ροή ειδήσεων

Θρύλοι που στοιχειώνουν το νησί της Ρόδου!

Κάθε τόπος έχει τους δικούς του θρύλους και μύθους που διασώζονται στο χρόνο, άγραφοι από στόμα σε στόμα, αφήνοντας πάντα την αμφιβολία του αληθινού, του μεταφυσικού...
του ψέματος. Έτσι και στη Ρόδο υπάρχουν ορισμένοι κυρίαρχοι θρύλοι που στοιχειώνουν τους δρόμους του νησιού, κάνοντας τους περαστικούς των συγκεκριμένων σημείων, υποσυνείδητα να σκέφτονται το θρύλο που σχετίζεται με το μέρος αυτό.

Ο ποδηλάτης στην Καλλιθέα

Λέγεται πως πολλά χρόνια πριν κάποιος ποδηλάτης σε έναν ποδηλατικό αγώνα στην Καλλιθέα έχασε τον έλεγχο του ποδηλάτου από έναν λάθος χειρισμό και σκοτώθηκε πέφτοντας στον γκρεμό. Έκτοτε ο θρύλος λέει πως πολλοί έχουν δει τα βράδια στην περιοχή εκείνη τα πετάλια του ποδηλάτου να φωσφορίζουν, ακούνε την αλυσίδα του ποδηλάτου ή βλέπουν μια σκιά ενός ποδηλάτη. Μια ακόμα παραλλαγή του θρύλου, διότι τίποτε από αυτά δεν είναι έγκυρα στοιχεία είναι πως τον ποδηλάτη τον σκότωσε κατά τη διάρκεια του αγώνα ένα διερχόμενο αμάξι και έτσι ο ποδηλάτης εμφανίζεται και προσπαθεί να προκαλέσει ατυχήματα στους οδηγούς, αιφνιδιάζοντας τους με την παρουσία του!

Η νύφη στους Τρεις

Οι “Τρεις” είναι μια περιοχή στη Ρόδο, με μια απότομη κατηφόρα και πολλές επικίνδυνες στροφές. Ο Θρύλος αναφέρει πως μια νύφη, την ημέρα του γάμου της πηγαίνοντας στην εκκλησία σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα στην περιοχή αυτή. Ίσως είναι ο πιο γνωστός θρύλος στους κατοίκους της Ρόδου καθώς οι ιστορίες θέλουν τη νύφη να εμφανίζεται πολλάκις στη στροφή που σκοτώθηκε πριν χρόνια και να αιφνιδιάζει τους οδηγούς που περνούν τις στροφές αυτές! Εμφανίζεται με το νυφικό της, άλλοτε περπατώντας, άλλοτε καθισμένη στη μέση του δρόμου αλλά πάντοτε αποσπώντας την προσοχή των περαστικών σε ένα πολύ επικίνδυνο δρόμο.

Η Σπηλιά στην παραλία Αγάθη

Στην παραλία της Αγάθης στο Χαράκι, υπάρχει και το ομώνυμο εκκλησάκι της Αγίας Αγάθης. Εκεί δίπλα στα αριστερά της εκκλησίας υπάρχει μια σπηλιά. Όταν πηγαίνει κόσμος και ψάλλει στην περιοχή της σπηλιάς λέγεται ότι ακούγονται ψαλμοί. Ο Θρύλος θέλει μοναχούς να είναι θαμμένοι στην ευρύτερη περιοχή και με το θυμίαμα ακούγονται ψαλμωδίες από τις φωνές τους.

Ο Θρόνος της Τάφρου

Ένας λιγότερος γνωστός θρύλος αναφέρει πως μια παρέα τριών παιδιών έκανε βόλτα για εξερεύνηση στην Τάφρο της παλιάς πόλης. Μια περιοχή γεμάτη απόκρυφες σπηλιές στοές, ερείπια. Έτσι εισήλθαν σε κάποιες στοές που τους οδήγησαν σε μια ερειπωμένη εκκλησιά και απέναντι της είχε έναν θρόνο. Ένα παιδί ήθελε να βγει φωτογραφία καθισμένο πάνω στο θρόνο και μόλις κάθισε κοκάλωσε σαν άγαλμα. Δε μπορούσε να κουνηθεί αλλά ούτε και να μιλήσει. Τα υπόλοιπα παιδιά έντρομα φώναξαν τους γονείς τους και έκαναν εξορκισμό με παπά. Το παιδί συνήλθε, ζει ακόμα, καλά στην υγεία του και ο παπάς ήταν παπάς που διέμενε στην παλιά πόλη.

Βέβαια να τονίσουμε ότι οι παραπάνω ιστορίες δεν είναι τίποτε άλλο από αστικοί θρύλοι, που κάποιοι ίσως έχουν παραποιηθεί από την ανθρώπινη φαντασία, ίσως στηρίζονται και σε πραγματικά γεγονότα. Έχουν επιβιώσει στο πέρασμα του χρόνου με την ακουστική παράδοση και και αν το πιστέψει κανείς ή όχι εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο και τα προσωπικά του βιώματα!

Σχόλια

  1. Ανώνυμος14/12/12 22:55

    Η υπογεια εκκλησια υπαρχει. Την εχω δει πριν περιπου 30 χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/12/12 17:32

      Πραγματικά θα ήθελα να μάθω που είναι... Θυμάσαι;;;

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος15/12/12 00:43

    Α ΟΚ,ΕΕΕΕΕ ΤΟΤΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
    Η ΚΑΛΙΘΕΑ
    ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ
    ΟΙ ΤΡΕΙΣ
    Η ΣΠΗΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΘΗΣ
    Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΘΗΣ
    ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΟΥ ΒΡΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ (ΟΜΠΡΕΛΕΣ,ΚΑΝΤΙΝΕΣ ΟΛΑ ΚΟΜΠΛΕ)


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/12/12 01:24

      ton podhlath ton eidan poloi.....mesa se autous kai diko mou atomo me sunepivates allaous 4......den ksanaperasan vradi apo kalithea.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος15/12/12 05:11

    υπαρχει και μια ανθρωπινη φιγουρα με μουσια, που περιπλανιετε στο νησικαι αναπωλει την εποχη που ηταν ο γαμαω υπουργος πολυτισμου του πασοκ..
    μαζι και μια αλλη φιγουρα να κουναει το δαχτυλο της.. που ηταν και αυτος υπουργους ναυτηλιας.. και οι δυο αυτες φιγουρες αναπολουν τα χρυσα τους κουταλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος15/12/12 07:35

    Και εγώ είδα την κόκκινη γαϊδούρα που λάλησε τρεις φορες!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος15/12/12 08:43

    ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΝ ΕΙΔΕ ΚΑΝΕΝΑΣ?
    ΘΕΛΕΙ ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΤΟΥ ΜΙΛΗΣΕΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος31/12/12 23:03

    Τον είδα και εγώ τον ποδηλάτη με άλλους δυο φίλους μου . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος3/1/13 21:45

    stin spilia tis agias agathis exw paei k egw ontos akougonte psalmodies kathe megali pempti to vradi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος27/2/13 13:14

    Έχει κι άλλα... Οι σήραγγες που οδηγούν απο την Παλιά Πόλη στα Πευκάκια, στα Κοσκινού, στο Αρχαίο Στάδιο και στους γκρεμούς του Μόντε Σμιθ. Απο παλιούς αναφέρεται οτι υπάρχει σήραγγα που απο την Παλιά Πόλη βγάζει στην Λίνδο.

    Ιδιαίτερους αστικούς θρύλους υπάρχουν στον Αρχάγγελο, όπως η Ανεραϊδα του Καπιού και το τσιτσι των Λουτρών.

    Ακόμη, υπάρχουν και σκοτεινές ιστορίες του παρελθόντος για τα μπουντρούμια του Καστέλου, για το Θέρμαι, την Καλλιθέα και την σπηλιά στα Πευκάκια (πάρκο Ροδινιού) που παλαιότερα περνούσε ο δρόμος από την Ρόδου Λίνδου μέσα από τη σπηλιά για να βγάλει στην αλάνα στα Πευκάκια.

    Η Ρόδος, ως μια πόλη 2400 χρόνων ιστορίας και μετά απο πολλούς κατακτητές, έχει πολλούς αστικούς θρύλους, άλλοι έχουν χαθεί μαζί με τις προηγούμενες γενιές και άλλοι με τα χρόνια γίνονται πιο τρανοί μέσα απο την αφήγηση του ροδιακού λαού μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *