ροή ειδήσεων

Οι «Financial Times» σχολιάζουν τη στάση της εκκλησιάς για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα

του Μάνου Χατζηγιάννη
Με τα πλέον μελανά χρώματα περιγράφουν την κατάσταση στην ελληνική κοινωνία σε χθεσινό δημοσίευμά τους οι «Financial Times».
Στο άρθρο μάλιστα δεν παραλείπουν να σχολιάσουν τη στάση της Εκκλησίας...
απέναντι στο θέμα των αυτοκτονιών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα λοιπόν με τους «Financial Times» είναι άκρως ανησυχητική στη χώρα μας η αύξηση των αυτοκτονιών, η οποία- βάσει των στοιχείων του ρεπορτάζ της εφημερίδας- κυμάνθηκε στο 37% από το 2009 έως το 2011. Αυτό που συμπληρώνει όμως το άρθρο είναι πως τα στοιχεία ποικίλλουν στο βαθμό που είναι ακόμη διαθέσιμα. «Δημόσιοι εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας προειδοποιούν ότι η αναφορά είναι ανακριβής συχνά στην Ελλάδα, λόγω της ντροπής που συνδέεται με την αυτοκτονία. Για παράδειγμα, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει γίνει γνωστό ότι παρακρατά τις τελετές κηδειών από τα θύματα» αναφέρει το χαρακτηριστικό απόσπασμα του άρθρου. Για αυτό σύμφωνα με τον αρθρογράφο σε αρκετές περιπτώσεις οι θάνατοι δεν αποδίδονται σε αυτοκτονία.

Προφανώς η εφημερίδα αναφέρεται στο γεγονός πως η Ορθόδοξη Εκκλησία διδάσκει ότι ο αυτόχειρας δεν κηδεύεται, με εξαίρεση την περίπτωση που πρόκειται για παράφρονα, οπότε δεν έχει ορθή επίγνωση των πράξεών του.
Βέβαια η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε παλιότερη ανακοίνωσή της με αφορμή την αυτοκτονία ηλικιωμένου συνταξιούχου στην Πλατεία Συντάγματος είχε αναφέρει τα εξής:

«Το γεγονός της αυτοκτονίας του ηλικιωμένου συνταξιούχου στην Πλατεία Συντάγματος μας προξενεί λύπη και συμπάθεια και μας οδηγεί στις παρακάτω σκέψεις :
α. Η συγκεκριμένη αυτοκτονία και οι παρόμοιες με αυτήν, στις οδυνηρές ημέρες της κρίσεως που περνάμε, είναι γεγονός που προβληματίζει έντονα την κοινωνία μας. Τα διογκούμενα προβλήματα και η επιδείνωση της κρίσεως, καλλιεργούν την απόγνωση και οδηγούν τους ανθρώπους σε απονενοημένες καταστάσεις, τους στερούν δε την αξιοπρέπειά τους.
β. Η Εκκλησία ουδέποτε επικροτεί τέτοιες επιλογές ως απάντηση στα προβλήματα των ανθρώπων. Αντίθετα καλλιεργεί την υπομονή, την ελπίδα και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Χριστού.
γ. Φιλανθρώπως συμπαραστεκόμεθα στους οικείους του εκλιπόντος και ευχόμεθα ο Θεός να τους χαρίζει ειρήνη και την εξ ύψους παρηγορία».
agioritikovima.gr

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *