ροή ειδήσεων

Τι είναι το «Coprus Christi» που εξόργισε την Χρυσή Αυγή

Την αναβολή της πρεμιέρας του «βλάσφημου» θεατρικού έργου «Corpus Christi» το βράδυ της Πέμπτης προκάλεσαν τα πρωτοφανή επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το θέατρο «Χυτήριο», όταν περίπου εκατό μέλη...

...θρησκευτικών οργανώσεων και της Χρυσής Αυγής αποδοκίμασαν, χλεύασαν και απείλησαν τους συντελεστές της παράστασης, εμποδίζοντας τους θεατές να εισέλθουν στο χώρο και να παρακολουθήσουν το έργο.

Τι είναι όμως αυτή η παράσταση;

Το θεατρικό έργο Corpus Christi του Τέρενς ΜακΝάλι, που παρουσιάζεται από τον σκηνοθέτη Λαέρτη Βασιλείου και την ομάδα ARTISAN στο Θέατρο Χυτήριο, Ιερά Οδός 44 στο Γκάζι, επανεξετάζει και αναδημιουργεί την ιστορία του Ιησού και των δώδεκα μαθητών του.

Η παράσταση παρουσιάζει τον Ιησού ως ηγέτη και τον Ιούδα να νιώθει ερωτική έλξη για εκείνον, ενώ ξετυλίγεται η ιστορία δεκατριών νέων, από την εφηβεία στην ενηλικίωση και η δοκιμασία της σχέσης τους. Παρακολουθούμε τον Ιησού από τη γέννησή του, σε ένα μοτέλ στην Εθνική Οδό, τις σχολικές του περιπέτειες έως τη Σταύρωση. Τα πρόσωπα προσγειώνονται στο σήμερα παρουσιάζοντας την ιστορία δεκατριών νέων, οι σχέσεις των οποίων δοκιμάζονται από τον έρωτα, την αγάπη, την καριέρα, την προδοσία.

Οι συντελεστές του έργου έχουν βρεθεί αντιμέτωποι και με προσφυγές στη Δικαιοσύνη καθώς ιερωμένοι και λαϊκοί καταθέτουν ασφαλιστικά μέτρα χαρακτηρίζοντας την παράσταση του Λαέρτη Βασιλείου «προσβλητική». Το δικαστήριο πάντως έχει απορρίψει το αίτημα να μην ανέβει η παράσταση.

Οι πολέμιοι του έργου λένε ότι ο Χριστός και οι Δώδεκα Απόστολοι εμφανίζονται ως ομοφυλόφιλοι, ωστόσο ο κ. Βασιλείου τονίζει ότι στην ελληνική διασκευή του έργου, δεν στέκεται στις ερωτικές προτιμήσεις του Ιησού και των Αποστόλων του, αλλά στην πολιτική διάσταση της πρώτης Εκκλησίας και πώς αυτή εκφράζεται μέσα από την ηγετική της ομάδα.
Πηγή: Protothema.gr


parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος14/10/12 00:44

    Δεν στέκεται στις ερωτικές προτιμήσεις του Ιησού και των Αποστόλων του, αλλά στην πολιτική διάσταση της
    Αλλα μονο γι'αυτη μιλάει αντε ρε στο διάολο κάντε τέτοια για τον ιουδαισμό η τον ισλμαμισμό και μαύρο φίδη που σας έφαγε κότες ε κότες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/10/12 01:47

    Μα καλα ειναι δυνατον να γινονται τετοιες συζητησεις στην εποχη μας? Εχουμε κανει τοσους αγωνες για την ελευθερια της εκφρασης και του λογου και ακομα γινεται τετοιος χαμος για μια παρασταση, οτι και να λεει για οποιο θεμα και αν ειναι η παρασταση δεν αναγκαζουν κανεναν να την δει, οποιος δεν θελει ας την αγνοησει που βρισκομαστε στην χουντα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος14/10/12 23:17

      ΤΣΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ-ΡΕΠΟΥΣΗ-ΜΠΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ...ΟΛΕ ΟΛΕ ΟΛΕ!!!....

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος14/10/12 09:46

    Υπάρχουν και ΟΡΙΑ στις ιδέες και τα πράγματα.Πώς θα φαινόταν σε όλους όσους το παίζουν άνετοι και large εάν κάποιος ανέβαζε ένα έργο όπου π.χ ο Μαρξ με ζαρτιέρες έπαιρνε πίπες από κανένα μαύρο ή ότι το Βελουχιώτη τον πήδαγαν οι μαυροσκούφηδές του ή ότι ο Τσε ήταν πρεζόνι,ομοφυλόφιλος έδερνε τη γυναίκα του και πηδούσε τα παιδιά του;;;;;
    Για αν μην αναφέρω ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα που ισχύει ,η επίσημη θρησκεία του Ελληνικού κράτους είναι ο Χριστιανισμός και οφείλει να προστατεύεται.
    Όταν η χώρα βάλλεται πανταχόθεν και σε εθνικό και σε οικονομικό και σε γλωσσικό επίπεδο (και βεβαίως με παρόμοια άθλια έργα και σε θρησκευτικό),τότε μήπως πρέπει να προβληματιστούμε λιγάκι;Μήπως πρέπει να γυρίσουμε λίγο στις ρίζες μας,να δούμε από πού ήρθαμε και πόσο αντέχουμε να το παίζουμε άνετοι;;;


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος14/10/12 12:36

      Όχι, να μην προβληματιστούμε καθόλου. Προβληματίσο εσύ, που έχεις και διάφορες τέτοιες θεωρίες!
      Όσο για το Σύνταγμα, αυτή ειδικά η διάταξη πρέπει να αναθεωρηθεί και να επέλθει επιτέλους πλήρης διαχωρισμός.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος14/10/12 12:53

    Φίλε Ανώνυμος14/10/12 1:47 π.μ. αυριο θα κάνω μια ταινία για την μάνα σου και την αδεφλή μαζί με τους 40 κλέφτες του αλι μπαμπα, παρουσιάζοντας μια δική μου εκδοχή του γνωστου παραμυθιού. Έλα να το απολαύσουμε μαζί.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος14/10/12 15:15

      Η θεατρικη αυτη παρασταση δεν αναφερεται στην οικογενεια κανενος, δεν λεω πως για καποιον ο οποιος πιστευει πολυ δεν ειναι ασχημο ομως ειναι απλα μια θεατρικη παρασταση δεν σημαινει πως οι ηθοποιοι η αυτος που την εγραψε πιστευει πως εγιναν τα πραγματα ετσι. Το να εμποδιζουμε να μπουν στο θεατρο να παρακολυθησουν την παρασταση οι θεατες ειναι τουλαχιστον απαραδεκτο, και στην τελικη και ετσι να πιστευουν πως εγιναν δεν εχει κανενας το δικαωμα να απαγορευει στον οποιονδηπωτε να κανει η να δει αυτη την παρασταση, δηλαδη σε οτι δεν συμφωνουμε η εχουμε διαφορετικη αποψη θα το καταστρεφουμε? Ορια υπαρχουν στην προσωπικη ζωη του καθενα, το αν πιστευεις και σε τι ειναι προσωπικο καθαρα. Δεν χρειαζεται να τ απαιρνουμε ολα προσωπικα, ναι αν εκαναν καποια ταινια οπως γραφεις 12:53 μ.μ θα με πειραζε αλλα αυτο που εγραψες ειναι εντελως ασχετο, η πιστη και το πως την εκλαμβανει ο καθενας ειναι διαφορετικη απο την οικογενεια.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος14/10/12 15:57

    Πράγματι,η πίστη είναι διαφορετικό πράγμα από την οικογένεια.Αυτό σημαίνει ότι η πίστη έχει να κάνει με κάτι πολύ πιο γενικό,με κάτι που εμπεριέχει αξίες (ασχέτως αν κάποιοι τις σέβονται ή όχι)πολύ πιο δυνατές,βαθιές και σημαντικές .Οι θρησκείες βασίζονται σε κάποια φιλοσοφική και αξιακή θεώρηση και γιαυτό συνεχίζουν να υφίστανται.Ακόμη και στη Σοβιετική Ένωση ΠΟΤΕ δεν κατόρθωσαν να εξαλείψουν τη θρησκεία (τουναντίον,κατά τον Β'Παγκ.πόλεμο,όταν χρειάστηκε να εμψυχώσει το λαό του,ο Στάλιν άνοιξε τις εκκλησίες διάπλατα) η οποία μετά το 1989 επανήλθε δριμύτερη.Οι αριστεροί-στην πρεμούρα τους να χτυπήσουν τη θρησκεία (την ορθόδοξη βεβαίως,βεβαίως,διότι τη μουσουλμανική ΔΕΝ τολμάνε) -παίζουν το παιγνίδι των νεοταξιτών παγκοσμιοποιητών που θέλουν έναν κόσμο ηλίθιο,πειθήνιο ,χωρίς αξίες,χωρίς ρίζες,χωρίς παραδόσεις,χωρίς πίστη σε τίποτε παρά μόνον στον καταναλωτισμό.
    Λαοί χωρίς αξίες εύκολα ποδηγετούνται.Γιαυτό σε όλες τις χώρες του κόσμου κάποιες αξίες π.χ σημαία,γλώσσα,θρησκεία είναι φάροι και δεν μπαίνουν σε αμφισβήτηση.Ας πάει π.χ κάποιος στην Αμερική να κάψει την αμερικάνικη σημαία να δει για πότε θα τον μπουζουριάσουν...Ας πάει κάποιος στη Γαλλία να τους αλλοιώσει τη γλώσσα...Ε,λοιπόν στην Ελλάδα -εκτός των άλλων- η Εκκλησία και η πίστη έχει παίξει ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ ρόλο σε αγώνες του Γένους μας(από τον Παπαφλέσσα μέχρι τον πατέρα Ανυπόμονο -στο πλάι του Βελουχιώτη).Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα!Ελλάδα είμαστε,όχι Ολλανδία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *