ροή ειδήσεων

"Ντουμπάι" του τουρισμού υγείας θέλει να γίνει η Τουρκία

της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Την ώρα που τα σχέδια για ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας έχουν μείνει εδώ και χρόνια «στο συρτάρι», η γειτονική Τουρκία έχει ανοίξει ήδη πανιά και...

βάζει πλώρη για να μπει στην πρώτη τριάδα των κρατών που προσφέρουν οργανωμένα και προσιτά πακέτα ιατρικών και τουριστικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Τουρκία στοχεύει να αυξήσει το μερίδιό της στον κλάδο του ιατρικού τουρισμού, δημιουργώντας «ελεύθερες ζώνες υγείας» σε όλη τη χώρα, έχοντας ως πρότυπο το σύστημα ιατρικού τουρισμού στο Ντουμπάι, και καλεί ξένες εταιρείες να επενδύσουν σε αυτό το νέο εγχείρημα, προσφέροντας ως αντάλλαγμα σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις και μηδενικά γραφειοκρατικά εμπόδια.

Οι τελικές λεπτομέρειες του σχεδίου αναμένεται να ανακοινωθούν το Δεκέμβριο. Στόχος του τουρκικού υπουργείου Υγείας είναι οι ζώνες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2013 και να είναι έτοιμες να δεχτούν ασθενείς από όλο τον κόσμο το 2014, ενώ στόχος είναι το 2015 να έχει έσοδα 5 δισ. δολάρια από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Ήδη περίπου 2.400 εταιρείες δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες περιοχές -«ελεύθερες ζώνες υγείας», όπου λειτουργούν συνολικά μέχρι τώρα 90 κλινικές και απασχολούνται γύρω στα 2.500 άτομα ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Εκτιμάται όμως ότι θα δημιουργηθούν άλλες 4.500 νέες θέσεις εργασίας στο προσεχές διάστημα.

Όπως επεσήμανε σε τουρκικά μέσα ο επικεφαλής του τμήματος Ιατρικού Τουρισμού του υπουργείου υγείας της Τουρκίας Dursun Aydn, η δημιουργία ειδικών ζωνών υγείας και κέντρων αποκατάστασης στην Τουρκία έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. «Με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις,το υπουργείο σχεδιάζει να αναπτύξει τον ιατρικό τουρισμό και για να το πετύχει αυτό θα βελτιώσει το σύστημα εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, θα αυξήσει την απασχόληση, να προσλάβει από το εξωτερικό ειδικευμένα άτομα στο χώρο της υγείας, θα επιταχύνει τη χρήση της ιατρικής τεχνολογίας και θα ενθαρρύνει τηνπαραγωγή υπηρεσιών», δήλωσε ο Dursun Aydn.

Η βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης στήνεται πολύ προσεκτικά και ταυτόχρονα επιθετικά στη γειτονική χώρα. Μόνο την προηγούμενη χρονιά, 500 χιλ. τουρίστες επισκέφτηκαν τη γειτονική χώρα για να κάνουν παράλληλα χρήση και των ιατρικών υπηρεσιών. Η αύξηση του συναλλάγματος μάλιστα μόνο στον τομέα αυτό άγγιξε το 85%.Τα υπουργεία υγείας και τουρισμού της Τουρκίας προσδοκούν πως ο αριθμός των «τουριστών υγείας» θα σημειώσει σημαντική άνοδο κατά την επόμενη διετία και μπορεί ακόμη και να τριπλασιαστεί.

Εκτός από τις υπάρχουσες μονάδες υγείας που λειτουργούν στην περιοχή και τις νέες που θα κατασκευαστούν,θα λειτουργήσουν ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις τεσσάρων και πέντε αστέρων, ενώ στο σχεδιασμό προβλέπεται η δημιουργία χώρων σπα, κέντρων αποθεραπείας, συνεδριακών κέντρων, μονάδων για ηλικιωμένους, αλλά και χώρων τεχνολογίας.

Έχασε το τρένο η Ελλάδα

Σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στη γειτονική χώρα, στην Ελλάδα επί χρόνια κυβερνητικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες «πιπίλιζαν» την καραμέλα του τουρισμού υγείας, ωστόσο ούτε οι μεν, ούτε οι δε κατάφεραν να εφαρμόσουν στην πράξη τα «μεγαλόπνοα» σχέδιά τους και να αδράξουν την ευκαιρία όσο ήταν καιρός.

Έτσι η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύτηκε τις δυνατότητες των τουριστικών της προορισμών, κυρίως των νησιών, και τις υπάρχουσες νοσοκομειακές και ξενοδοχειακές της υποδομές. Οι όποιες πρωτοβουλίες πάρθηκαν για την ανάπτυξη αυτού του πολλά υποσχόμενου τομέα ήταν από ισχνές έως μηδενικές, με αποτέλεσμα να χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία για την εισροή συναλλάγματος και επενδυτικών κεφαλαίων.

Και όλα αυτά την ώρα που η τουριστική βιομηχανία αποτελεί τον μεγαλύτερο τομέα της παγκόσμιας οικονομίας: αριθμεί 1 δισ. τουρίστες σε παγκόσμιο επίπεδο με προοπτική να αυξηθούν στα επίπεδα του 1,5 δισ. το 2020.

Η ευκαιρία για την Ελλάδα όμως… μάλλον έχει κάνει φτερά. Τι κάνει η χώρα μας προς το παρόν; Προσπαθεί να προβεί στις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις και κανονιστικές ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την ανάληψη δράσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό υγείας και την προσέλκυση επενδυτών.

Το θέμα όμως είναι πως ενώ εδώ ακόμη ψάχνουμε τη νομοθετική πλατφόρμα για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, η γειτονική Τουρκία, αλλά και βαλκανικές χώρες όπως η Βουλγαρία, έχουν ήδη ολοκληρωμένες προτάσεις και πολύ σύντομα, όπως όλα δείχνουν, θα αρχίσουν να μετρούν τα κέρδη τους.

infognomonpolitics.blogspot.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος25/8/12 21:20

    Κάτι γίνεται πάντως στην Θεσσαλονίκη με το εκεί Διαβαλκανικό κέντρο του ομιλου Ιατρικό Αθηνών.
    Αλλά πολύ λίγα πράγματα .


    Εδω για πολλούς κατι τέτοιο αν πάει να γενικευθεί ειναι ..... εθνικό εγκλημα.

    Ξεσήκωσαν κάποιοι ολο τον κόσμο, γιατί φέρνανε τραυματίες απο τον πόλεμο της Λιβύης και τους νοσήλευαν στις ιδιωτικές κλινικές με γερό ημερήσιο νοσήλειο,δούλεψαν στο φούλ οι κλινικές , γιατροί νοσηλευτικό προσωπικό κλπ, δουλεψαν και ενα σωρό ξενοδοχεία στην χειμερινή περίοδο για τους συνοδούς, των οικογενειών των τραυματιών,και γενικά κινήθηκε χρήμα.. .

    Η Κώς ειδικά που λόγω του ονόματος του Ιπποκράτη, θα μπορούσε να ηταν το το νησί της υγείας με την κατάλληλη νομοθετική τακτοποίηση και την αξιοποίηση.
    Αλλά που μυαλό.

    Χιλιάδες δυτικοευρωπαίοι και οχι μόνο θα μπορούσαν να νοσηλεύονται η να αναρρώνουν στην Κώ.
    Αλλά που μυαλό (δίς).

    Οι Τουρκαλάδες μας προέκυψαν ποιό διορατικοι τελικά, σε αυτό το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *