ροή ειδήσεων

Οι αόρατοι «συγκάτοικοι» στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μας!

Κάθε φορά που επισκέπτομαι ένα ξενοδοχείο και περιμένω να με οδηγήσουν στο δωμάτιο για να κάνω το φωνητικό μου «ουάου», μετά από μια κουραστική ταξιδιωτική μετακίνηση, ξέρω ότι δεν είμαι μόνος!
Χιλιάδες αόρατοι «συγκάτοικοι»...
θα μοιραστούν την παραμονή μου-φιλοξενία σε εκείνο το δωμάτιο. Όλα λάμπουν, όλα τακτοποιημένα, όλα μυρίζουν μια φρεσκάδα. Αρχίζω να ακουμπώ τα πάντα. Ανοίγω συρτάρια και ντουλάπες, παίζω με τους διακόπτες, εξερευνώ το τηλεκοντρόλ, ανοίγω και ρυθμίζω τον κλιματισμό και ξεφυλλίζοντας τον κατάλογο του σέρβις δωματίου, διαβάζω τι μπορεί να μου προσφέρει η κουζίνα του ξενοδοχείου στο δωμάτιο τρώγοντας ένα μπισκότο που πήρα από την τσάντα μου για να ξεγελάσω τη λαιμαργία μου.

Μόνος; Όχι! Χιλιάδες μικροοργανισμοί με καλωσόρισαν και μου ευχήθηκαν καλή συμβίωση! Σκέφτηκα όπου υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν και μικρόβια και τα δωμάτια των ξενοδοχείων βέβαια είναι χώροι υψηλής συγκέντρωσης. Ασφαλώς δεν υπάρχουν σταθερές για την απολύμανση ενός δωματίου ξενοδοχείου και λίγα πράγματα μπορεί ο ταξιδιώτης να γνωρίζει σχετικά με τον καθαρισμό και την υγιεινή των δωματίων. Και τις περισσότερες φορές, φοβάμαι, ότι ούτε οι υπεύθυνοι των ξενοδοχείων γνωρίζουν!



Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν περισσότερα μικρόβια στο ανθρώπινο σώμα απ' ό,τι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν περπατήσει στη Γη! Ασφαλώς δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς αυτά, αλλά μπορεί να αρρωστήσουμε ελαφρώς ή σοβαρά εάν η σχέση ισορροπίας μαζί τους διαταραχτεί.

Το 80% όλων των μολυσματικών ασθενειών μεταδίδεται διά της επαφής, άμεσης ή έμμεσης. Το φιλί είναι άμεσο. Το πόμολο της πόρτας που πιάσαμε για να μπούμε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το τηλέφωνο που χρησιμοποιήσαμε για να έχουμε σέρβις δωματίου είναι έμμεσα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με υγιή ανοσοποιητικά συστήματα μπορούν αμέσως να απομακρύνουν τις προκλήσεις των μικροβίων. Η πλειονότητα των ασθενειών που σχετίζονται με βακτήρια μπορούν να προληφθούν με σωστό πλύσιμο χεριών και άλλες απλές προφυλάξεις, εφικτές από όλους μας. Πολλοί από εμάς θα αναρωτηθούν ότι το δικό μας σπίτι είναι ίσως πολύ πιο καθαρό από το δωμάτιο ενός καλού ξενοδοχείου. Η αλήθεια είναι ότι το δικό μας σπίτι έχει περισσότερα μικρόβια από το μέσο δωμάτιο ξενοδοχείου, αλλά είναι τα δικά μας μικρόβια, τα οποία έχουν μικρότερο ρίσκο για την υγεία μας! Τα ξενοδοχεία «φιλοξενούν» μεγαλύτερη ποικιλία (διεθνή) παθογένειας εξαιτίας των μυριάδων ενοίκων τους. Αλλά, οι απειλές για τη γενική υγεία είναι πολύ μικρές.



Σε σχετικές έρευνες-ελέγχους, που έγιναν σε ξενοδοχεία στις ΗΠΑ, αμέσως μετά τον καθαρισμό των προσφερόμενων δωματίων στους νέους ενοίκους, βρέθηκαν αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με την αποτελεσματική καθαριότητα και την επιβεβλημένη αλλαγή στόχευσης περιοχών ή αντικειμένων ενός δωματίου που χρειάζονται επιμελημένη φροντίδα.

Ο κουβάς του πάγου, τα τηλέφωνα, το ρολόι-ραδιόφωνο, το τηλεκοντρόλ, το πάτωμα των λουτρών, τα πόμολα, οι διακόπτες βρέθηκαν γεμάτα με e.coli, μύκητα Candida Albicans, εντερόκοκκους, αναπνευστικές εκκρίσεις, ενδείξεις κοπράνων κ.ά.



Πολλές έρευνες επίσης έδειξαν ότι η ατομική υγιεινή δεν είναι χρυσός κανόνας, μιας και περισσότερο από το 60% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τουαλέτα ΔΕΝ πλένουν τα χέρια τους ΚΑΘΟΛΟΥ και λιγότεροι από το 10% πλένουν τα χέρια τους επαρκώς. Εμείς, λοιπόν, πρέπει να προσέχουμε όταν μπαίνουμε σε ένα απαστράπτον δωμάτιο ξενοδοχείου τα αυτονόητα, ΟΧΙ για τον πιθανό κίνδυνο της υγείας μας μόνο, αλλά και για τον υπαρκτό κίνδυνο της αηδίας μας (όταν γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε μόνοι στο δωμάτιο αυτό!).
Να πλένουμε τα χέρια μας καλά με σαπούνι οπωσδήποτε και ζεστό νερό και να κάνουμε έντονο τρίψιμο στις παλάμες, δάχτυλα, ανάμεσα στα δάχτυλα και στα νύχια για τουλάχιστον 30-60΄΄.
Να σκουπίζουμε με αντισηπτικά μαντιλάκια τα πόμολα, όλες τις μικροσυσκευές που θα ακουμπήσουμε, τους διακόπτες.
Να αφαιρούμε αμέσως το κάλυμμα του κρεβατιού.
Να φοράμε παντόφλες ή σαγιονάρες πάντα και παντού.
Να βάλουμε αντισηπτικό και να καλύπτουμε τις πιθανές μικρές ή μεγάλες πληγές που έχουμε πριν εισέλθουμε στο δωμάτιο.
Ποτέ μην μπαίνουμε στο λουτρό χωρίς σαγιονάρες.
Ποτέ δεν καθόμαστε γυμνοί στις καρέκλες-καναπέδες του δωματίου.

Γιάννης Σπαβέρας
Χειρ. Οδοντίατρος, Υγιεινολόγος
Μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ταξιδιωτικής Ιατρικής (I.S.T.M.) και συγγραφέας.

travelstyle.gr

Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος16/12/12 16:09

    http://www.youtube.com/watch?v=CnmMNdiCz_s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/12/12 16:27

    Πολυ καλο αρθρο...συγχαρητηρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος16/12/12 21:11

    Και να πλενουμε ΟΛΟ το δωματιο με betadin οπως ο Κατακουζηνος.Μετα ψεκασμα με αυτες τις συσκευες που ψεκαζουν νερο στους 120 βαθμους.Και αφου τελειωσουμε θα κοιμηθουμε στο καθαρο τσαντηρι που φεραμε μαζι μας γιατι τα σεντονια εχουν ακαρεα.Αν ηταν ετσι οπως τα λεει το αρθρο ολοι μας θα ειχαμε πεθανει ή θα ειχαμε σοβαρες αρρωστιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος16/12/12 23:51

      ΜΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΙΘΑΝΟ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΡΚΕΙ ΕΝΑ ΠΟΜΟΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ. ΑΥΤΟ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΘΑ ΚΟΛΛΗΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ, ΑΛΛΑ ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕ ΒΛΑΠΤΕΙ. ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *