ροή ειδήσεων

"Big Brother" για τους φοροφυγάδες

Το μάτι του «Μεγάλου Αδελφού» πλέον θα παρακολουθεί τις όποιες περιπτώσεις φοροδιαφυγής διαπράττονται, βάσει του φιλόδοξου σχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνει «φακέλωμα» των προσωπικών στοιχείων...
των πολιτών.

Διασταυρώσεις καταθέσεων, δόσεων δανείων, λογαριασμών των ΔΕΚΟ, διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων, νοσηλίων και ασφαλίστρων θα πραγματοποιεί η εφορία, προκειμένου να προσδιορίζει το εισόδημα των φορολογουμένων. Η υποχρεωτική υποβολή των στοιχείων για τις δαπάνες αυτές των φορολογουμένων από τις τράπεζες και τους άλλους φορείς προς τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη.

Το άθροισμα των δαπανών αυτών θα αποτελεί δείκτη προσδιορισμού του εισοδήματος του κάθε φορολογουμένου. Στην υποχρέωση υποβολής των στοιχείων αυτών προς τη Γ.Γ.Π.Σ. εμπίπτουν τα ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια και τα σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, οι ασφαλιστικές εταιρείες, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τράπεζες.

Στη Γ.Γ.Π.Σ. υποχρεούνται να διαβιβάζουν έως τις 20 Δεκεμβρίου αρχεία με στοιχεία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος σε ηλεκτρονική μορφή τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών και τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κάθε βαθμίδας, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα δημόσια θεραπευτήρια και οι κλινικές των ταμείων ασφάλισης, οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και οι εταιρείες ύδρευσης.

Το Υπουργείο Οικονομικών απαιτεί πλέον από τις τράπεζες στοιχεία από το 2009 - και όχι από το 2010- που αφορούν στην ύπαρξη και κίνηση επενδυτικών χαρτοφυλακίων, δηλαδή επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, ομόλογα, πολύτιμα μέταλλα, στην ύπαρξη θυρίδων και στην αγορά χρυσών λιρών - ράβδων χρυσού. Επιπλέον οι τράπεζες θα πρέπει να αποστείλουν στοιχεία και για τις συναλλαγές σε ελληνικά ΑΤΜ από κάρτες που εκδόθηκαν εκτός Ελλάδας.

Ειδοποιητήρια για καταθέτες εξωτερικού

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων σε 15.000 φορολογουμένους οι οποίοι πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» των διασταυρώσεων με αδικαιολόγητες αποκλίσεις μεταξύ των εισοδημάτων που δήλωσαν στην εφορία και των καταθέσεων που έστειλαν στο εξωτερικό την περίοδο 2009 - 2011. Οι μεγαλοκαταθέτες με τα αδήλωτα εισοδήματα απειλούνται τώρα με φόρο 45%.

Οι 15.000 φορολογούμενοι περιλαμβάνονται στη λίστα με τα 54.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα που «φυγάδευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού καταθέσεις συνολικού ύψους άνω των 22 δισ. ευρώ. Με την επιστολή που θα λάβουν, οι 15.000 καταθέτες θα καλούνται μέσα σε προθεσμία 15 ημερών να υποβάλουν ηλεκτρονικά, σε συγκεκριμένη «φόρμα», τροποποιητική δήλωση για κάθε έτος που παρουσιάζεται η απόκλιση στα δηλωθέντα εισοδήματα. Στην επιστολή θα αναγράφεται ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων ανά έτος. Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, θα ορισθεί από το Υπουργείο Οικονομικών ένα εύλογο διάστημα, προκειμένου να πληρώσουν τους πρόσθετους φόρους για τα αδήλωτα εισοδήματα.

Τα εμβάσματα που δεν καλύπτονται από τα δηλωθέντα εισοδήματα ανέρχονται στα 5 δισ. ευρώ, με το Δημόσιο να προσδοκά να εισπράξει φόρους ύψους 2 δισ. ευρώ. Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και με τους συντελεστές που ίσχυαν τη χρονιά που απέκρυψαν εισοδήματα.
Πηγή: zougla.gr


parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *