ροή ειδήσεων

«Εύκολη» βίζα για Ρώσους, Αραβες, Κινέζους επενδυτές

Σήμα για επενδύσεις στην ελληνική κτηματαγορά, δίνει η κυβέρνηση με το σχέδιό της για χορήγηση άδειας παραμονής σε όσους κάνουν αγορές πάνω από 300.000 ευρώ. Το σήμα αφορά κατά κύριο λόγο, σύμφωνα με ειδικούς της κτηματαγοράς, τους Ρώσους, τους Αραβες και τους Κινέζους υποψήφιους αγοραστές αφού, έτσι κι αλλιώς, οι Ευρωπαίοι...


δεν έχουν πρόβλημα με τη βίζα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, την αγορά ακινήτων έχουν βάλει στο μικροσκόπιο και Αμερικανοί πολίτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται να μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα αγοράζοντας παραθεριστική κατοικία.

Από την άλλη, η απόφαση της κυβέρνησης για χορήγηση βίζας σε επενδυτές σχετίζεται και με το ευρύτερο σχέδιο για την ανάπτυξη μεγάλων τουριστικών συγκροτημάτων που θα περιλαμβάνουν εκτός από ξενοδοχείο και τουριστικά καταλύματα που θα μπορούν να αγοραστούν από ξένους, αλλά και να μισθώνονται για όσο διάστημα δεν βρίσκονται οι ιδιοκτήτες στην Ελλάδα. Είναι τα λεγόμενα condo hotels που είναι διαδεδομένα στο εξωτερικό και που οι ξένοι περιμένουν να δημιουργηθούν και στην Ελλάδα.

Παραμονή
Το νούμερο ένα πρόβλημα όσων ξένων, εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, ήθελαν να αγοράσουν κάποιο ακίνητο στην Ελλάδα ήταν η αδυναμία τους να μείνουν για μεγάλο διάστημα. Πολλοί ήταν αυτοί που αγόραζαν σπίτι, αλλά δεν μπορούσαν να μείνουν όσο θέλουν, επειδή δεν είχαν άδεια παραμονής. Η ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, ήταν κάτι που περίμεναν οι εμπλεκόμενοι στο real estate διότι στις επαφές τους με τους υποψήφιους ξένους επενδυτές, ήταν το βασικό αίτημα που είχαν.

Ειδικά ο ρωσικός παράγοντας, που ενισχύεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, πίεζε προς την κατεύθυνση της «εύκολης» βίζας. Σε πρόσφατο συνέδριο για τη ελληνική κτηματαγορά με τη συμμετοχή Ρώσων μεσιτών, αναφέρθηκε πολλές φορές η ανάγκη αλλαγής της διαδικασίας χορήγησης αδειών παραμονής.

Σύμφωνα με το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο η ρύθμιση που θα έρθει τις επόμενες ημέρες έχει ως εξής: Βίζα πενταετούς διάρκειας θα μπορούν να λαμβάνουν οι υπήκοοι τρίτων χωρών που θα επενδύσουν στη χώρα μας σε ακίνητο αξίας 300.000 ευρώ και άνω, ενώ για όσους ασχοληθούν επιχειρηματικά και πραγματοποιήσουν επένδυση άνω των 100 εκατ. ευρώ θα μπορούν να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής για δέκα στελέχη τους, προκειμένου να εργαστούν στη χώρα μας.

Η «εύκολη βίζα» αφορά σε υπηκόους τρίτων χωρών και τα μέλη της οικογένειάς τους που αποκτούν κατοικία στην Ελλάδα αξίας άνω των 300.000 ευρώ και η αγορά αφορά σε έναν και μοναδικό ιδιοκτήτη. Η πενταετής διάρκεια της βίζας δεν θα συνυπολογίζεται για τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας και δεν θα επιτρέπει την άσκηση οποιασδήποτε εργασίας στην Ελλάδα. Επίσης η βίζα θα μπορεί να ανανεώνεται για όσο χρόνο διατηρείται η ιδιοκτησία.

Στο πρόσφατο συνέδριο 7o REB Business Forum o υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκης έκανε λόγο για χορήγηση της βίζας για όλο το χρονικό διάστημα που θα έχει ο ξένος επενδυτής το ακίνητο στην κατοχή του. Πιθανότατα, δηλαδή, μετά την παρέλευση της πενταετίας να γίνεται αναθεώρηση της άδειας παραμονής, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου.

Διευκολύνσεις
Η διευκόλυνση των υποψήφιων ξένων επενδυτών είναι το πρώτο βήμα για την προσέλκυση περισσότερων αγοραστών ακινήτων, κυρίως εξοχικών. Η βελτίωση των υποδομών, η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος και φυσικά οι τιμές των ακινήτων αποτελούν τις άλλες παραμέτρους που ενδιαφέρουν τους ξένους. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, η βαθιά ύφεση στην κτηματαγορά έχει δημιουργήσει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, κυρίως για ακίνητα αξίας από 500.000 ευρώ και πάνω. Κατοικίες πάνω στο κύμα ή και οικόπεδα προς αξιοποίηση προσφέρονται κατά χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα σε τιμές έως και 50% φθηνότερες σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Γραφειοκρατία
Επομένως, οι ξένοι που θα θελήσουν να έρθουν στην Ελλάδα για να αγοράσουν ακίνητο θα μπορούν αφενός να βρουν χαμηλότερες τιμές και αφετέρου να αποφύγουν τη γραφειοκρατία γύρω από τη βίζα. Φυσικά όλα αυτά ισχύουν για αγορές πάνω από 300.000 ευρώ, έτσι ώστε να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη «ελληνοποίηση» κάθε ξένου που θα θελήσει να αγοράσει οποιοδήποτε ακίνητο και να πάρει δώρο και την άδεια παραμονής εσαεί. Δεν αφορά τους οικονομικούς μετανάστες δηλαδή, που κατά κύριο λόγο αποκτούν σπίτι από 30 έως 100 τ.μ., μεταχειρισμένα και σε αστικές περιοχές.

Ξένοι επενδυτές
Θέλουν σταθερό φορολογικό πλαίσιο

Αναφορικά με το φορολογικό καθεστώς, είναι για τους ξένους το μεγάλο αγκάθι, τόσο για τους μικροεπενδυτές όσο και για εκείνους που θέλουν να προχωρήσουν σε σημαντικές τουριστικές αναπτύξεις. Όπως δήλωσαν πρόσφατα ειδικοί της αγοράς «οι ξένοι ενδιαφέρονται περισσότερο για τη σταθερότητα του φορολογικού συστήματος παρά για τους συντελεστές φορολόγησης». Για τον λόγο αυτό υπάρχουν σκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο να δημιουργηθεί ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον κυρίως για μεγάλες επενδύσεις, έτσι ώστε να γνωρίζει αυτός που βάζει εκατομμύρια στην Ελλάδα ότι θα έχει για πολλά χρόνια την ίδια φορολογική αντιμετώπιση.
*ρεπορτάζ: Βασίλης Σ. Κανέλλης/Ημερησία


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *