ροή ειδήσεων

Ξεπέρασε το 1 δισ. ο αριθμός των τουρισμών ανά τον πλανήτη το 2012

Ο αριθμός των τουριστών στον πλανήτη ξεπέρασε για πρώτη φορά, το 2012, το όριο του ενός δισεκατομμυρίου, καταγράφοντας αύξηση 4% σε ένα χρόνο, παρά το γενικευμένο κλίμα της "οικονομικής αστάθειας", ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO)....

Για το 2013, η ανοδική τάση αναμένεται να διατηρηθεί με "ρυθμό ελαφρά μικρότερο, με τις αφίξεις των τουριστών να αυξάνονται κατά 3 με 4%", πρόσθεσε ο οργανισμός αυτός των Ηνωμένων Εθνών, που εδρεύει στη Μαδρίτη.

Επίσης, πιο μακροπρόθεσμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει "αύξηση των τουριστών κατά 3,8% κατά μέσο όρο ετησίως από το 2010 έως το 2020", και στη συνέχεια, 1,8 δισεκατομμύριο τουρίστες το 2030.

"Για πρώτη φορά περάσαμε το δισεκατομμύριο των τουριστών σε όλο τον κόσμο. Είμαστε πάνω από 1,035 δισεκατομμύριο. Συνολικά 39 εκατομμύρια τουρίστες περισσότεροι σε σχέση με το 2011", υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του Τάλεμπ Ριφάι παρουσιάζοντας τα ετήσια στοιχεία στον Τύπο.

"Το 2012 ήταν μια χρονιά συνεχούς οικονομικής αστάθειας σε όλο τον κόσμο, κυρίως στην ευρωζώνη", όπου αρκετές χώρες προσέφυγαν στην ευρωπαϊκή βοήθεια, εξήγησε ο Ριφάι.

"Ωστόσο ο διεθνής τουρισμός διατήρησε την ανοδική του τάση" έπειτα από το 2009, "τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 60 χρόνων", όπως ο ίδιος την είχε χαρακτηρίσει. Μετά την πτώση του κατά 3,9% το 2009, ο αριθμός των τουριστών στον κόσμο αυξήθηκε κατά 6,6% το 2010 και κατά 5% το 2011.

Ο τουρισμός στις περιοχές της Ασίας και του Ειρηνικού αυξήθηκε κατά 7% με συνολικά 233 εκατομμύρια αφίξεις, με τη νοτιοανατολική Ασία να έχει προσελκύσει περισσότερους τουρίστες.

Στην Αφρική ο τουρισμός αυξήθηκε κατά 6% με 52 εκατομμύρια αφίξεις, κυρίως στο βορρά της μαύρης ηπείρου. Στην αμερικανική ήπειρο η αύξηση ήταν 4% με 162 εκατομμύρια τουρίστες.

Ο αριθμός των τουριστών στην Ευρώπη αυξήθηκε έως 3% σε 535 εκατομμύρια αφίξεις, ένα "πολύ θετικό" αποτέλεσμα δεδομένης της κρίσης του ευρώ, αναφέρει ο UNWTO, διευκρινίζοντας ότι οι προορισμοί στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη ήταν οι πιο δημοφιλείς.

Η τουριστική κίνηση στη Μέση Ανατολή μειώθηκε κατά 5%, με σχεδόν 53 εκατομμύρια αφίξεις, μείωση μικρότερη σε σχέση με το 2011, όταν το ποσοστό των αφίξεων είχε μειωθεί κατά 7%.

Όπως το 2012, η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού αναμένεται να προσελκύσει τους περισσότερους τουρίστες και φέτος (+5% και +6% αντίστοιχα, σύμφωνα με τις προβλέψεις), ακολουθεί η Αφρική (από +4% έως +6%), η αμερικανική ήπειρος (από +3% έως +4%) και η Ευρώπη (+2% με +3%). Αντίθετα η Μέση Ανατολή που πλήττεται από συγκρούσεις και εντάσεις όπως στη Συρία, την Αίγυπτο και τον Λίβανο, η τουριστική δραστηριότητα μπορεί να κυμανθεί από 0 έως +5%.

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *