ροή ειδήσεων

Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις πουλιών 2013

Δηλώστε συμμετοχή!
Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου πρόκειται να πραγματοποιήσει η ομάδα της Αιθρίας τις μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών στους υγροτόπους της Ρόδου...
Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η Αιθρία συμμετέχει σε αυτό το παγκόσμιο πρόγραμμα καταγραφής και απευθύνει ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής σε όποιον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει!

Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις, ένα πρόγραμμα που υλοποιεί η Διεθνής Οργάνωση Υγροτόπων, περιλαμβάνει την καταγραφή κυρίως υδρόβιων πουλιών που διαχειμάζουν σε υγροτόπους, αλλά και ειδών που έχουν σχέση με τους υγροτόπους, όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια. Κάθε χρόνο σε περισσότερες από 100 χώρες, 15.000 άτομα, κυρίως εθελοντές, καταγράφουν τα υδρόβια πουλιά σε λίμνες, έλη, δέλτα ποταμών κτλ. Τα στοιχεία συγκεντρώνονται σε βάση δεδομένων της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων, με σκοπό να αποτελέσουν εργαλεία για τη σωστή διαχείριση των πληθυσμών των υδρόβιων πουλιών και την εκτίμηση της κατάστασης και της σημαντικότητας των υγροτόπων σε διεθνές επίπεδο.

Η ομάδα της Αιθρίας συμμετείχε για πρώτη φορά πέρσι το χειμώνα στο διεθνές αυτό πρόγραμμα κι επισκέφτηκε τις εκβολές Λουτάνη, το φράγμα Γαδουρά, το φράγμα Απολακκιάς και το έλος Κατταβιάς Τα δεδομένα πεδίου καταχωρήθηκαν σε ειδικό πρωτόκολλο και στάλθηκαν στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, η οποία έχει αναλάβει την προώθησή τους στην παγκόσμια βάση δεδομένων. Μεταξύ των πουλιών που καταγράφηκαν ήταν πρασινοκέφαλες πάπιες, σφυριχτάρια (είδος πάπιας), κορμοράνοι, ερωδιοί, φαλαρίδες, νανοβουτηχτάρια, μαυροβουτηχτάρια, ασημόγλαροι, ποντικοβαρβακίνες, αετογερακίνες και βραχοκιρκίνεζα. Παρά το μικρό τους μέγεθος, οι υγρότοποι του νησιού είναι φανερό ότι αποτελούν τόπους διαχείμανσης για μια ποικιλία υδρόβιων πουλιών, κάποια από τα οποία, όπως ο αργυροτσικνιάς, είναι προστατευόμενα.


Δηλώστε συμμετοχή!

Όσοι λοιπόν θέλουν να συμμετάσχουν στις καταμετρήσεις την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι και 24 Ιανουαρίου στο email: aithriango@gmail.com. Να διευκρινιστεί ότι οι καταμετρήσεις διαρκούν από νωρίς το πρωί 8.00 μέχρι το μεσημέρι 15.00 και θα ήταν χρήσιμο οι συμμετέχοντες να διαθέτουν τα δικά τους κιάλια.

Καλές ορνιθοπαρατηρήσεις!

Για περισσότερες πληροφορίες

Δέσποινα Μερτζανίδου, Δρ. Βιολόγος, 697 3090148

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *