επικαιρότητα

Ορισμένοι χάνουν τον ύπνο τους – Το WikiLeaks θα αποκαλύψει 1.000.000 έγγραφα το 2013

Το δικό του χριστουγεννιάτικο «δώρο» ανακοίνωσε ο Τζούλιαν Ασάνζ, κάνοντας γνωστό πως η ιστοσελίδα WikiLeaks, η οποία ειδικεύεται στην αποκάλυψη μυστικών εκθέσεων, θα δημοσιεύσει ένα εκατομμύριο έγγραφα το 2013…

Ο ιδρυτής των Wikileaks το βράδυ της Πέμπτης έξι μήνες αφότου αναζήτησε καταφύγιο και άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο βγήκε στο μπαλκόνι και μίλησε σε ερκετές εκατοντάδες υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί για να τον ακούσουν.

«Το επόμενο έτος θα είναι επίσης όσο γεμάτο ήταν και το 2012. Το Wikileaks ετοιμάζεται να δημοσιεύσει ένα εκατομμύριο έγγραφα, έγγραφα που αφορούν όλες τις χώρες του κόσμου», δήλωσε ο Ασάνζ σε μαχητικό τόνο, σε περίπου εκατό οπαδούς του και άλλους τόσους δημοσιογράφους.

Ο 41χρονος Αυστραλός ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Ισημερινού, που του έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο, για την «ασφαλή» παραμονή του μέσα στο κτίριο.

Ενώ η ελευθερία μου είναι περιορισμένη, είμαι ακόμα σε θέση να εργάζομαι και να επικοινωνώ, σε αντίθεση με τους 232 δημοσιογράφους που βρίσκονται στη φυλακή απόψε (σ.σ. χθες βράδυ)», δήλωσε ο Ασανζ στους υποστηρικτές σε μια 15λεπτη ομιλία.

«Πριν από έξι μήνες μπήκα σε αυτό το κτίριο. Έχει γίνει το σπίτι μου, το γραφείο μου και το καταφύγιο μου. Χάρη στη στάση αρχών της κυβέρνησης του Ισημερινού και την υποστήριξη του λαού του, είμαι ασφαλής σε αυτήν την πρεσβεία, αλλά και ασφαλής να μιλήσω από αυτήν την πρεσβεία», δήλωσε ο Ασανζ.

«Πάντως, η πόρτα είναι ανοιχτή, και η πόρτα ήταν πάντα ανοιχτή, για όποιον επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τις καθιερωμένες διαδικασίες για να μιλήσει σε μένα ή να εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση μου», τόνισε.

Ο Ασανζ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για «παρέμβαση στην οικονομία» του Ισημερινού και «παρέμβαση» στις προεδρικές εκλογές, το Φεβρουάριο του 2013, στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής. «Η αληθινή δημοκρατία δεν είναι στο Λευκό Οίκο, η πραγματική δημοκρατία είναι η αντίσταση των ανθρώπων που είναι οπλισμένοι με την αλήθεια ενάντια στα ψέματα, από την πλατεία Ταχρίρ έως στο Λονδίνο», τόνισε και τέλειωσε την ομιλία του υψώνοντας τη γροθιά του στον αέρα.

Εκτός όμως από αποκαλύψεις και δηκτικό ύφος για την πολιτική των ΗΠΑ η ομιλία του Άσανζ είχε και προσωπικό τόνο, καθώς ευχαρίστησε το κράτος του Ισημερινού για τη φιλοξενία και το καταφύγιο που του παρέχει εδώ και έξι μήνες. «Ενώ η ελευθερία μου είναι περιορισμένη, είμαι ακόμα σε θέση να εργάζομαι και να επικοινωνώ, σε αντίθεση με τους 232 δημοσιογράφους που βρίσκονται στη φυλακή απόψε», δήλωσε ο Ασανζ στους υποστηρικτές του.

Ο Ασανζ συνελήφθη στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 2010, βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που έχει εκδοθεί από τη Σουηδία, όπου καταζητείται για να ανακριθεί σχετικά με τους ισχυρισμούς δυο γυναικών, ότι δέχτηκαν σεξουαλική επίθεση από αυτόν.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και επιμένει ότι το αίτημα είναι «πολιτικά υποκινούμενο», και ότι θα μπορούσε τελικά να παραδοθεί στις ΗΠΑ για την δημοσίευση δεκάδων χιλιάδων διαβαθμισμένων αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων από την ιστοσελίδα του.
thestival


Parapona-Rodou

Σχόλια

S M S

Και οι <άγιοι>> φοβέρα θέλουν...����

M M S

M M S

Μετάφραση

παράπονα Ρόδου
1 εικόνα 1000 λέξεις στο Instagram!
Δείτε επίσης