ροή ειδήσεων

Ελέγχονται πάνω από 100.000 ύποπτες τραπεζικές συναλλαγές!

Περίπου 100.000 καταθέτες καλούνται τις επόμενες ημέρες να δώσουν παρών στις τράπεζες και εξηγήσεις για τις συναλλαγές τους...


Από αύριο οι τράπεζες θα αρχίσουν να αποστέλουν «προσκλητήρια» σε όσους πελάτες τους έχουν συναλλαγές -κάθε χρόνο- συνολικού ύψους άνω των 100.000 ευρώ και αυτό το ποσό δεν αντιστοιχεί στα ποσά που δηλώνουν στην Εφορία.

Οι καταθέτες θα κληθούν να παρουσιασθούν μέχρι το τέλος του χρόνου στα πιστωτικά ιδρύματα και να εξηγήσουν τις κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Αλλιώς κινδυνεύουν να υπάρξει, στην Επιτροπή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, έγγραφη δυσμενής αναφορά σε βάρος τους.

Ο συγκεκριμένος έλεγχος βασίστηκε στην 2652 πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που συντάχθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2012, για τον νέο τρόπο ελέγχου των μη συνηθισμένων ή υπόπτων συναλλαγών που σχετίζονται με φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα χρήματος.

Ετσι λοιπόν, τις τελευταίες εβδομάδες οι τράπεζες αρχίζουν να αντιπαραβάλουν τα δεδομένα των συναλλαγών, όλων των καταθετών, με την φορολογική δήλωσή τους. Ηδη όλες, σχεδόν, οι τράπεζες έχουν καταρτίσει σχετικές λίστες πελατών με αναντιστοιχία σε δηλούμενα εισοδήματα και συναλλαγές. Υπολογίζεται ότι σε κάθε ένα από τα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα ο αριθμός των ελεγχομένων πολιτών θα κυμαίνεται από 8.000 έως 20.000. Στα ειδοποιητήρια που θα λάβουν οι ελεγχόμενοι πολίτες θα αναγράφεται σε ποιο υποκατάστημα θα παρουσιασθούν προκειμένου να παρέχουν τις εξηγήσεις τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ένα ποσοστό τουλάχιστον 10% των πελατών των τραπεζών δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση, ενώ υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό άνω του 20% δεν θα μπορέσει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις γι' αυτή την διαφοροποίηση συναλλαγών-δηλώσεων στην Εφορία. Στην περίπτωση αυτή θα κληθούν τα πιστωτικά ιδρύματα να αποστείλουν άνω των 30.000 έγγραφες αναφορές για ύποπτες συναλλαγές στην Επιτροπή για το Ξέπλυμα Χρήματος και να κινηθούν ποινικές διαδικασίες σε βάρος των καταθετών.

Πάντως στελέχη τραπεζών μιλούν για έναν «τεράστιο όγκο δεδομένων που πιθανόν θα «πνίξουν» την Επιτροπή για το Ξέπλυμα Χρήματος ενώ για πρώτη φορά τα πιστωτικά ιδρύματα θα κληθούν να καταγγείλουν στις δημόσιες αρχές έναν μεγάλο αριθμό πελατών τους. Θα βρεθούν σε εξαιρετικά ευαίσθητη θέση», λένε.
onair24.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *