ροή ειδήσεων

Ένταξη συνταξιούχων στο πρόγραμμα «κατ οίκον φροντίδα συνταξιούχων»

Με την υπαριθμόν Π 15/2 15-10-2012 απόφαση του Διοικητή ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου, το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ προσκαλεί τους συνταξιούχους-δικαιούχους των παροχών του Προγράμματος Κατ οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων να...

υποβάλλουν αίτηση ένταξής τους στο εν λόγω Πρόγραμμα.Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων ορίζεται η 25-10-2012.

Δικαιούχοι (ωφελούμενοι) του Προγράμματος είναι:

-οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου όλων των φορέων κυρίας ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ( ΙΚΑ-ΕΤΑΜ , ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ , ΝΑΤ Κ.Λ. Π)

-οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου του Δημοσίου καθώς και

-οι συνταξιούχοι ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΓΑ,οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα ή μόνιμα προβλήματα υγείας ή αναπηρίας και πληρούν σωρευτικά τα κριτήρια που αναφέρονται παρακάτω.

Τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν σωρευτικά οι δικαιούχοι κατά την πρώτη εφαρμογή του προγράμματος, προκειμένου να εγκριθεί η ένταξή τους στο πρόγραμμα είναι :

-Να έχουν κριθεί ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67 τοις εκατό και άνω ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας. Δηλαδή πρέπει να υπάρχει αναπηρία 67 τοις εκατό και άνω πιστοποιημένη από αρμόδιο φορέα (ΚΕΠΑ ή άλλο φορέα εφόσον η σχετική απόφαση είναι σε ισχύ ).

-Να διαβιούν μόνοι τους ή με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο που πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα. Δηλαδή ο σύζυγος ή το άλλο πρόσωπο να έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 67 τοις εκατό και το ατομικό εισόδημά του να είναι κάτω των 7.715, 65 ευρώ ετησίως.

-Το συνολικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας, που προβλέπεται κάθε φορά για την παροχή του ΕΚΑΣ. Το ατομικό αυτό εισόδημα ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 7.715, 65ευρώ και το οικογενειακό στο διπλάσιο.

-Η κατάσταση της υγείας τους, λόγω ασθένειας (χρόνιας ή πρόσκαιρης), να καθιστά αδύνατη την αυτοεξυπηρέτησή τους ή δυσχερή την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών.

-Να μην λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας ή εξωιδρυματικό επίδομα ή οποιοδήποτε άλλο επίδομα συμπαράστασης από τον ασφαλιστικό τους Φορέα.

-Να μην διαβιούν σε μονάδες κλειστής φροντίδας κάθε νομικής μορφής ή σε νοσηλευτικές μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή του ιδιωτικού τομέα.

Για την ένταξη στο Μητρώο Παρόχων και τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα «Κατ Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων» οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ηλεκτρονικά, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα στην ειδική περιοχή του διαδικτυακού τόπου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. (www ika.gr Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες- Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Παρόχους Κατ οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων).

Στην αίτηση οι ενδιαφερόμενοι αναφέρουν την γεωγραφική περιοχή, επιπέδου Καλλικρατικού Δήμου, στην οποία μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες κατ οίκον Φροντίδας. Επίσης δηλώνουν και τυχόν άλλες επαγγελματικές εγκαταστάσεις (παραρτήματα) πέραν της έδρας στις οποίες δραστηριοποιούνται και με τις οποίες επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα.

Με την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης , το σύστημα παράγει αυτόματα τον αριθμό της αίτησης με το οποίο ο χρήστης μπορεί στη συνέχεια να ενημερώνεται για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η αίτησή του.

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης οι υποψήφιοι Πάροχοι αποστέλλουν πλήρη φάκελο με τα ακόλουθα στοιχεία:

1. Την αίτηση συμμετοχής που εκτυπώνεται από την ιστοσελίδα του ΙΚΑ –ΕΤΑΜ υπογεγραμμένη από το νόμιμο εκπρόσωπο του υποψηφίου παρόχου.

2. Τα δικαιολογητικά του υποψήφιου Παρόχου ανά κατηγορία φορέα.

Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται σε πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα και πρέπει να χαρακτηρίζονται από:

-πληρότητα και ορθότητα, η οποία θα ελέγχεται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

- απόλυτη κάλυψη των κριτηρίων, ελάχιστων προϋποθέσεων συμμετοχής υποψηφίου παρόχου .

Και να αποδεικνύεται η ισχύς των δικαιολογητικών από πλευράς:

- Ημερομηνίας έκδοσης

- Ύπαρξης των αναγκαίων υπογραφών

- Λήξης της ισχύος τους.

Ο εν λόγω φάκελος θα πρέπει να είναι σφραγισμένος και να αναγράφεται στο εξωτερικό μέρος του η ένδειξη: «Για ένταξη στο Μητρώο Παρόχων του Προγράμματος Κατ οίκον φροντίδας Συνταξιούχων με φορέα υλοποίησης το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ».

Αποστέλλεται με συστημένη επιστολή ή μέσω υπηρεσίας ταχυμεταφοράς στην ακόλουθη ταχυδρομική Δ/νση:

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Δ/ΝΣΗ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ 41-43 Τ.Κ 104 37 ΑΘΗΝΑ (4ος Όροφος).

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ:Με την αίτηση συμμετοχής πρέπει να υποβληθούν και τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1. Αντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου

2. Εκκαθαριστικό σημείωμα δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου οικονομικού έτους (ήτοι του έτους 2011) ή Υπεύθυνη Δήλωση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, ότι νομίμως δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση.

3. Βιβλιάριο υγείας του οικείου ασφαλιστικού φορέα (αντίγραφα σελίδας/ων με τα προσωπικά στοιχεία Συνταξιούχου) από το οποίο να προκύπτει ο ΑΜΚΑ του συνταξιούχου καθώς και Αριθμός Μητρώου φορέα συνταξιοδότησης.

4. Απόφαση συνταξιοδότησης ή πρόσφατο εκκαθαριστικό πληρωμής συντάξεων.

5. Πιστοποιητικό αναπηρίας σε ισχύ. Η ύπαρξη ποσοστού αναπηρίας μπορεί να προκύπτει:

-είτε από πιστοποιητικό ΚΕΠΑ (που έχει εκδοθεί για συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο π.χ κοινωνικές παροχές ή φορολογικές απαλλαγές κ.λ.π),

-είτε από απόφαση συνταξιοδότησης, εάν πρόκειται για συνταξιούχο λόγω αναπηρίας και στην απόφαση αναφέρεται το ποσοστό αναπηρίας.

-είτε από αποφάσεις και γνωματεύσεις αρμοδίων οργάνων (Υγειονομικών Επιτροπών) που έχουν εκδοθεί πριν από την λειτουργία του ΚΕΠΑ και εξακολουθούν να ισχύουν.

6. Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1985 στην οποία ο αιτών αναφέρει ότι διαβιώνει μόνος-η ή με άλλο πρόσωπο το οποίο επίσης πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δηλώσει ότι διαβιώνει με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο πρέπει να προσκομίσει τα ίδια δικαιολογητικά για την απόδειξη του ποσοστού αναπηρίας και του ατομικού εισοδήματός του.

Σκοπός του Προγράμματος είναι η κατοχύρωση συνθηκών αυτόνομης διαβίωσης των ηλικιωμένων και των ανάπηρων συνταξιούχων στην κατοικία τους, ώστε να εξασφαλιστεί η παραμονή τους στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, να αποφευχθεί η παραπομπή τους σε μονάδες κλειστής φροντίδας και να προληφθούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού.

Στο περιεχόμενο του Προγράμματος περιλαμβάνονται:

-η καταπολέμηση της εξάρτησης ηλικιωμένων και αναπήρων με την οργάνωση και τη συστηματική παροχή υπηρεσιών κοινωνικής εργασίας, ψυχοκοινωνικής στήριξης, νοσηλευτικής φροντίδας φυσικοθεραπείας, εργο-θεραπείας και οικιακής βοήθειας κλπ.

-η ενημέρωση των Ωφελούμενων για τα δικαιώματά τους και την υποστήριξη κατά τις επαφές τους με αρμόδιες υπηρεσίες υγείας, κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας

-η διευκόλυνση των Ωφελούμενων για την συμμετοχή τους σε πολιτιστικές ψυχαγωγικές, κοινωνικές και θρησκευτικές δραστηριότητες

Οι υπηρεσίες του Προγράμματος προς τους Δικαιούχους θα προσφέρονται από τους Παρόχους του Προγράμματος οι οποίοι είναι επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα που θα επιλεγούν από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο προσεχές διάστημα. Οι Πάροχοι αυτοί θα συνάπτουν ειδικές συμβάσεις με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την παροχή των υπηρεσιών αυτών έναντι καθορισμένης αμοιβής ανά ωφελούμενο.
Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών
newsgallery.gr

parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *