ροή ειδήσεων

2.237 ευρώ η μέση απώλεια για κάθε νοικοκυριό

Το πολυνομοσχέδιο πλήττει όλες τις κοινωνικές ομάδες καθώς καταργεί ακόμα και τα ειδικά επιδόματα ανεργίας σε επιχειρήσεις που έβαλαν ή θα βάλουν λουκέτο. Η κατάργηση των πολυτεκνικών επιδομάτων και άλλων παροχών...
θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια τουλάχστον 150 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Πάνω από δύο μηνιάτικα ή 2.237 ευρώ κατά μέσον όρο αφαιρεί από το εισόδημα κάθε νοικοκυριού το πολυνομοσχέδιο με τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και την αύξηση της φορολογίας με τον συνολικό λογαριασμό να φθάνει τα 8,950 δισ. ευρώ.

Στην πραγματικότητα, το κόστος των μέτρων είναι μεγαλύτερο καθώς, σύμφωνα με την έκθεση-αποτίμηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για πολλές παρεμβάσεις δεν μπορεί να υπάρξει ακριβής εκτίμηση. Επιπρόσθετα δεν έχουν μετρηθεί οι απώλειες στις αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα λόγω της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού κατά 10% λόγω κατάργησης του επιδόματος γάμου, καθώς και η μείωση των προσαυξήσεων για υπερωριακή εργασία λόγω της ευελιξίας στο ωράριο απασχόλησης.

Το πολυνομοσχέδιο δεν «αφήνει στο απυρόβλητο» της εισοδηματικής αφαίμαξης καμία κοινωνική ομάδα καθώς καταργεί ακόμα και τα ειδικά επιδόματα ανεργίας σε επιχειρήσεις που έβαλαν ή θα βάλουν λουκέτο. Ισχυρό είναι το πλήγμα στους εργαζόμενους στο Δημόσιο, τους συνταξιούχους και

ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ

Βαριές είναι οι απώλειες για περίπου 200.000 υπαλλήλους του Δημοσίου που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια όπως δικαστικοί, ένστολοι, καθηγητές πανεπιστημίου και γιατροί του ΕΣΥ. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κατά μέσον όρο από τις περικοπές σε βασικούς μισθούς και επιδόματα θα χάσουν 2.100 ευρώ τον χρόνο ενώ αν συνυπολογισθεί και η κατάργηση των δώρων η συνολική απώλεια διαμορφώνεται στα 3.100 ευρώ. Κατά κεφαλήν ο κάθε εργαζόμενος θα έχει μείωση 175 ευρώ στις μηνιαίες αποδοχές τους και μάλιστα από την 1η Αυγούστου, πράγμα που σημαίνει ότι λόγω της αναδρομικής παρακράτησης των ποσών από τις αποδοχές τους κατά την εκκαθάριση επόμενους μήνες τα ποσά που θα βάλουν στη τσέπη τους θα είναι ελάχιστα και σε ορισμένες περιπτώσεις μηδενικά.

Ποσοστιαία το μαχαίρι στους βασικούς μισθούς κυμαίνεται από 3% έως 27%, ενώ μαζί με τα επιδόματα οι μειώσεις φθάνουν μέχρι και 47%. Για παράδειγμα, οι απώλειες για έναν εφέτη φτάνουν τα 979 ευρώ τον μήνα και για έναν ειρηνοδίκη γ' ή δ' τάξης τα 331 ευρώ. Ενας ειδικευόμενος του ΕΣΥ θα χάσει 87 ευρώ από τον βασικό μισθό, το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης και βιβλιοθήκης ενώ θα έχει και πρόσθετες απώλειες λόγω της μείωσης του συντελεστή για τις εφημερίες. Ενας καθηγητής πανεπιστημίου θα χάσει 511 ευρώ τον μήνα.

Σημαντικές είναι οι περικοπές και για τους ένστολους. Ενας ταγματάρχης θα έχει μείωση στον μηνιαίο βασικό μισθό του 99 ευρώ και άλλα 32 ευρώ περίπου από τα επιδόματα εξομάλυνσης και ειδικής απασχόλησης.

ΔΕΚΟ

Για περίπου 60.000 εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και φορείς του Δημοσίου οι συνολικές μηνιαίες αποδοχές τους εξομοιώνονται πλήρως με το ενιαίο μισθολόγιο που ισχύσει στο στενό Δημόσιο και τίθεται πλαφόν 1.900 ευρώ τον μήνα από 1ης-1-2013. Υπολογίζεται ότι κατά κεφαλήν θα χάσουν 1.963 ευρώ ετησίως και άλλα 1.000 ευρώ από την κατάργηση των υπολειμμάτων των δώρων στο Δημόσιο, δηλαδή 2.963 ευρώ. Η συνολική ετήσια απώλεια θα είναι 117,8 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Μείωση των ετήσιων αποδοχών τους κατά 1.000 ευρώ ο καθένας θα έχουν 665.740 υπάλληλοι του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α' και β' βαθμού καθώς από 1ης-1-2013 δεν θα λαμβάνουν το επίδομα Χριστουγέννων, ύψους 500 ευρώ, καθώς και το επίδομα του Πάσχα και των θερινών διακοπών, ύψους 250 ευρώ το καθένα. Από το μέτρο το Δημόσιο θα εξοικονομήσει 469,6 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Βαρύ θα είναι το τίμημα για περίπου 30.000 δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι για έναν χρόνο θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και θα λαμβάνουν το 75% του βασικού τους μισθού και στη συνέχεια θα απολυθούν χωρίς μάλιστα να δικαιούνται αποζημίωση. Για έναν χρόνο οι συγκεκριμένοι θα λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές που σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπερνούν τα 800 ευρώ.

Μέχρι το τέλος του έτους τον δρόμο της απόλυσης θα πάρουν 2.000 υπάλληλοι και μέσα στο 2013 άλλοι 27.000 από όλο το φάσμα του Δημοσίου. Η αρχή θα γίνει με την κατάργηση οργανικών θέσεων που καταλαμβάνουν «υπάλληλοι Δ.Ε. και Υ.Ε., με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, «οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασίες επιλογής, σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης Αρχής ή με ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας».

ΑΓΡΟΤΕΣ

Πάνω από 550 ευρώ θα χάσουν οι 420.000 αγρότες του ειδικού καθεστώτος λόγω της μείωσης της επιστροφής ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν στις καλλιέργειες. Κι αυτό γιατί ο συντελεστής της κατ΄ αποκοπή επιστροφής ΦΠΑ μειώνεται στο 6% από 11% επί της αξίας των προϊόντων που πωλούν ενώ ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο αυξάνεται στα 66 ευρώ από τα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Από τον ΦΠΑ υπολογίζεται ότι κατά μέσον όρο θα χάσουν 428 ευρώ με την εξοικονόμηση του Δημοσίου να φθάνει τα 180 εκατ. ευρώ, ενώ από την επιστροφή του φόρου στο πετρέλαιο άλλα 126 ευρώ και έτσι η συνολική κατά κεφαλή επιβάρυνση διαμορφώνεται στα 554 ευρώ.

ΤΡΙΤΕΚΝOI-ΠΟΛΥΤΕΚΝOI

Πάνω από 180.000 οικογένειες με τρία παιδιά και άνω χάνουν κατά μέσον όρο 150 ευρώ τον μήνα λόγω της κατάργησης των πολυτεκνικών επιδομάτων, της ισόβιας σύνταξης και της εφάπαξ παροχής από 1ης-11-2012 και την αντικατάστασή τους από ένα ενιαίο επίδομα τέκνων που θα λαμβάνουν όμως οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις από 1ης-11-2012 καταργούνται: το μηνιαίο επίδομα των 177 ευρώ που ελάμβανε η μητέρα που αποκτούσε τρίτο παιδί και μέχρι τη συμπλήρωση του 6ου έτους το μηναίο επίδομα των 44 ευρώ για κάθε παιδί από τα τρία και πάνω η ισόβια σύνταξη ύψους 102 ευρώ τον μήνα η εφάπαξ παροχή των 2.000 ευρώ για όσους αποκτούσαν τρίτο παιδί. Τα παραπάνω αντικαθίστανται με ένα ενιαίο οικογενειακό επίδομα που διαμορφώνεται στα 40 ευρώ τον μήνα για ένα παιδί, στα 80 ευρώ τον μήνα για δύο παιδιά, στα 130 ευρώ τον μήνα για τρία παιδιά και στα 180 ευρώ για τέσσερα παιδιά. Για κάθε παιδί πάνω από το 4ο θα χορηγείται επιπλέον επίδομα 60 ευρώ μηνιαίως.

Ωστόσο, οι δικαιούχοι θα είναι εξαιρετικά περιορισμένοι καθώς το εισοδηματικό όριο για τη χορήγηση ολόκληρου του επιδόματος πέφτει από τις 45.000 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα στις 9.000 ευρώ. Ειδικότερα, όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 6.000 ευρώ που προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί θα λάβουν ολόκληρο το ποσό του επιδόματος. Ετσι οικογένεια με ένα παιδί και εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ θα λάβει επίδομα 40 ευρώ τον μήνα, ενώ με δυο παιδιά και εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα λάβει 80 ευρώ.Οσοι έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 33.000 ευρώ δεν θα λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα.

ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ

Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη θα βάλουν πάνω από 3 εκατομμύρια καπνιστές ακόμα και όσοι προσέφυγαν στα «στριφτά» τσιγάρα και για λόγους οικονομίας. Λόγω της αναπροσαρμογής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καπνό αυξάνεται κατά 50 λεπτά η λιανική τιμή του πακέτου και πάνω από 1 ευρώ ο καπνός των 25 γραμμαρίων για τα «στριφτά». Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα θα επιβαρυνθεί με 15 ευρώ τον μήνα ή 180 ευρώ τον χρόνο.
ethnos.gr


parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *