ροή ειδήσεων

Πέντε στρατηγικές για να αυξήσετε την ικανότητα συγκέντρωσης στην εργασία

Γράφει η Βαλεντίνα Κόρδη, 
Προπονήτρια Ζωής και Εργασίας
Η λέξη «πολυδιεργασία» η όπως είναι ευρέως γνωστό το multi-tasking, είναι ένα αναγκαίο κακό που κανείς δεν μπορεί να αποφύγει, ιδιαίτερα στην εποχή μας όπου οι ρυθμοί τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα...

Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, η ενασχόληση ταυτοχρόνως με πολλές εργασίες μειώνει την ικανότητα συγκέντρωσης και ως συνέπεια και τα επίπεδα της παραγωγικότητας μας.

Έτσι, πολλές φορές καταλήγουμε να κοιτάμε για αρκετή ώρα το ίδιο κείμενο στην οθόνη του υπολογιστή μας και ενώ προσπαθούμε να συγκεντρωθούμε σε αυτό, να μην το καταφέρνουμε, με αποτέλεσμα αντί να καταφέρνουμε να διεργαζόμαστε επιτυχώς πολλά tasks, να μην ολοκληρώνουμε ούτε ένα. Παρακάτω σας περιγράφω μερικές στρατηγικές με τις οποίες θα καταφέρετε να βελτιώσετε την ικανότητα συγκέντρωσης σας και να διεκπεραιώνετε περισσότερες εργασίες με επιτυχία:

Κάντε μία λίστα με τις εργασίες που πρέπει να εκτελεστούν. Καταγράψτε τις εργασίες της ημέρας, ή ακόμη και της εβδομάδας αν αυτό είναι εφικτό. Αυτό θα σας βοηθήσει να μείνετε προσηλωμένοι στα tasks που πρέπει να ολοκληρώσετε, δίνοντας επιπλέον και μία προθεσμία για το χρόνο εκτέλεσης της κάθε εργασίας.

Δημιουργήστε ένα χώρο προστατευμένο από περισπασμούς. Ακόμη και αν δουλεύετε σε ένας χώρο όπου η απομόνωσή σας από τους άλλους δεν είναι εφικτή, μπορείτε να βελτιώσετε τις συνθήκες. Ακούστε απαλή μουσική (και καλύτερα ακόμη χωρίς στίχους) και βάλτε στο αθόρυβο όσες συσκευές δεν είναι απαραίτητο να ακούγονται. Φροντίστε να έχετε κοντά σας νερό ή κάποια σνακς, ώστε να μην χρειάζετε να σηκώνεστε συχνά από τη θέση σας και να σταματάτε στη μέση μία εργασία. Επίσης, αν εξαρτάται από εσάς, αφήστε προς το τέλος της ημέρας κάποιο χρόνο, προκειμένου να προγραμματίσετε τυχόν ραντεβού ή meetings. Έτσι δεν θα χρειάζεται να διακόπτετε τις εργασίες πολλές φορές μέσα στη μέρα.

Κλείστε τα παράθυρα των προγραμμάτων που δεν δουλεύετε. Όταν έχετε πολλά παράθυρα ταυτόχρονα ανοιχτά, ο εγκέφαλος αρχίζει να «χάνεται» και οι αγχωτικές σκέψεις για τις εργασίες που περιμένουν αρχίζουν να μεγαλώνουν. Γι' αυτό, αφήστε μόνο τα παράθυρα των προγραμμάτων που δουλεύετε εκείνη τη στιγμή ανοιχτά, για να ολοκληρώσετε την εργασία σας πιο γρήγορα και συγκεντρωμένα.

Ορίστε πόσες φορές την ημέρα θα ελέγχετε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο. Ο συνεχής έλεγχος των email μας είναι ο χειρότερος εχθρός στην προσπάθεια μας να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι σε μία εργασία. Γι' αυτό, καθορίστε για παράδειγμα, ότι θα ελέγχετε τα emails σας κάθε μία ή δύο ώρες.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας. Μέσα στη μέρα, φροντίστε να αφήσετε κάποιο χρόνο, μέσα στον οποίο θα μπορέσετε να κάνετε τα προσωπικά σας τηλεφωνήματα ή να απαντήσετε στα μηνύματά σας. Μέσα σε αυτό το χρόνο, αφήστε περιθώριο και για να βγείτε από το γραφείο σας, ώστε να πάρετε καθαρό αέρα και να γεμίσετε τις μπαταρίες σας.
epixeiro.gr


parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *