ροή ειδήσεων

Η κρίση στέλνει τους μαθητές των ιδιωτικών στα δημόσια σχολεία


Η οικονομική κρίση έχει αναγκάσει πολλούς γονείς που έστελναν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα δίδακτρα...

και να σκέφτονται να τα στείλουν ξανά στην δημόσια εκπαίδευση.

Αυτό προκύπτει, αναφέρει σήμερα η εφημερίδα "Καθημερινή" από έρευνα της ιστοσελίδας eduadvisor, όπου έλαβαν μέρος 952 γονείς με παιδιά σε ιδιωτικό σχολείο. Ένας στους τρεις δήλωσε ότι θα αναγκαστεί τελικά να διακόψει το παιδί του από τη φοίτηση σε ιδιωτικό και να το στείλει σε δημόσιο σχολείο. Ως αιτία αναφέρουν τις μειωμένες αποδοχές και το αυξημένο κόστος ζωής. Ήδη, συνεχίζει το δημοσίευμα, πολλοί γονείς δεν μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρα και σε κάποια σχολεία το ποσοστό αυτών που δεν πληρώνουν φτάνει το 30% .

Από την άλλη πλευρά, ποσοστό 33% των γονέων δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει σχολείο στο παιδί του και από αυτούς το 29% είπε ότι θα κόψει άλλα έξοδα. Μόνο το 4,1% δήλωσε ότι δεν έχει επηρρεαστεί ακόμα από την κρίση.

Την ίδια ώρα, πάντως, τα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία αναφέρουν ότι η μείωση στις εγγραφές μαθητών φέτος κινήθηκε στο 3 έως 6%, ενώ σε ορισμένα το ποσοστό ανέβηκε στο 10%. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε ιδιωτικά σχολεία φοιτούν φέτος περίπου 67.000 μαθητές, από 73.700 που ήταν την περσινή χρονιά.

Τα δίδακτρα στην περιφέρεια κυμαίνονται από 1.160 ευρώ για δημοτικά έως 10.000 ευρώ για Γυμνάσια και Λύκεια, ενώ στην Αττική ξεκινάνε από 2.200 ευρώ για νηπιαγωγεία έως 11.350 ευρώ για δημοτικά, ενώ στα Γυμνάσια και Λύκεια οι τιμές είναι χαμηλότερες, αναφέρει το δημοσίευμα. Για να αντιμετωπίσουν την φυγή μαθητών, κάποια ιδιωτικά σχολεία έκαναν μειώσεις 5% κατά μέσο όρο στα δίδακτρα που ζητούν, τα οποία είναι σταθερά από το 2010.

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *