ροή ειδήσεων

Τα οφέλη από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Το υπουργείο Ανάπτυξης, στις επικρίσεις που δέχεται για τα περί λειτουργίας των επιχειρήσεων επτά μέρες την εβδομάδα αντιτείνει την καθιέρωση της Δευτέρας ως ρεπό... ενώ σε ό,τι αφορά τα επιχειρήματα για τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, η απάντηση δίνεται στο ότι δεν αλλάζει σε τίποτα το εργασιακό καθεστώς σε σχέση με σήμερα.

Τα βασικά επιχειρήματα του υπουργείου Ανάπτυξης είναι:

1. Εναρμονίζεται η χώρα μας με τα όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη
Η Ελλάδα έχει τους περισσότερους περιορισμούς στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. Στην Ιταλία της κρίσης δεν υπάρχει κανένας περιορισμός τις Κυριακές. Το ίδιο και στη Σουηδία, τη Κροατία, τη Τσεχία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία τη Σλοβακία και τη Φιλανδία. Στη Μεγάλη Βρετανία και την Ουαλία τα μικρά μαγαζιά λειτουργούν ελεύθερα με τα μεγαλύτερα των 280 τ.μ. να είναι ανοικτά για έξι συνεχόμενες ώρες. Στην Πορτογαλία και την Ισπανία ο δήμαρχος αποφασίζει, ενώ στην Ισπανία μπορούν σε όλη την επικράτεια να λειτουργούν οκτώ Κυριακές το χρόνο. Στην Ολλανδία τα καταστήματα μένουν ανοικτά δώδεκα Κυριακές, στη Δανία 30 Κυριακές, στο Λουξεμβούργο όλες τις Κυριακές μέχρι τις 13:00.

2. Ενισχύεται το τουριστικό μας προϊόν
Στη χώρα μας το 20% περίπου του ΑΕΠ παράγεται από τον Τουρισμό. Οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, παραμένουν «τουρίστες» και τις Κυριακές. Με το άνοιγμα των καταστημάτων τους δίνεται η δυνατότητα να κυκλοφορήσουν και να ψωνίσουν περισσότερες μέρες και ώρες.

3.Ενισχύεται η απασχόληση και δημιουργείται το πλαίσιο για νέες θέσεις εργασίας

Η διεθνής και η εγχώρια εμπειρία αποδεικνύουν ότι η απελευθέρωση του ωραρίου έχει θετικές επιπτώσεις στο λιανικό εμπόριο. Η προηγούμενη απελευθέρωση που έγινε στη χώρα μας με τον Ν 3377/2005 και αφορούσε την επέκταση του ωραρίου μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, είχε ευεργετικές επιδράσεις στον κύκλο εργασιών (τζίρο) του λιανικού εμπορίου. Ο Γενικός Δείκτης Λιανικού Εμπορίου (εξαιρουμένων των καυσίμων-λιπαντι­κών) του δωδεκαμήνου που ακολούθησε την απελευθέρωση (Αυγ. 2005 - Αυγ. 2006) αυξήθηκε κατά 13,45%, ενώ κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο (Αυγ. 2004 - Αυγ. 2005), που (σημειωτέον) ήταν και χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων, είχε αυξηθεί κατά 7,22%.

Άρα υπήρξε περαιτέρω άνοδος των πωλήσεων. Όσον αφορά ξένες μελέτες το κύριο συμπέρασμά τους είναι ότι η απελευθέρωση της λειτουργίας των μικρών καταστημάτων έχει ευεργετικές συνέπειες στην απασχόληση, την ευημερία των καταναλωτών, τις τιμές και την ανάπτυξη. Αρνητικά αποτελέσματα για το μερίδιο των μικρών καταστημάτων παρουσιάζονται μόνο στις μελέτες που εξετάζεται το σενάριο της απελευθερώσεων τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων καταστημάτων: Περίπτωση που εκφεύγει της κυβερνητικής προτάσεως.

4. Ζωντανεύουν τα κέντρα των πόλεων

Δίνεται η δυνατότητα τα κέντρα των πόλεων να αποκτήσουν χρώμα και κίνηση και τις Κυριακές. Στο σημείο αυτό, τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης λένε: «Φανταστείτε τα μαγαζιά στο Μοναστηράκι κλειστά τις Κυριακές...»

5. Ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Οι μικρές επιχειρήσεις αποκτούν πλεονέκτημα ώστε να δουλέψουν μία μέρα την εβδομάδα χωρίς τον ανταγωνισμό των πολυκαταστημάτων και των mall έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα: Ευελιξία, γνώση των ιδιαιτεροτήτων των τοπικών αγορών, κ.λπ.
ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος20/1/13 23:26

    mmm sosti i kivernisi exoune megalo dikio ksekinane na enarmonisoune mono ta magazia me tin ipolipi evropi ka8os se ola ta alla dn mas simferei na enarmostoume,enisxiode oi eisagoges mas ka8os me tosous forous pou mas exoune valei dn simferei na agorasoume tpt paragomeno apo tin xora mas,edo oi katastimatarxes dn exoun lefta gia na sidiri8oune alla tora 8a paroune kai prosopiko,na do pou 8a vroune lefta gia venzini gia na pane sto kedro tis polis aytoi pou apexoune molis merika xiliometra apo aytin me tosous forous kai se tetoia timi pou einai i venzini e kai telos me tin politiki pou kratane exoune katastrepsei tous pades evnoodas tous plousious kai tora pane na to sinexisoune anakoinonodas di8en 8etika...e re kremasma

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *