ροή ειδήσεων

Ανοιχτά τα μαγαζιά όλες τις Κυριακές

ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Σε μετωπική σύγκρουση φαίνεται ότι οδηγούνται οι έμποροι και το υπουργείο Ανάπτυξης για την απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές...

Ο νέος Αγορανομικός Κώδικας και ιδιαίτερα οι επίμαχες ρυθμίσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές αποτέλεσε το πεδίο της διαμάχης, στη συνάντηση που έγινε σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης, μεταξύ του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη και των εκπροσώπων όλων των φορέων.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης κατηγόρησε τον υπουργό, αλλά και τον υφυπουργό Αθανάσιο Σκορδά ότι εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Η φραστική επίθεση συνοδεύτηκε με την αποχώρηση από τη σύσκεψη πριν από την ολοκλήρωσή της, του προέδρου της ΕΣΕΕ, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη ρύθμιση θα κριθεί από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατο στέλεχος του υπουργείου "χρειάζονται 151 ψήφοι για να ψηφιστεί από τη Βουλή".

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Κορκίδης, αύριο θα στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, με την οποία θα δηλώνει ότι υποχρεώνεται σε παραίτηση από την προεδρία της ΕΣΕΕ με την πολιτική του υπουργείου που στηρίζεται σε προσχηματικές διαβουλεύσεις για να περάσει όσα εξαρχής έχει σχεδιάσει.

Μία από τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ στη συνάντηση είναι να λειτουργήσουν δοκιμαστικά τα καταστήματα επτά Κυριακές μέχρι τον Οκτώβριο, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στο μεταξύ ο χειρισμός του θέματος των Κυριακών από το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προκαλέσει και την έντονη αντίδραση των εμποροϋπαλλήλων οι οποίοι σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος τους κ. Βασιλόπουλος εξερχόμενος της σύσκεψης, είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε μαζικές κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος εκτιμά, όπως είπε, ότι θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις στη συνέχεια. Ο ίδιος πάντως δεν παρέλειψε να αναφέρει «οι επιπτώσεις από τις λάθος πολιτικές που δεν επιβάλλονται από το Μνημόνιο είναι πιο καταστροφικές".

Ο κ. Μακρής από τον ΣΕΛΠΕ επεσήμανε ότι η πορεία της αγοράς όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα την έχει φέρει σε αδιέξοδο, σημειώνοντας «περιμένουμε από το υπουργείο να νομοθετήσει προς όφελος του καταναλωτή».

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου η προτεινόμενη ρύθμιση θα φέρει αύξηση της απασχόλησης και τόνωση της αγοράς. Οι ίδιοι, επικαλούμενοι στοιχεία του ΟΟΣΑ αλλά και της απελευθέρωσης του ωραρίου της λειτουργίας των καταστημάτων το 2005, σημειώνουν ότι υπήρξε αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά 13,5% όταν το 2004, την χρονιά όπου πραγματοποιήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες η αύξηση ήταν 7%.

Σύμφωνα με τους ίδιους και με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, όπου υπάρχει διεύρυνση υπάρχει θετική επίπτωση στην απασχόληση κατά 1,5-3% και πτώση των τιμών κατά 2,5%.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, μετά τη σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς για τον αγορανομικό κώδικα, δήλωσε:

«Η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να καταπολεμήσει τα λουκέτα και την ανεργία έχει καταθέσει μία πρόταση, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της αγορανομικής νομοθεσίας για μια πιο σύγχρονη λειτουργία της αγοράς. Σήμερα κάναμε μια συμπερασματική συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους, αξιολογώντας κάθε πρόταση που έχει κατατεθεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Κατόπιν θα συζητήσουμε με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η κατάθεση σχετικού σχεδίου Νόμου στη Βουλή».
πηγή: ethnos.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *