ροή ειδήσεων

Κτηματολόγιο αρχαιολογικών χώρων και ακινήτων του υπουργείου Πολιτισμού

Στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου 355 ακίνητα
Έργο στρατηγικής σημασίας και εργαλείο τόσο για την πλήρη καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, των μνημείων και των μουσείων της, καθώς και όλης της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Πολιτισμού...
όσο και για τις σχέσεις του πολίτη με το Δημόσιο, χαρακτήρισαν το έργο της ψηφιοποίησης του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου τόσο ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ Κώστας Τζαβάρας όσο και η γενική γραμματέας Λίνα Μενδώνη, παρουσιάζοντας τα έως τώρα αποτελέσματα υλοποίησης του έργου, το οποίο ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2013.

Ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 7.232.000 ευρώ, το έργο, κατά τον αναπληρωτή υπουργό, "δίνει τέλος σε μια εποχή δυσλειτουργίας, γραφειοκρατικής διόγκωσης και ταλαιπωρίας του πολίτη", καθώς καταγράφει και ταυτοποιεί την πολιτιστική κληρονομιά και αποτυπώνει την ακριβή εικόνα των ακινήτων που έχει στην ιδιοκτησία του το υπουργείο. Για την κ. Μενδώνη το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο αποτελεί "διαχειριστικό εργαλείο που βοηθά πολύ τις υπηρεσίες εξοικονομώντας ανθρώπινους πόρους, αλλά και σημαντικό επιστημονικό εργαλείο γιατί, μέσα από αυτό, οι επιστήμονες θα μπορούν πλέον να έχουν σαφή, ακριβή και ποσοτικοποιημένα στοιχεία για το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας".

Στους 21.000 ανέρχονται έως τώρα οι καταμετρημένοι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ σχετικά με την ακίνητη περιουσία του υπουργείου, στη βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί, αναμένεται να καταχωρηθούν πάνω από 7.500 δημόσια ακίνητα "με σαφή κατηγοριοποίηση, με επαρκή ιδιοκτησιακά στοιχεία και με ανάλογη νομική τεκμηρίωση". Αξίζει να σημειωθεί ότι στους επίσημους καταλόγους της πρώην Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου έχουν καταγραφεί από το υπουργείο Οικονομικών 2.345 ακίνητα του υπουργείου σε όλη την επικράτεια. Η διαφορά αυτή, κατά την κ. Μενδώνη, οφείλεται στην "τωρινή τήρηση αρχείων".

Από την έως τώρα καταγραφή, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες διασταυρώσεις, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο Αντώνης Γιουρούσης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Απαλλοτριώσεων και Ακίνητης Περιουσίας, έχουν καταγραφεί στην Πλάκα 113 δημόσια ακίνητα με κτίσμα, 107 χωρίς κτίσμα, στα Αναφιώτικα 40 δημόσια ακίνητα με κτίσμα, 22 χωρίς κτίσμα, 6 με άγνωστα επικείμενα, στην Ακαδημία Πλάτωνος 45 δημόσια ακίνητα με κτίσμα, 63 χωρίς κτίσμα, 1 ακίνητο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, 16 ακίνητα της Ακαδημίας Αθηνών. Στον Κεραμεικό έχουν καταγραφεί 40 δημόσια ακίνητα με κτίσμα, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου 355, στην πόλη του Ρεθύμνου 10 αστικά ακίνητα με κτίσμα εντός της παλαιάς πόλης.

Σχετικά με τη διαχείριση των ακινήτων του υπουργείου και των μισθωμάτων τους ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι θα υπάρξει εξορθολογισμός, καθώς σε μια πρώτη έρευνα για τις χρήσεις των αστικών ακινήτων της Αθήνας "διαπιστώθηκε και καταγράφηκε σημαντικός αριθμός αυθαίρετων χρηστών, εμπορικών χρήσεων και καταπατήσεων", ενώ η κ. Λ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι υπάρχουν ελάχιστα ακίνητα που δεν έχουν αρχαιολογικό χαρακτήρα αφού όλες οι απαλλοτριώσεις γίνονται με τον ισχύοντα αρχαιολογικό νόμο.

Εκτός από τα δημόσια ακίνητα, στο Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο περιλαμβάνονται πάνω από 4.000 κηρυγμένοι χερσαίοι αρχαιολογικοί χώροι και πάνω από 100 κηρυγμένοι ενάλιοι, πάνω από 12.000 αρχαία ακίνητα μνημεία, 8.000 νεότερα μνημεία, 1.000 θέσεις κατάχωσης αρχαίων μνημείων.

Ο Κ. Τζαβάρας φρόντισε να τονίσει ότι "η ιδιοκτησία του Δημοσίου είναι αναμφισβήτητη γιατί το αντικείμενό της δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε συναλλακτική διαδικασία", με την απαραίτητη ωστόσο έμφαση στην επανεξέταση της εκμετάλλευσης των ακινήτων του υπουργείου και τη διευκόλυνση των επενδυτών. Πάντως, απέφυγε κάθε αναφορά στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και κάθε δική του δέσμευση στην περίπτωση που κριθούν εκμεταλλεύσιμα κάποια κτήρια για το τι θα κάνει το υπουργείο. Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το παράδειγμα κτηρίων της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου και της αντιπαράθεσης του υπουργείου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Π. Κρ.
avgi.gr


parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *