ροή ειδήσεων

Μειωμένος έως και 20% ο τζίρος των ξενοδοχείων φέτος

Κατά 15% με 20% θα υποχωρήσει ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2012, όπως επισημαίνουν ξενοδόχοι της χώρας στην ΕΞΠΡΕΣ. 'Αλλωστε, τον Αύγουστο ο δείκτης των ξενοδοχειακών τιμών μειώθηκε κατά 11,1%, που είναι και η ...
μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των επιμέρους στοιχείων του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από τη στατιστική υπηρεσία. Προς το παρόν δείχνουν να επαληθεύονται οι αρχικές εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ για 16 εκατ. αφίξεις και έσοδα 10 δισ. ευρώ φέτος, ενώ οι απώλειες στις αφίξεις για τη θερινή τουριστική περίοδο (Ιανουάριος-Αύγουστος) συγκρατήθηκαν στο 3,1%.

Οι ξενοδόχοι σε όλη τη χώρα έκαναν «γενναίες» προσφορές και μειώσεις στις τιμές των δωματίων τους, ακόμα και για την υψηλή τουριστική περίοδο, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στις εισπράξεις τους. Συγκεκριμένα, η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του ΞΕΕ Χριστίνα Τετράδη δηλώνει στην ΕΞΠΡΕΣ ότι σε πολλές περιπτώσεις η πτώση στις τιμές του καλοκαιριού ξεπέρασε το 20%, καθώς «οι επιχειρηματίες έκριναν ότι είναι μονόδρομος, προκειμένου να μη μείνουν άδεια τα δωμάτιά τους». Καταλυτικό ρόλο έπαιξε το πολιτικό σκηνικό όπως διαμορφώθηκε στη χώρα από το Μάιο έως τον Ιούλιο και είχε ως αποτέλεσμα να ανακοπεί η ροή των προκρατήσεων. «Πλέον δεν είμαστε σε θέση να προγραμματίζουμε ή να προβλέπουμε πώς θα κινηθεί η τουριστική χρονιά», σημειώνει η κ. Τετράδη, εκφράζοντας τις ανησυχίες της για τον κοινωνικό αναβρασμό που επικρατεί και τις «έμπρακτες» προεκτάσεις που μπορεί να λάβει η δυσαρέσκεια των πολιτών.
Το ίδιο κλίμα μεταφέρουν και εκπρόσωποι τοπικών ξενοδοχειακών, οι οποίοι αναμένουν η πτώση των εσόδων για τις τουριστικές μονάδες να αγγίξει το 15% για τη φετινή χρονιά. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου Τάκης Αμπατζής διαπιστώνει συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου, αφού «χάθηκε το κρίσιμο διάστημα κατά το οποίο παραδοσιακά γίνονται οι περισσότερες κρατήσεις». Αντίστοιχα, ο γεν. διευθυντής της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Φουντουλάκης προβλέπει μείωση 7%-8% στις διανυκτερεύσεις και περίπου 15% στα έσοδα.
Όσο για το μήνα Σεπτέμβριο, η τουριστική κίνηση στα ξενοδοχεία της χώρας κινείται σε δύο ταχύτητες. Από τη μία, στα παραθεριστικά νησιά μικρής κλίμακας οι κρατήσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες, ενώ στα μεγαλύτερα νησιά –Κέρκυρα, Κρήτη, Κεφαλονιά– η τουριστική περίοδος έχει πάρει παράταση ζωής όσο συνεχίζονται οι πτήσεις τσάρτερ. Συγκεκριμένα, ο κ. Φουντουλάκης αναφέρει ότι «τα μέχρι τώρα στοιχεία εξελίσσονται πολύ καλύτερα από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας», ενώ εκτιμά ότι ο Σεπτέμβριος θα κλείσει με θετικό πρόσημο σε σχέση με την πολύ καλή περσινή χρονιά.

express.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *