ροή ειδήσεων

Ποιοι θα χάσουν το επίδομα ανεργίας από την Πρωτοχρονιά

Αντιμέτωποι με τη διακοπή του επιδόματος ανεργίας θα βρεθούν δεκάδες χιλιάδες απολυμένοι σε λίγες ημέρες καθώς από το νέο έτος, ενεργοποιείται για πρώτη φορά...
μια πολύ αυστηρή προϋπόθεση. Με βάση αυτή, ο ΟΑΕΔ θα ψάχνει όχι μόνο αν έχουμε συγκεντρώσει τα απαιτούμενα ένσημα αλλά και πόσα έχουμε εισπράξει ως επίδομα ανεργίας στο παρελθόν. Κυρίως οι εποχικοί υπάλληλοι θα πέσουν στην παγίδα με αποτέλεσμα να χάσουν και το επίδομα ανεργίας.

Από το νέο έτος, ο ΟΑΕΔ θα ψάξει:

1.αν έχετε πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας στο τελευταίο 14μηνο πριν από την απόλυσή σας, χωρίς να υπολογίζονται (στις 125) οι ημέρες εργασίας \των δύο τελευταίων μηνών. Ειδικά για τους ασφαλισμένους που έχουν απασχοληθεί σε τουριστικά και άλλα εποχιακά επαγγέλματα, για δύο συνεχείς χρονικές περιόδους (σεζόν) αρκούν 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 12μηνο.

2.Αν στα τέσσερα χρόνια που έχουν προηγηθεί από την υποβολή της αίτησης για επίδομα ανεργίας, έχετε εισπράξει επίδομα ανεργίας που να υπερβαίνει τους 18 μήνες (ή 450 ημέρες).

Πως αυτό θα λειτουργήσει πρακτικά; Αν κάποιος απολυθεί τον Ιανουάριο του 2013, θα προσκομίσει στον ΟΑΕΔ τα 125 ένσημα (ή περισσότερα) προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να πάρει το επίδομα. Επιπλέον η υπηρεσία θα αναζητήσει για πόσους μήνες έχει επιδοτηθεί με επίδομα ανεργίας στο χρονικό διάστημα Ιανουάριος 2009-Δεκέμβριος 2012. Αν έχει επιδοτηθεί για έξι μήνες, θα μπορεί να πάρει επίδομα για άλλους 12 μήνες δηλαδή να πάρει ολόκληρο το επίδομα.

Αν έχει επιδοτηθεί για 12 μήνες, θα εισπράττει επίδομα για έξι μήνες. Αν έχει επιδοτηθεί για 18 μήνες μέσα σε αυτή την 4ετία, τότε δεν θα παίρνει απολύτως τίποτα παρά το γεγονός ότι πληροί τις υπόλοιπες προϋποθέσεις.

Από την 1η Ιανουαρίου 2014, το πλαίσιο θα γίνει ακόμη αυστηρότερο καθώς ο μέγιστος αριθμός ημερήσιας επιδότησης μέσα σε μια 4ετία, θα μειωθεί από τις 450 στις 400 (δηλαδή από τους 18 μήνες στους 16).

Και τι γλιτώνουμε…

Στο προσχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου, είχε συμπεριληφθεί και εισοδηματικό κριτήριο για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας. Η διάταξη προέβλεπε ότι θα κόβεται το επίδομα ανεργίας σε όποιον εμφανίζει εισόδημα από άλλες πηγές άνω των 30.000 ευρώ. Ευτυχώς, στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, τέτοια διάταξη, δεν υπάρχει. Θα δούμε αν ενσωματωθεί κάτι σχετικό την τελευταία στιγμή.
πηγή: fpress.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος25/12/12 06:29

    ΚΑΤΑΛΑΒΑ.. ΠΑΠΑΛΑ
    Εχουν να κλαψουν μανουλες απο τον αλλον μηνα.
    ψυχη δεν κυκλοφορει στην ροδο, αυτα που θα την πληρωσουν περισσοτερο ειναι τα ραδικια και τα σαληγκαρια.. δεν θα μεινη ουτε για δειγμα στο νησι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/12/12 07:49

    Μην το λές ξέρω ξενοδοχοϋπαλλήλους που δουλεύουν μαύρα σε ταβέρνες και εστιατόρια και τόσα χρόνια και το ίδιο κάνουν και τώρα, να λυπάσαι αυτούς που δεν είναι της ¨δουλειάς¨ και έχασαν την εργασία τους, οι υπόλοιποι όπως σου ειπα δουλεύουν και μαύρα παράλληλα με το επίδομα ανεργίας φαίνονται στην εφορία οτι δεν έχουν χρήματα αλλα τα μαύρα δεν τα δηλώνουν πουθενά και έχουν και επιστροφές. Δεν μιλάω για την πλειοψηφία αλλα για αρκετό κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος27/12/12 01:25

    ΚΛΑΦΤΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *