ροή ειδήσεων

Καταργούνται ειδικά επιδόματα ανεργίας

Την κατάργηση των ειδικών επιδοτήσεων ανεργίας φέρνει το 2013, ενώ από το 2014 θα καταβάλλεται...

προσαυξημένο το επίδομα ανεργίας στους μακροχρόνια άνεργους.

Συγκεκριμένα όσοι κατά την 31.12.2012 λαμβάνουν ειδική επιδότηση ανεργίας βάσει των καταργούμενων διατάξεων, από 1.1.2013 συνεχίζουν να επιδοτούνται με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις και να λαμβάνουν το βασικό μηνιαίο επίδομα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν.δ. 2961/1954 (Α' 197) όπως ισχύει, για χρονικό διάστημα που ανέρχεται το ανώτατο σε δώδεκα μήνες.

Σε περίπτωση που η επιδότηση ανεργίας βάσει των καταργούμενων διατάξεων θα έληγε πριν την 31.12.2013, οι επιδοτούμενοι επιδοτούνται με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις αλλά μόνο μέχρι την ημερομηνία λήξης της ειδικής επιδότησης που προβλεπόταν στις καταργούμενες διατάξεις. Έτσι, καμία ειδική επιδότηση ανεργίας δεν καταβάλλεται μετά την 31.12.2012 και όσοι εντάσσονται στις κοινές περί ανεργίας διατάξεις ως πρώην επιδοτούμενοι ειδικών επιδοτήσεων ανεργίας, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να επιδοτηθούν εξ' αυτού του λόγου μετά την 31.12.2013.

Επιδοτήσεις ανεργίας λόγω συγχώνευσης-μεταφοράς- συνένωσης επιχειρήσεων

Από 1.1.2013 καταργούνται οι διατάξεις που αφορούν στην επιδότηση λόγω ανεργίας απολυμένων μισθωτών λόγω συγχώνευσης-μεταφοράς-συνένωσης επιχειρήσεων. Όσοι κατά την 31.12.2012 λαμβάνουν ειδική επιδότηση ανεργίας βάσει των καταργούμενων διατάξεων, από 1.1.2013 συνεχίζουν να επιδοτούνται με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις και να λαμβάνουν το βασικό μηνιαίο επίδομα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν.δ. 2961/1954 (Α' 197) όπως ισχύει, για χρονικό διάστημα που ανέρχεται το ανώτατο σε δώδεκα μήνες.

Σε περίπτωση που η επιδότηση ανεργίας βάσει των καταργούμενων διατάξεων θα έληγε πριν την 31.12.2013, οι επιδοτούμενοι επιδοτούνται με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις αλλά μόνο μέχρι την ημερομηνία λήξης της ειδικής επιδότησης που προβλεπόταν στις καταργούμενες διατάξεις. Σε κάθε περίπτωση, καμία ειδική επιδότηση ανεργίας δεν καταβάλλεται μετά την 31.12.2012 και όσοι εντάσσονται στις κοινές περί ανεργίας διατάξεις ως πρώην επιδοτούμενοι ειδικών επιδοτήσεων ανεργίας, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να επιδοτηθούν εξ' αυτού του λόγου μετά την 31.12.2013.

Μακροχρόνια άνεργοι

Η διάταξη προβλέπει ότι από 1.1.2014 Έλληνες υπήκοοι και υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας και ευρίσκονται σε διαρκή κατάσταση ανεργίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 12 μήνες, δικαιούνται επίδομα μακροχρονίως ανέργου, εφόσον έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης ανεργίας και το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας.

Με την ανωτέρω διάταξη διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων καθώς διευρύνονται τα όρια ηλικίας, τα οποία ορίζονται από 20 - 66 ετών (από 45-65 που είναι σήμερα).

Με την προβλεπόμενη στη διάταξη υπουργική απόφαση των υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών θα καθορισθούν και θα εξειδικευθούν η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής της παροχής, οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε άλλο θέμα σχετικά με την παροχή. Το ύψος της συνολικής δαπάνης για το επίδομα των μακροχρονίως ανέργων δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος μακροχρονίως ανέργου δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 200 ευρώ και καταβάλλεται για όσο χρονικό διάστημα οι δικαιούχοι παραμένουν άνεργοι και όχι πέραν των δώδεκα μηνών.
left.gr

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *