει; Γιατί ότι μας δουλεύουν είναι το μόνο σίγουρο...

newist.gr: Υπό όρους και προϋποθέσεις, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έδωσε το «πράσινο φως» με την υπ΄αριθμόν 112/2012 απόφασή της για τη χρήση συσκευών γεωεντοπισμού, μέσω συνδρομής, σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και σε ανήλικους.

Την άδεια της Αρχής ζήτησαν δύο εταιρείες παροχής τέτοιων υπηρεσιών 24ωρης παρακολούθησης μέσω ειδικού κέντρου, με την καταβολή συνδρομής.

Οι συσκευές αυτές απευθύνονται σε άτομα με προβλήματα υγείας, άτομα επιφορτισμένα με το καθήκον της φροντίδας εκείνων που έχουν τέτοια προβλήματα υγείας, καθώς και τους γονείς ανηλίκων. Συνοπτικά, οι υπηρεσίες επιτρέπουν στον «συνδρομητή» να λαμβάνει γνώση της γεωγραφικής θέσης αυτού που φοράει την εν λόγω συσκευή, η οποία είναι μικρού μεγέθους, μπορεί να έχει μορφή κουτιού ή ρολογιού, περιλαμβάνει κύκλωμα κινητής τηλεφωνίας (GSM), σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού θέσης (GPS) και κουμπί πανικού.

Όπως επισημαίνει η Αρχή στο σκεπτικό της, στην περίπτωση των συσκευών γεωεντοπισμού: «σκοπός της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των φερόντων, είναι η ατομική τους ασφάλεια και η παροχή υπηρεσιών σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Η επεξεργασία δεδομένων περιλαμβάνει δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα του φέροντα, όπως δεδομένα γεωεντοπισμού, «δημογραφικά» δεδομένα αλλά και ευαίσθητα δεδομένα».

Ωστόσο, τονίζει η Αρχή στην απόφασή της, στην περίπτωση που ο φέρων τη συσκευή γεωεντοπισμού και ο συνδρομητής, είναι διαφορετικά πρόσωπα, «τότε θα πρέπει ο φέρων να έχει προηγουμένως ενημερωθεί και συγκατατεθεί ως προς την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων. Για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα θα πρέπει να υπάρχει η έγγραφη συγκατάθεση του φέροντα. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φέρων είναι ενήλικος και στερείται δικαιοπρακτικής ικανότητας, τότε η συγκατάθεση για την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων δίνεται εγγράφως από τον δικαστικό συμπαραστάτη. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φέρων είναι ανήλικος, τότε απαιτείται η συγκατάθεση των ασκούντων τη γονική μέριμνα του ανηλίκου».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η Αρχή στις περιπτώσεις των ανηλίκων, επικαλούμενη το άρθρο 16 της Σύμβασης των ΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σημειώνοντας ότι τα παιδιά θα πρέπει να συμμετέχουν στην απόφαση για τη χρήση μιας τέτοιας υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στην απόφαση, εφόσον, το επίπεδο ωριμότητας του παιδιού είναι επαρκώς υψηλό (άνω των 14 ετών) ενδείκνυται, πέραν της συγκατάθεσης των γονέων, να ληφθεί και να εκτιμηθεί η γνώμη του ανηλίκου, ως προς τη χρησιμοποίηση ή μη της συσκευής.

Ένας μέλος της Αρχής μειοψήφησε, καθώς, είχε την άποψη ότι η χρήση σε ανηλίκους τέτοιων συσκευών θα πρέπει να επιτραπεί μόνο για λόγους υγείας. Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες, θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για την ασφάλεια των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

http://www.newsit.gr


Ντοκυμαντέρ: "Ύποπτο Έθνος"Ο συγγραφέας Henry Porter αφιέρωσε σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος του 2006 στο να "τσακώνεται" με τον Tony Blair (πρώην πρωθυπουργό της Αγγλίας) για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από την εβδομαδιαία του στήλη στην εφημερίδα Observer.

Στο ντοκυμαντέρ που θα δείτε, ο Henrey μας καλεί σε ένα ταξίδι στις τεχνολογίες παρακολούθησης που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Αγγλία και στις ΗΠΑ και τι καινούριο σχεδιάζεται (σημείωση: έχει αναλυτική αναφορά στα τσιπάκια RFIDs και στις Ηλεκτρονικές Ταυτότητες e-IDs).

Ο Henrey μιλάει και με τον ειδικό σε θέματα ασφαλείας Η/Υ Adam Laurie ο οποίος του παρουσιάζει πόσο μη ασφαλή είναι πολλές από αυτές τις τεχνολογίες...

Δείτε το όντως αποκαλυπτικό ντοκυμαντέρ:Σχόλια

 1. Ανώνυμος13/8/12 21:30

  Και πολύ αργήσανε να το επιτρέψουν αυτό στην Ελλάδα.

  Τόσοι και τόσοι παππούδες και γιαγιάδες, αλλοι που τα εχουν χαμένα ανοίγουν την πόρτα και δεν ξέρουν που πάνε και χάνονται, και δώστου silver alert κάθε λίγο και λιγάκι στην τηλεόραση.

  Πόσοι και πόσοι ανθρωποι ορειβάτες κυνηγοί πεζοπόροι μέσα στα δάση που χάνονται,η κάπου εγκλωβισμένοι κλπ θα σώζονται άμμεσα αν δώσουν σήμα κινδύνου και θα ανευρίσκονται αμμεσα?

  Εχει καταντήσει αηδία η φιλοσοφία κάποιων εδώ που ειναι αρνητές των πάντων τελικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος14/8/12 05:02

  Ολα τα πραγματα εχουν την καλη και την κακη πλευρα τους.Και το ρευμα αν το πιασεις θα σε σκοτωσει.Και η φωτια και η πυρηνικη ενεργεια ολα εχουν και την καλη και την επικινδυνη πλευρα .Αυτο δεν σημαινει οτι πρεπει να παμε στην λιθινη εποχη.Ειναι εξαιρετικα χρησιμη συσκευη και για γερους και για ανηλικους οπως ειπε και ο προηγουμενος φιλος.Και κανενας δεν σε υποχρεωνει να το εχεις μαζι σου.Δεν στο καρφωνουνε στο κεφαλι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Ναι καλησπέρα, μπορώ να πω το παράπονο μου?!!
Δεν υπάρχει ένας 24ωρος κλειδαρας δλδ έλεος

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά