ροή ειδήσεων

Παπανδρέου: Ήξερα ότι το Πρόγραμμα δεν βγαίνει αλλά δεν είχα άλλη επιλογή [βίντεο]


Την δική του απάντηση στους ισχυρισμούς του Παναγιώτη Ρουμελιώτη πως στελέχη του ΔΝΤ είχαν προειδοποιήσει την τότε κυβέρνηση...
πως το ελληνικό Πρόγραμμα δεν θα πετύχαινε χωρίς αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο Χάρβαρντ, λέγοντας ουσιαστικά πως δεν είχε άλλη επιλογή από το Μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, μια ελληνίδα επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου πήρε τον λόγο και είπε στο Γιώργο Παπανδρέου: «Στο βιβλίο του ο κ. Ρουμελιώτης γράφει πως πολλά στελέχη του ΔΝΤ θεωρούσαν από την αρχή ότι το ελληνικό Πρόγραμμα δεν μπορούσε να πετύχει χωρίς αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, και γι' αυτό σας συμβούλεψε με εντολή του κ. Στρος Καν να ζητήσετε την αναδιαπραγμάτευση, αλλά εσείς αποτρέψατε τον κ. Παπακωνσαντίνου να κάνει οτιδήποτε. Είχατε ισχυρά όπλα διαπραγμάτευσης αλλά δεν τα χρησιμοποιήσατε».

«Λέει επίσης ο κ. Ρουμελιώτης ότι ο ίδιος αμφισβήτησε την ανάγκη προσφυγής στο ΔΝΤ, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να κάνει κάτι τέτοιο, με τα γνωστά αποτελέσμτα όπου η εφαρμογή του Προγράμματος δεν μπορεί να θεωρηθεί πετυχημένη» συνεχίζει η καθηγήτρια και τον ρωτά: «Είναι αλήθεια οι ισχυρισμοί του κ. Ρουμελιώτη με τον οποίο εργαζόσασταν στενά ή σκοπεύετε να αναλάβετε νομική δράση εναντίον του;»

Και ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά:

«Αν το διαβάσετε, το βιβλίο του κ. Ρουμελιώτη δεν είναι μακρυά από την αλήθεια, αλλά δεν λέει όλη την αλήθεια,γιατί είδε μόνο την μία πλευρά της αλήθειας», είπε αρχικά ο πρώην πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, απαντώντας στην ερώτηση γιατί δεν προχώρησε η κυβέρνησή του σε αναδιάρθρωση τόνισε: «Εγώ ζήτησα και συζήτησα την αναδιάρθρωση, αλλά ξέρετε ποιος ήταν εναντίον της; Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν θα έδιναν ποτέ την συγκατάθεσή τους και οι περισσότερες χώρες, σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν εναντίον. Ο λόγος ήταν ότι για προφανείς λόγους η ΕΚΤ δεν ήθελε την αναδιάρθρωση, και ήταν εναντίον για πολύ καιρό».

Μας έλεγαν ότι θα μας δώσουν το «κούρεμα» του χρέους μόνο όταν αποδεικνύαμε ότι θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις, αναφέρει λίγο παρακάτω ο πρώην πρωθυπουργός και συνεχίζει: «Έπρεπε να δείξουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι γιατί η χώρα δεν ήταν αξιόπιστη». Δεν μπορούσα να θεωρούμαι αξιόπιστος, έπρεπε να το αποδείξουμε, τονίζει. Όσον αφορά τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, ο κ. Παπανδρέου κινήθηκε στην ίδια γραμμή λέγοντας ότι τα επιτόκια θα μειωνόντουσαν μόλις η χώρα ανακτούσε την αξιοπιστία της.

Στο τέλος της απάντησής του ο Γιώργος Παπανδρέου λέει: «Ναι, ο κ. Ρουμελιώτης ήξερε ότι κάποιες χώρες ήταν εναντίον στο Πρόγραμμα και κάποιοι στο ΔΝΤ ήταν εναντίον αλλά δεν ήξερε την άλλη όψη της ιστορίας». «Δεν έκανε αυτός τις διαπραγματεύσεις με την Μέρκελ, δεν διαπραγματεύτηκε με τους άλλους». «Το δίλλημμα μου ήταν ότι αν δεν μπαίναμε στον μηχανισμό θα χρεοκοπούσαμε» τονίζει για την προσφυγή στο ΔΝΤ και την ένταξη της χώρας στο Μνημόνιο.

«Η' θα παίρναμε το πακέτο ή θα χρεοκοπούσαμε» καταλήγει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Δείτε το βίντεο:

Σχόλια

  1. Ανώνυμος24/10/12 19:47

    Θεωρεισαι αξιοπιστος?Απο που κιως που?Απο το ?Αλλα καλα να παθουν αυτοι που σε ψηφισαν ,Μ.....,Εμεις τι φταιμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *