ροή ειδήσεων

Φόλα; Αντιμετωπίστε έγκαιρα την κατάσταση!

Δυστυχώς στη χώρα μας, η δηλητηρίαση αδέσποτων ζώων (φόλα), είναι συνήθης πρακτική μιας μερίδας "συνανθρώπων" (αν μπορούν να λέγονται άνθρωποι) μας. Πιθανόν να έχετε βρεθεί στη δυσμενή θέση να διαπιστώσετε οτι το ζωάκι σας έχει δηλητηριαστεί... όπως πολλοί άλλοι ζωόφιλοι. Ωστόσο, η δηλητηρίαση πολλές φορές δεν είναι θανατηφόρα, αρκεί να αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Επίσης, υπάρχουν ενέργειες που μπορούμε όλοι να κάνουμε ώστε σιγά σιγά να εξαλειφθεί αυτό το απαράδεκτο και τριτοκοσμικό φαινόμενο.
Καταγγείλετε τους δράστες. Αν γνωρίζετε ότι κάποιος δηλητηρίασε ζώα ΄σκοπεύει να το κάνει, καταγγείλετέ τους στην αστυνομία. Η δηλητηρίαση είναι έγκλημα, μην τους αφήνετε ατιμώρητους.
Μην συμβάλετε στην διαιώνηση του προβλήματος-να είστε υπεύθυνοι ιδιοκτήτες.Φροντίζετε το κατοικίδιό σας να μη γίνεται ενοχλητικό και να αναστατώνει τους γείτονές σας.
Βοηθήστε το θύμα. Αν βρείτε ένα ζώο δηλητηριασμένο, καλέστε κτηνίατρο και ακολουθείστε τις οδηγίες που υπάρχουν στο άρθρο.
Υποστηρίξτε ένα Φιλοζωικό Σωματείο και πάρτε εθελοντικά μέρος στα προγράμματά. Ακόμα και μία ώρα την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει ,ώστε να υποφέρουν λιγότερα ζώα.
Διαδώστε τα βήματα για να σωθεί το δηλητηριασμένο ζώο και τις αυστηρές ποινές που προβλέπει ο νόμος 3170/2003.
Ειδοποιείστε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ελάτε αμέσως σε επαφή με τα ΜΜΕ ,αν στην περιοχή σας γίνουν μαζικές δηλητηριάσεις.
Γράψτε στον Δήμαρχο ή στους Βουλευτές του νομού σας.Ζητήστε τους να λάβουν μέτρα κατά των δηλητηριάσεων και να φροντίσουν να εφαρμοστεί ο νόμος.Τι να κάνετε αν βρείτε ζώο που έχει δηλητηριαστεί

Το ζώο όταν δηλητηριάζεται παρουσιάζει συμπτώματα όπως:
Υπερβολική σιελόρροια, μυϊκό τρόμο, και συνήθως είναι έλλειψη συντονισμού κινήσεων, έντονος εμετός, διάρροια, παραλήρημα, φοβερούς σπασμούς, αγωνιώδες βλέμμα, κατάρρευση και σπασμοί, αφόδευση, εμετό.
Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με τι δηλητήριο έχει πάρει και σε τι ποσότητα.
Συμβουλευθείτε ΑΜΕΣΑ έναν κτηνίατρο και ενημερώστε τον για το τι προκάλεσε τη δηλητηρίαση αν έχετε ετικέτα ή μπουκάλι από το δηλητήριο.
Η θεραπεία ποικίλει αλλά υπάρχει περίπτωση να μην έχει δηλητηριαστεί παρά να έχει επιληπτική κρίση,ή γαστρεντερίτιδα κτλ.
ΜΗΝ του χορηγείτε εμετικό πρακτικό ξύδι-λάδι.Το 50% πεθαίνουν από την αναρρόφηση στους πνεύμονες.
Κρατάτε πάντα μαζί σας στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι Φαρμακείο με τα απαραίτητα
Μην πανικοβληθείτε! Μείνετε ψύχραιμοι για να το βοηθήσετε.Ποιά δηλητήρια χρησιμοποιούνται συχνότερα στην Ελλάδα

Εντομοκτόνα, Βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο) και τριμμένα γυαλιά αναμεμειγμένα με γευστικότατο φαγητό κονσέρβα, λουκάνικα, ωμό κρέας. Τα τριμμένα γυαλιά συνήθως δίνονται μέσα σε κιμά. Τα δηλητήρια αυτά προκαλούν αφάνταστο πόνο στα ζώα. Για τα δύο πρώτα υπάρχουν αντίδοτα. Για τα τριμμένα γυαλιά όχι. Η στρυχνίνη δεν περιλαμβάνεται διότι δεν πωλείται στην Ελλάδα.

Συμπτώματα για να καταλάβετε οτι ένα ζώο έχει δηλητηριαστεί:

Οργανοφωσφορικά δηλητήρια (εντομοκτόνα σε υγρό ή σκόνη):

Έντονη σιελόρροια, έντονη δακρύρροια, μύσις (σμίκρυνση) της κόρης του οφθαλμού, μυϊκά τινάγματα, ασθματική αναπνοή, τρέμουλο, σπασμοί, κώμα.

Θεραπεία:

Πηγαίνετε το ζώο σε κτηνίατρο το γρηγορότερο. Εντούτοις για να δώσετε την δυνατότητα στο ζώο να επιβιώσει θα πρέπει να μάθετε να του δίνετε τις πρώτες βοήθειες:
Προκαλέστε εμετό: Δώστε αλάτι ή σόδα φαγητού από το στόμα διαλυμένο σε χλιαρό νερό (30 -60cc διαλύματος). Μετά τον εμετό, ταμπλέτες ενεργού άνθρακα καθυστερούν την απορρόφηση του δηλητηρίου, αλλά αυτή την στιγμή τις βρίσκουμε δύσκολα στην Ελλάδα. ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Εάν το ζώο δείχνει σημάδια νευρικότητας όπως τρέμουλο, ζάλη, κατάρρευση, ΜΗΝ προσπαθήσετε να δώσετε εμετικό, μπορεί να προκληθεί πνευμονία από αναρρόφηση. Συνεχίστε με το επόμενο στάδιο.
Δώστε στο ζώο χάπια ενεργού άνθρακα που καθυστερούν την απορρόφηση του δηλητηρίου.Παράδειγμα: Norrit.
Κάνετε ένεση ατροπίνης (1 φιαλίδιο σε γάτα ή μικρόσωμο ζώο, 2 ή 3 φιαλίδια σε μεγαλόσωμο ζώο). Η ενδοφλέβια χορήγηση έχει την γρηγορότερη απορρόφηση, η ενδομυϊκή απορροφάται πιο αργά και η υποδόρια ακόμα αργότερα.Δηλητηρίαση από Βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο):

Η Βαρφαρίνη είναι αντιπηκτικό που καταστρέφει τη βιταμίνη Κ και προκαλεί αιμορραγίες. Μερικές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα για μερικές μέρες. Κατόπιν εμφανίζονται στο σώμα ή τα ούλα κηλίδες κόκκινες, μοβ ή σκούρες μπλε, σημάδια εσωτερικής αιμορραγίας. Τα ούλα θα είναι πολύ αναιμικά. Το ζώο μπορεί να αιμορραγεί από την μύτη, το στόμα, το πέος, τον πρωκτό και εσωτερικά.

Θεραπεία:

Το αντίδοτο είναι το Κονάκιον (Βιταμίνη K1) για να βοηθηθεί η πήξη του αίματος σε ενέσιμο διάλυμα, δόσης 5-20mg. ανάλογα το μέγεθος και βάρος του ζώου. Η ένεση γίνεται υποδόρια με τη μικρότερη δυνατή βελόνα,ώστε να ελαχιστοποιηθεί η αιμορραγία. Η θεραπεία πρέπει να συνεχιστεί καθημερινά για μία εβδομάδα.

Δηλητηρίαση με Τριμμένα Γυαλιά:

Η πιο θανατηφόρα και σκληρή μέθοδος, χωρίς αντίδοτο. Όμως το ζώο πρέπει να μεταφερθεί σε κτηνίατρο το γρηγορότερο για να γίνει προσπάθεια διάσωσης.

Το κουτί των πρώτων βοηθειών πρέπει να περιέχει: νερό, αλάτι, ατροπίνη, κονάκιον, σύριγγες και οδηγίες .

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όταν ένα ζώο έχει δηλητηριαστεί από εντομοκτόνα ή τριμμένα γυαλιά είναι πολύ ευαίσθητο στο φως και τον θόρυβο, προστατέψτε το. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την Βαρφαρίνη. Επειδή όμως συνήθως δεν γνωρίζουμε για τι δηλητήριο πρόκειται το καλύτερο είναι, κατά την μεταφορά σε κτηνίατρο, να έχετε το ζώο, σκεπασμένο ήσυχο και άνετο.

Εαν το ζώο έχει ήδη πεθάνει, μπορείτε να κάνετε κάτι για την κατάσταση:
Νόμος 1197 (1981) «όποιος σκοτώνει, κακοποιεί ή απειλεί ζώα που προστατεύονται από την ισχύουσα νομοθεσία ή τα εγκαταλείπει τιμωρείται σύμφωνα με το Άρθρο 8 του ποινικού κώδικα».
Νόμος 3617 (1992): «Κανείς δεν μπορεί να υποβάλλει οποιοδήποτε ζώο, σε αναίτιο πόνο, αγωνία ή στρες. Κανείς δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπει το κατοικίδιο του»
Η εφαρμογή αυτού του νόμου έχει ανατεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών (Δήμοι, Κοινότητες) και στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως (Αστυνομία). Μπορείτε λοιπόν να αναφέρετε το περιστατικό στον Δήμο και στην Αστυνομία της περιοχής. Δεν είστε υποχρεωμένοι να ξέρετε ποιος δηλητηρίασε τα ζώα. Κάντε μήνυση κατ' αγνώστων. Τοξικολογική εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αποδεικτικό στοιχείο. Να επιμένετε επίσης να καταγραφή το γεγονός στο βιβλίο συμβάντων.
Επίσης θα πρέπει να αναφέρετε το γεγονός στον κτηνίατρο και ζωοφιλικό σύλλογο της περιοχής και εάν μπορείτε, να έχετε φωτογραφίες του περιστατικού.

Εάν ξέρετε ποιος δηλητηρίασε τα ζώα μπορείτε να κινηθείτε δικαστικά. Οι αποδείξεις που χρειάζεστε είναι:
ένας μάρτυρας
όνομα και διεύθυνση του ατόμου που δηλητηρίασε τα ζώα.

Τοξικολογική εξέταση - αναφορά του αιτίου του θανάτου, από το Τοξικολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εάν ζείτε εκτός Θεσσαλονίκης ρωτείστε την Αστυνομία για το κοντινότερο νόμιμο Τοξικολογικό Εργαστήριο. Εάν έχουν χρησιμοποιηθεί τριμμένα γυαλιά, δείγμα από το στομάχι του ζώου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τοξικολογική εξέταση.Πως να αποφύγετε τον δηλητηριασμό των ζώων
Στειρώστε τα αδέσποτα της γειτονιάς σας, ώστε να μην γεννηθούν νέα θύματα.
Μην αφήνετε κουταβάκια στον δρόμο, δεν θα επιβιώσουν, προσπαθήστε να βρείτε σπίτια γι' αυτά.
Στειρώστε το δικό σας ζώο για να αποτρέψετε την γέννηση ανεπιθύμητων σε σας ζώων. Πολλά εγκαταλελειμμένα ζώα προέρχονται από σπίτια. Ποιος τα εγκαταλείπει; όχι βέβαια η μητέρα τους!
Προστατέψτε το δικό σας ζώο. Πολλά ζώα δηλητηριάστηκαν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι ή σε μια βόλτα.
Μην εγκαταλείπετε το κατοικίδιο σας. Ο νόμος το απαγορεύει, δεν θα επιβιώσει στον δρόμο, πιθανότατα θα πεθάνει δηλητηριασμένο.Πως μπορείτε να κινηθείτε εναντίον κάποιου που είδατε να τοποθετεί δηλητήριο

Βρείτε κάποιον μάρτυρα. Μαζέψτε το δηλητήριο και στείλτε το για τοξικολογική ανάλυση. Αναφέρετε το περιστατικό στην Αστυνομία μέσα σε 24 ώρες, εάν μπορείτε, δώστε το όνομα και την διεύθυνση του ατόμου που είδατε. Αυτή η περίπτωση μπορεί να εκδικασθεί με Αυτόφωρη διαδικασία μέσα σε 48 ώρες (Αυτόφωρο).

Μπορείτε επίσης να κινηθείτε απέναντι σε οποιονδήποτε απειλεί να δηλητηριάσει ζώα
Αναφέρετε το γεγονός στην Αστυνομία.
Θα βοηθούσε εάν είχατε μάρτυρα (όχι συγγενικό σας πρόσωπο).
Δώστε το όνομα και την διεύθυνση του ατόμου που απειλεί (εάν το ξέρετε) και ζητείστε από την Αστυνομία να επισκεφθεί το άτομο αυτό σαν προειδοποίηση. Εάν η απειλή εκτοξεύθηκε εναντίον αδέσποτου ζώου, πείτε στην Αστυνομία ότι είστε μέλος Ζωοφιλικού Σωματείου, ότι τα ζώα προστατεύονται, στειρώνονται και εμβολιάζονται και δεν αποτελούν απειλή για την γειτονιά. Να επιμείνετε να καταγραφεί το γεγονός. Αναφέρετε την απειλή και στον τοπικό Δήμο.

Μελέτη μιας περίπτωσης: Τον Σεπτέμβριο 2002 κάποιο ανώνυμο άτομο τοιχοκόλλησε στο Καβούρι το εξής κείμενο: «Προειδοποίηση. Προς τις Ζωόφιλες της περιοχής. Επειδή η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο και εν ονόματι του νόμου περί κοινής προστασίας, εάν δεν μαζέψετε τα αδέσποτά σας μέσα σε 3 μέρες, θα προβούμε σε ανάλογες ενέργειες!!! (φόλες κλπ). Οι κάτοικοι της περιοχής.»
Για το θέμα αυτό έγιναν οι ακόλουθες ενέργειες. Αναφορά στην αστυνομία και τον Δήμο Βουλιαγμένης. Επίσκεψη και ενημέρωση των τοπικών ξενοδοχείων για τον επικείμενο κίνδυνο. Η Αστυνομία είπε ότι θα παρακολουθεί με μόνιτορ την περιοχή. Τοιχοκολλήθηκαν αγγελίες στην περιοχή οι οποίες προειδοποιούσαν τους κατοίκους για τον κίνδυνο και τους συμβούλευαν να προσέξουν πάρα πολύ τα παιδιά και τα ζώα τους. Εννέα σκυλιά είχαν πεθάνει μια εβδομάδα πριν και έτσι αυτή η απειλή ελήφθη πολύ σοβαρά από όλους. Έγινε αυτοψία σε ένα σκυλί και το δηλητήριο αναγνωρίσθηκε. Είναι υγρό εντομοκτόνο που στεγνώνοντας παίρνει κρυσταλλική διάφανη μορφή και μυρίζει υπόγλυκα. Ο θάνατος είναι αργός και τρομερά επίπονος.

Προετοιμαστείτε!
Έχετε μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών με εμφιαλωμένο νερό, αλάτι, ατροπίνες και σύριγγες . Βάλτε αυτά τα πράγματα σε μια πλαστική σακούλα στο αυτοκίνητό σας ή στην τσάντα σας. Ρωτείστε τον κτηνίατρό σας πώς να δώσετε τις πρώτες βοήθειες και σε τι ποσότητες. Μπορεί να σώσει την ζωή του ζώου σας.

Να θυμάστε:
Oι άνθρωποι που δηλητηριάζουν ζώα είναι δολοφόνοι και εγκληματίες, μην τους αφήνετε ατιμώρητους.

Πρόλογος απο Michelle
Κείμενο απο yasmin1gr

Σχόλια

  1. oraia ta lete alla edo sti rodo einai allios ta pragmata.den ginete tipota kai stin astinomia na pas grameno se exoun.opote mia einai i lisi.katharizeis monos sou.vromoksilo kai kremasma sta terata pou rixnoun tis foles!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *