ροή ειδήσεων

Πέφτει η τιμή, αλλά και η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης

Πετρέλαιο θέρμανσης με το σταγονόμετρο βάζουν στα ντεπόζιτα οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας λόγω της οικονομικής κρίσης, των φόρων αλλά και της αναγκαστικής στροφής σε άλλες οικονομικότερες λύσεις. Οι παραγγελίες στα πρατήρια υγρών καυσίμων φαίνεται να... καταγράφουν «βαρυχειμωνιά», τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους πρατηριούχους.

Αρκεί να σημειωθεί ότι, αν και μπαίνουμε πλέον στην καρδιά του χειμώνα, οι παραγγελίες σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς σε κάποιες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης είναι χαμηλότερες ακόμη και κατά 80% - 85%. Μάλιστα, οι όποιες παραγγελίες γίνονται, είναι πολύ μικρές σε ποσότητα, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών ζητάει μεταξύ 150 - 300 λίτρα. Παραγγελίες των 1.500 και των 2.000 λίτρων φαίνεται ότι ανήκουν στο παρελθόν.

«Ο κόσμος χρησιμοποιεί το τζάκι ή τα κλιματιστικά και προσπαθεί με την καύση λίγου πετρελαίου να ενισχύσει τη θερμότητα των χώρων. Η μέση παραγγελία σήμερα είναι 250 λίτρα, όταν πέρσι, χρονιά επίσης με οικονομική κρίση, βρισκόταν στα 500 λίτρα. Πιστεύω ότι αυτή θα είναι η εικόνα μέχρι το τέλος του φετινού χειμώνα. Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πλέον τα πρατήρια υγρών καυσίμων. Αρκεί να σημειωθεί ότι μόλις 20 από τους δικαιούχους του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης αντιστοιχούν ως πελάτες σε κάθε πρατήριο υγρών καυσίμων της χώρας. Και από αυτούς τους εν δυνάμει πελάτες, με το μέσο ύψος του επιδόματος ο καθένας μπορεί να πάρει μόλις 400 λίτρα πετρέλαιο φέτος», τόνισε στον «Α» ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης «Μέγας Αλέξανδρος», Θέμης Κιουρτζής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα στο νομό Θεσσαλονίκης η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνεται μεταξύ 1,25 - 1,26 ευρώ το λίτρο, ενώ η κατανάλωση είναι χαμηλότερη κατά 65% σε σχέση με πέρσι.

«Βουτιά» στη Β. Ελλάδα

Κατά 80% μειωμένη σε σχέση με πέρσι είναι η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στο νομό Σερρών, σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών της περιοχής, Γιώργο Κοτζάογλου. Οπως ανέφερε ο ίδιος, μια μικρή αύξησή της ίσως σημειωθεί τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, όταν αναμένεται να τελειώσουν οι προμήθειες αυτών που αγόρασαν πετρέλαιο την περασμένη άνοιξη, με αποτέλεσμα η φετινή σεζόν να κλείσει με πτώση κατά 60% - 65% σε σχέση με την περσινή. Στις Σέρρες η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης βρίσκεται σήμερα κατά μέσο όρο στα 1,28 ευρώ/λίτρο.

Πτώση της κατανάλωσης κατά 70% - 80% σε σχέση με πέρσι παρατηρείται στο Κιλκίς, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Γιάννη Μαγλουσίδη. Οπως ανέφερε, αυτό συμβαίνει, παρά το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι μειωμένη σήμερα κατά 0,08 λεπτά το λίτρο από την έναρξη διάθεσης του προϊόντος (πωλούνταν προς 1,38 ευρώ/λίτρο και πλέον κοστίζει 1,30 ευρώ ανά λίτρο).

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στη Δράμα, όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο των πρατηριούχων υγρών καυσίμων της περιοχής, Γιάννη Κεσκίνογλου, η κατανάλωση σε σχέση με πέρσι εμφανίζεται μειωμένη κατά 85%. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως ανέφερε ο ίδιος, στην περιοχή ελάχιστες πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση έβαλαν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης. Στη Δράμα η τιμή του προϊόντος βρίσκεται σήμερα στα 1,28 - 1,30 ευρώ το λίτρο.

Σε ό,τι αφορά τον Εβρο, η πρόεδρος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων της περιοχής, Βασιλική Καλαϊτζή, ανέφερε ότι η πτώση της κατανάλωσης βρίσκεται στο 80% σε σχέση με πέρσι και η τιμή του προϊόντος στα 1,30 ευρώ/λίτρο.

Τέλος, στη Φλώρινα, σύμφωνα με τον πρατηριούχο Μιχάλη Πλικαδίτη οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης εμφανίζονται μειωμένες κατά 75% - 80% σε σχέση με πέρσι και η τιμή του προϊόντος βρίσκεται στα 1,35 ευρώ το λίτρο, ενώ στην Καστοριά ο πρόεδρος των βενζινοπωλών της περιοχής, Λάζαρος Ζήσης, έκανε λόγο για πτώση της ζήτησης κατά 60% και για τιμή του προϊόντος κατά μέσο όρο στα 1,34 ευρώ το λίτρο.
agelioforos.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *