ροή ειδήσεων

Όλα στο βωμό του ιδιωτικού μονοπωλίου Aegean-Olympic Air!

Πώς βαφτίζουν συνεργαζόμενη εταιρεία ως «ανταγωνίστρια»!
Από τον Λάμπρο Κριαρά
Το άσπρο μαύρο επιχειρείται να παρουσιασθεί από τους έχοντες συμφέρον, προκειμένου να νομιμοποιηθεί επιτέλους το ιδιωτικό μονοπώλιο στις αερομεταφορές!
Μεταξύ άλλων επιχειρημάτων, προσπαθούν να πείσουν...
ότι η εξαγορά της Olympic Airways από την Aegean δεν δημιουργεί προβλήματα στον ανταγωνισμό – αντιθέτως τον ενισχύουν – καθώς στην αγορά εσωτερικού δραστηριοποιείται πλέον και η Cyprus Airways.
Το επιχείρημα επιδέχεται καγχασμό διότι, ως γνωστόν, επισήμως η Cyprus Airways έχει συνάψει, ήδη από τον Μάρτιο 2011, στρατηγική συνεργασία με την οποία η Olympic Air! Συνεργάζονται πλέον σε πτήσεις κοινού κωδικού σε όλα τα τακτικά δρομολόγια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Ρόδου, καθώς και επέκταση της συμφωνίας πτήσεων κοινού κωδικού σε 15 προορισμούς εσωτερικού του δικτύου της Olympic Air.
Το ερώτημα ρητορικό, η απάντηση προφανής: Όχι μόνο δεν ενισχύεται ο ανταγωνισμός, αλλά πλέον, εάν υλοποιηθεί η «εξαγορά» της Olympic Airways από την Aegean, θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο «συνεργαζόμενων» και όχι ανταγωνιστριών εταιρειών μεταξύ Olympic Airways-Aegean – Cyprus Airways.
Η αλληλουχία, άλλωστε, τον ημερομηνιών δεν αφήνει κανένα περιθώριο περί του αντιθέτου:
- 19 Σεπτεμβρίου 2012, η εταιρεία Cyprus Airways ανακοινώνει επισήμως την επέκτασή της στα εσωτερικά δρομολόγια της Ελλάδας.
- 25 Οκτωβρίου, και αφού ανακοινώθηκε επισήμως η πρόθεση εξαγοράς της Ολυμπιακής από την Aegean, σε συνέντευξη τύπου ο ιδιοκτήτης της Aegean δηλώνει ότι «πλέον το οικονομικό περιβάλλον έχει αλλάξει…στο εσωτερικό της χώρας δραστηριοποιούνται τόσο η Cyprus Airways όσο και οι εταιρείες Sky και Astra».
- 5 Νοεμβρίου 2012, κατά τη διάρκεια της επίσημης έναρξης δρομολόγησης της Cyprus Airways σε νέους προορισμούς στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της υπογραμμίζει ότι «οι Κυπριακές Αερογραμμές ήλθαν στην Ελλάδα, όχι περιστασιακά, αλλά για να παραμείνουν, διευρύνοντας την παρουσία».
- 29 Οκτωβρίου, ο ιδιοκτήτης της Aegean σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Μυτιλήνη, είπε, μεταξύ άλλων για να δικαιολογήσει το ιδιωτικό μονοπώλιο, ότι «στην Ελλάδα δεν χωρά δεύτερος αερομεταφορέας παρά μόνος ένας». Δηλαδή, αυτοαναιρέθηκε όταν πριν λίγες μέρες μας έλεγε ότι η Cyprus Airways «διασφαλίζει» τον υγιή ανταγωνισμός.
Και ο πλέον αφελής αντιλαμβάνεται ότι οι «ραγδαίες» αυτές εξελίξεις στις αερομεταφορές, με νέες εταιρείες που «χειμωνιάτικα» εξαγγέλουν ότι θ’ ανοίξουν τα φτερά τους στα πέρατα της Ελλάδας, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μέρος ενός σχεδίου προκειμένου να εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού η νομιμοποίηση ενός εν ισχύ ήδη μονοπωλίου στις αερομεταφορές. Γνωρίζουμε όμως τι θα συμβεί στη συνέχεια, όπως άθελά του ομολόγησε ο κ. Βασιλάκης, που είπε ότι «δεν χωράει δεύτερος αεροματεφορέας στην Ελληνική αγορά», φανταστείτε να υπάρξει και τρίτος…
Το επιχείρημα περί δήθεν «ενίσχυσης του ανταγωνισμού» λόγω δραστηριοποίησης της Cyprus Airways πάσχει βέβαια και από άλλες πλευρές. Όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε απορρίψει το 2011 τη συγχώνευση Ολυμπιακής-Aegean, διότι θα οδηγούσε σε οιονεί μονοπωλιακή κατάσταση όχι γενικά και αόριστα, αλλά σε συγκεκριμένα δρομολόγια, δηλαδή σε αυτά μεταξύ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και μεταξύ Αθηνών και οκτώ νησιωτικών αερολιμένων (Ηρακλείου, Χανίων, Ρόδου, Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Χίου, Κω και Σάμου). Η Cyprus Airways, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δραστηριοποιείται μόνο στα δρομολόγια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και Αθηνών – Θεσσαλονίκης με Ηράκλειο και Ρόδο. Με άλλα λόγια, στα δρομολόγια, για τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέβλεψε οιονεί μονοπώλιο, η Cyprus Airways δεν έχει δρομολόγια!
Αλλά είπαμε, η Cyprus Airways επέλεξε «χειμωνιάτικα», και εντελώς «τυχαία» να πετάξει στα πέρατα της Ελλάδος….

Τέλος, οι προσεκτικοί παρατήρησαν μια αλλαγή στάσης την τελευταία στιγμή! Ενώ Aegean και Ολυμπιακή διαβεβαίωναν και διέρρεαν ότι η νέα πρόταση εξαγοράς είναι «εγχωρίου» ενδιαφέροντος και δεν πρόκειται να αναμειχθούν οι Βρυξέλες, η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού – αντιλαμβανόμενη ευφυώς το σάλο που θα ξεσπούσε από μία «εγχώρια» απόφαση ραμμένη στα μέτρα των ενδιαφερομένων εταιρειών- παρέπεμψε τελικά την υπόθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή…
kafeneio-gr.blogspot.com

parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος11/11/12 13:34

    the party is over...
    ταδε εφη ο μεγας ανηρ της Μαρφιν προ διετιας.
    Πραγματι, λοιπον, the party is over, και το καταστημα κλεινει.
    Το σχεδιο του Χατζηδακη ,πραγματοποιηθηκε.
    Το "Αστείο" της υπόθεσης είναι ότι το φαλακρό πουσταρέλι (Χατζηδάκης)πέτυχε το δωσίλογο σχέδιό του να κλείσει την ΟΑ ενώ έλεγε ότι θα έφτιαχνε σχολεία και νοσοκομεία με τα λεφτά που θα γλύτωνε από τους Ελληνες φορολογούμενους.Εάν είδατε εσείς σχολεία και νοσοκομεία πείτε μου και μένα.Τώρα θα τελειώσει το έργο που άρχισε ξεπουλώντας αεροδρόμια και λιμάνια και μετά έρχεται το τέλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/11/12 23:11

    KREMASTE TOUS OLOUUUUSS NA TEIONOYME ADE RE PAIDIA GIATI DEN KANOUME TIPOTA ?????
    EXW KAI OI 300 TOY LEONIDA

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *