ροή ειδήσεων

Διαλύονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες;

Ποιοι φεύγουν από το κόμμα και ποιες οι κινήσεις του Πάνου Καμμένου για την επόμενη μέρα; 
Τέσσερις εν ενεργεία και τέσσερις πρώην βουλευτές είναι οι μέχρι τώρα απώλειες που μετρά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος, το διαζύγιο... 
...του οποίου με τα προερχόμενα από τη ΝΔ πλέον προβεβλημένα του κόμματός του φαίνεται να καθίσταται, πλέον, οριστικό.

Ο άγριος, εξάλλου, δημόσιος καβγάς που είχε χθες ο κ. Καμμένος με τον πρώην βουλευτή και συνδικαλιστή κ. Γιάννη Μανώλη, με ανταλλαγή, εκατέρωθεν, βαρύτατων χαρακτηρισμών, και αλληλοκατηγοριών για υπόγειες συνεννοήσεις, έφερε στην επιφάνεια την υφέρπουσα από καιρό κρίση που επικρατεί στους Ανεξάρτητους Έλληνες, επιβεβαιώνοντας ότι το νεότευκτο πολιτικό σχήμα οδηγείται στη διάσπαση, μερικούς μόνον μήνες μετά τη συγκρότησή του.

Σήμερα, μια μέρα μετά τον άγριο πόλεμο που ξέσπασε ανάμεσα στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων και τον Γιάννη Μανώλη, ο Πάνος Καμμένος πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας με τη σειρά του τον πρώην συνεργάτη του. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ισχυρίστηκε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ότι δεν ήταν εκείνος που έδωσε το περίφημο non paper στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον περασμένο Μάιο. «Κάποιοι ήθελαν να μετατρέψουν τους Ανεξάρτητους Έλληνες σε κεντροδεξιό κόμμα (...) αυτό δεν πρόκειται να γίνει», τόνισε ο Πάνος Καμμένος στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1. Χαρακτήρισε έκπληξη την παραίτηση του Χρήστου Ζώη, με τον οποίο όπως είπε είναι χρόνια οικογενειακοί φίλοι και συνεργάτες και ήταν κάθε μέρα μαζί. Στη συνέχεια της συζήτησης επανέλαβε: «όσοι αντέχουν ας μείνουν μαζί μας, οι υπόλοιποι καλό ταξίδι…». Δεν δικαιούται να βγάλει κανείς την Ελλάδα από το ευρώ, είπε κλείνοντας, ο Πάνος Καμμένος εξηγώντας πως… για τα περί δολαρίου δεν εννοούσε τα χρήματα που μπορεί να εισπράξει προκαταβολικά η χώρα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Επίσης κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότβρίσκονται πίσω από το σχέδιο αποσταθεροποίησης του κόμματός του ενώ ειδικά για τη ΝΔ είπε ότι έχει βγει σεργιάνι για να βρει βουλευτές. Τέλος για τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Προεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ είχαμε συμφωνήσει στην καταγγελία του μνημονίου. Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει άποψη και στελέχη του αναγνωρίζουν το χρέος».

Η κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, παρακολουθούν με έκδηλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στους ΑΝΕΛ, που εντείνουν τα φαινόμενα ρευστότητας τα οποία διατρέχουν όλο το εύρος του πολιτικού τοπίου. Αν και επισήμως αποφεύγεται ο σχολιασμός, ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους, υποστηρίζοντας ότι οι εξελίξεις είναι αναμενόμενες για ένα αρχηγικό σχήμα, χωρίς την παραμικρή ιδεολογική πυξίδα, ενώ θεωρούν πιθανό, στο προσεχές μέλλον, τον «επαναπατρισμό» κάποιων από τους αποχωρούντες.

Τα στελέχη, ωστόσο, που απομακρύνονται από το κόμμα του κ. Καμμένου, τον οποίο πλαισίωσαν μετά την διαγραφή τους από τη ΝΔ τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν καταψήφισαν τη δανειακή σύμβαση, δηλώνουν ότι «επιμένουν αντιμνημονιακά» και αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, με επικρατέστερη, πάντως, εκδοχή, όπως λένε, τη δημιουργία νέου δεξιόστροφου σχηματισμού, όπως θεωρούν ότι έπρεπε να είναι οι ΑΝΕΛ.

Τα δύο στρατόπεδα, πάντως, που έχουν σχηματιστεί αναμένεται να μετρήσουν τις δυνάμεις τους μετά την, προγραμματισμένη για αύριο, νέα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Οι συνεργάτες του κ. Καμμένου ευελπιστούν ότι θα επιβεβαιωθεί και πάλι η στήριξη στον πρόεδρο που εκδηλώθηκε, όταν ξέσπασε η κρίση, την περασμένη Δευτέρα, από τους 16 βουλευτές, σε σύνολο 20 που εξελέγησαν με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στις εκλογές του Ιουνίου.

Ηχηρές παραιτήσεις Ζώη και Σταμάτη
Οι αποσκιρτήσεις από τους ΑΝΕΛ στελεχών που αμφισβητούν το μοντέλο ηγεσίας του κ. Καμμένου, τον οποίο επικρίνουν για «έλλειψη προσανατολισμού» και «αλλοπρόσαλλες πρωτοβουλίες», συνεχίστηκαν και χθες με τις παραιτήσεις του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, πρώην βουλευτή κ. Χρήστου Ζώη, όπως και του πρώην βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρη Σταμάτη, ενώ σε φάση αποδρομής φέρεται να είναι και ο γενικός γραμματέας του κόμματος, πρώην βουλευτής Βοιωτίας κ. Μιχάλης Γιαννάκης.

Ο κ. Ζώης, στη δήλωση παραίτησής του, καταλόγισε στον μέχρι χθες αρχηγό του αρχηγό του «χάος», «αφερεγγυότητα», «υποκρισία» και «πολυγλωσσία». Ο κ. Καμμένος, ωστόσο, που νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει «αποστάτη» και «επαγγελματία πολιτευτή», χαμήλωσε τους τόνους και, αφού ευχαρίστησε τον παραιτούμενο εκπρόσωπο για τη συνεισφορά του, συμπλήρωσε: «Είναι αλήθεια ότι η πορεία που έχουμε επιλέξει είναι ο δύσκολος και επικίνδυνος για το καθεστώς δρόμος. Εμείς συνεχίζουμε».

«Για λόγους προσωπικής και πολιτικής αξιοπρέπειας, μετά τα τελευταία γεγονότα, είμαι υποχρεωμένος να σας υποβάλλω και γραπτά την παραίτηση μου, αφού την υπέβαλλα το πρώτον προφορικά μετά την κοινή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», ανέφερε στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Σταμάτης.

Ο ίδιος, κάνει λόγο για φαινόμενα αλαζονείας και» περιστασιακής μεταμόρφωσης των πολιτικών όπως κάθε φορά τους εξυπηρετεί», ενώ δηλώνει την πίστη του στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, με σαφή υπαινικτική διάθεση για την πρόταση του κ. Καμένου να υιοθετήσει η Ελλάδα το δολάριο, πρόταση που είναι μια από τις παρασπονδίες που του καταλογίζονται.

Γιατί ξέσπασε η κρίση
Η σοβούσα από καιρό εσωκομματική κρίση στους Ανεξάρτητους Έλληνες πήρε διαστάσεις διάσπασης μετά την απόφαση του κ. Καμμένου να καρατομήσει, ουσιαστικά, τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Κώστα Μαρκόπουλο, ο οποίος αρνήθηκε να συγκαλέσει συνεδρίαση των βουλευτών για να επιλυθεί το ζήτημα που δημιουργήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας κατά τη διάρκεια θυελλώδους κοινής συνεδρίασης της διοικούσας επιτροπής του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Στη συνεδρίαση εκδηλώθηκε, κυρίως από τους κυρίους Μαρκόπουλο και Ζώη, έντονη αμφισβήτηση στο πρόσωπο και στις επιλογές του προέδρου, όταν ο τελευταίος εξαγγέλλοντας ιδρυτικό συνέδριο για τον Προσεχή Απρίλιο, στην εισήγησή του, συντηρώντας το «φλερτ» που από καιρό, όπως επικρίνεται εσωτερικά, πρότεινε να γίνουν οι ΑΝΕΛ ένα ευρύ μέτωπο από την κεντροδεξιά και το κέντρο ως την πατριωτική Αριστερά, προοπτική που δεν βρίσκει σύμφωνους πολλούς προερχόμενους από το χώρο της ΝΔ που θεωρούν ότι ο σχηματισμός τους ανήκει στην «αντιμνημονιακή κεντροδεξιά».

Ο κ. Καμμένος αποχώρησε από τη συνεδρίαση, γεγονός που σχολιάστηκε καυστικά από τον στελέχη, όπως ο κ. Μανώλης που δήλωσε την επομένη ότι «πρώτη φορά είδα αρχηγό κόμματος να φεύγει και να γίνεται… λαγός»!
Η Κ.Ο. τελικά συγκλήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης στον κ. Καμμένο, την οποία προσυπέγραψαν οι 16 από τους 20 βουλευτές του κόμματος,στους οποίους δεν περιλαμβάνονταν οι κύριοι Μαρκόπουλος, Γιάννης Κουράκος, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και Τέρενς Κουίκ.

Το non paper του Μαΐου
Τη σκυτάλη της αμφισβήτησης του κ. Καμμένου παρέλαβε ο κ. Μανώλης, ανασύροντας μία παλαιότερη υπόθεση με non paper που είχε παραδοθεί από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ τον περασμένο Μάιο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης και την αποφυγή των επαναληπτικών εκλογών.

Στο non paper o κ. Καμένος τασσόταν υπέρ κυβέρνησης συνεργασίας και, μάλιστα, ο ίδιος αυτοπροτεινόταν ως υπουργός Άμυνας. Όταν , όμως, το περιεχόμενο του έγινε γνωστό, αφού ο κ. Παπούλιας το γνωστοποίησε τους άλλους αρχηγούς, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ διέψευσε την ύπαρξη του, απειλώντας μάλιστα με ένδικα μέσα κατά της προεδρίας της Δημοκρατίας που ενημέρωσε γι΄ αυτό τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων.

«Έχω αποδείξεις ότι το έδωσε» είπε χθες ο κ. Μανώλης και χαρακτήρισε γκάφα την όλη υπόθεση, ενώ κατηγόρησε τον Π. Καμμένο ότι προσπάθησε να βγάλει ψεύτη τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Έκανε το πρώτο λάθος που το έδωσε, και το δεύτερο που έβγαλε ψεύτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε.

«Το non paper το οποίο ανέφερε, ήταν ένα χαρτί που φαίνεται ότι κάποιοι εμπνεύστηκαν προκειμένου εμείς να υποταγούμε στην συγκυβέρνηση της τρόικας. Ούτε υποταχθήκαμε, ούτε ποτέ θα υποταχθούμε», απάντησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην καταγγελία του κ. Μανώλη και περνώντας στην αντεπίθεση συμπλήρωσε:
«Και αυτά τα non paper μπορούν να τα χρησιμοποιούν μεταξύ τους εκείνοι που διαπραγματεύονται καρέκλες και μισθούς. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν διαπραγματευόμαστε με κανένα από αυτούς, συνομιλούμε μόνο με τον ελληνικό λαό»
Πηγή: protothema.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος12/12/12 19:17

    Η Μίκα μας που θα πάει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος13/12/12 01:46

      Θα συνεχίσει το διδακτορικό της πάνω στο περιβάλλον.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος12/12/12 22:04

    τέλος και ο βουτηρομπεμπες Καμμενος που ανάθεμα αν έχει δουλέψει ποτέ του και που από βρεφική ηλικία ήταν μέλος των νεολαιών της ΝΔ. να τον χαίρονται οι ψηφοφόροι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος13/12/12 09:12

    οποιος φευγει απο το μαντρι τον τρωνε οι λυκοι ΑΡΧΗΓΕ δεν το ηξερες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *