ροή ειδήσεων

Σκάνδαλο 102 εκατ. ευρώ με επιδοτήσεις για τα δάση!

Σκάνδαλο - μαμούθ, 102 εκατομμυρίων ευρώ, που "φαγώθηκαν" μέσα σε μια πενταετία. Από το σύνολο των 117 εκατ. ευρώ, δαπανήθηκαν μόνο τα 15 για τον σκοπό που προορίζονταν, και τα υπόλοιπα αγνοούνται!...


Χωρούν 102 εκατομμύρια ευρώ σε ένα συρτάρι της Βουλής; Χωρούν τα δάση της χώρας σε ένα σκονισμένο ντουλάπι του Κοινοβουλίου; Είναι άραγε πολυτέλεια η γνώση για το τι απέγιναν 102 εκατομμύρια ευρώ, που προορίζονταν για την προστασία των δασών και κατέληξαν αλλού; Δεν μας ενδιαφέρει η αναζήτηση -εάν υπάρχουν- των ευθυνών των αρμόδιων υπουργών; Δεν γνωρίζουμε πώς απαντούν στα ερωτήματα αυτά όσοι διετέλεσαν πρόεδροι της Βουλής ή απλοί βουλευτές τα τελευταία δύο (δραματικά είναι αλήθεια) χρόνια. Το σίγουρο είναι πως από τις 17 Δεκεμβρίου 2010, όταν διαβιβάστηκε στη Βουλή σχετικό έγγραφο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τη διερεύνηση της υπόθεσης της μη σύννομης διάθεσης των κονδυλίων του Ειδικού Φορέα Δασών, δεν έχει γίνει τίποτε!

Η υπόθεση, όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή, ξεκίνησε πριν από πέντε περίπου χρόνια όταν μέλη της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης ζήτησαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επικυρωμένα αντίγραφα ισολογισμών του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών, με σκοπό να δουν εάν τηρείται ο νόμος σχετικά με τον Ειδικό Φορέα Δασών. Στον λογαριασμό του συγκεκριμένου φορέα έπρεπε να συγκεντρώνονται όλα τα ποσά που εισπράττονται από δασικές δραστηριότητες, όπως ξύλευση, ρητίνευση, άδειες κυνηγιού, πρόστιμα κ.λπ. Τα χρήματα του Ειδικού Φορέα Δασών, βάσει νόμου, επιτρεπόταν να δαπανώνται αποκλειστικά και μόνο για τη δασοπροστασία και την προληπτική πυροπροστασία.

Υστερα από επίμονες καταγγελίες της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης (στις οποίες στηρίχθηκε και αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Καθημερινής» στις 29/3/2009) πραγματοποιήθηκε έρευνα των επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι με πόρισμά τους τον Σεπτέμβριο του 2009 κατέδειξαν έλλειμμα περίπου 102 εκατομμυρίων ευρώ! Από τα 117 περίπου εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν την πενταετία 2004 - 2008 από έσοδα που προορίζονταν για τον Ειδικό Φορέα Δασών, μόνο τα 15 εκατ. πήγαν για σύννομους σκοπούς και τα υπόλοιπα είτε ενίσχυσαν τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (20 εκατ. περίπου) είτε διατέθηκαν σε άσχετες δραστηριότητες. Πέρα από το πραγματικό ερώτημα «πού πήγαν τα λεφτά;», η αφαίρεση των κονδυλίων είχε καταστροφικά αποτελέσματα (βλέπε πυρκαγιές 2007).

Η δικογραφία της σοβαρότατης αυτής υπόθεσης απεστάλη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στη Βουλή, για να διερευνηθούν πιθανές ευθύνες των υπουργών Αγροτ. Ανάπτυξης της συγκεκριμένης περιόδου (Ευάγγελος Μπασιάκος και Αλέξανδρος Κοντός). Δυστυχώς, όμως, από τον Δεκέμβριο του 2010, η δικογραφία βρίσκεται στα αζήτητα, παρότι τα μέλη της Ομάδας ενημέρωσαν τις κοινοβουλευτικές ομάδες. Πριν από ένα χρόνο περίπου, στις 2 Ιανουαρίου 2012, απέστειλαν αίτηση προς τον τότε πρόεδρο της Βουλής, παρακαλώντας να πληροφορηθούν για ποιους λόγους δεν είχε προωθηθεί η συγκεκριμένη δικογραφία. «Στις 11 Ιανουαρίου 2012, η Γενική Διεύθυνση Νομοθετικού Εργου της Βουλής μας γνωστοποίησε, αντί του προέδρου, ότι η δικογραφία ανακοινώθηκε στη Βουλή στις 17/12/2010 και έκτοτε βρίσκεται στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου βουλευτή», λέει στην «Καθημερινη» ο κ. Βασίλης Αναστασόπουλος, από την Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης.

Μηνυτήριες αναφορές

Μη καλυπτόμενη από την απάντηση, η ΟΚΕ υπέβαλε πρόσφατα μηνυτήρια αναφορά κατά των πρώην και νυν προέδρων της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου και Ευάγγελου Μεϊμαράκηß, για μη προώθηση της υπόθεσης, η οποία παραγράφεται έπειτα από κάποια χρόνια. Εάν δεν ερευνηθεί το πού πήγαν και γιατί τα λεφτά των δασών, τότε το μήνυμα θα είναι σαφές: το ενδιαφέρον μας για τα δάση είναι ανύπαρκτο...
planet-greece

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *