ροή ειδήσεων

Τα «παραθυράκια» για να μην πληρώσετε υψηλότερη έκτακτη εισφορά για τόκους, μερίσματα

Παγίδα για τους φορολογουμένους αποτελεί μία νέα αλλαγή που καλούνται να ενσωματώσουν οι πολίτες στη φορολογική τους δήλωση. Πρόκειται για την πρόσθεση στο...
δηλωθέν εισόδημα, των κερδών από τόκους και μερίσματα. Πιο απλά, στη φορολογική δήλωση οι πολίτες θα πρέπει να ενσωματώσουν – για πρώτη φορά, φέτος – τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά, όπως είναι τα μερίσματα μετόχων, οι τόκοι από πάσης φύσεως τραπεζικές καταθέσεις και τοποθετήσεις σε αμοιβαία, καθώς και τα κέρδη από τυχερά παιχνίδια.

Ωστόσο, με την ενσωμάτωση αυτών, υπάρχει η περίπτωση να αυξηθεί το ποσό της εισφοράς που θα πρέπει να πληρώσει ο φορολογούμενος, καθώς ενδέχεται να αλλάξει κλίμακα. Για παράδειγμα, εάν κάποιος δηλώνει εισόδημα 48.000 ευρώ και έχει επιπλέον εισόδημα 3.000 ευρώ από τόκους ή και μερίσματα, τότε αλλάζει κλίμακα, με αποτέλεσμα, εκεί που θα πλήρωνε έκτακτη εισφορά 2%, πλέον θα κληθεί να πληρώσει 3%.

Υπενθυμίζεται πως η εισφορά είναι 0% για ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ, 1% για 12.000 ως 20.000 ευρώ, 2% για 20.000 ως 50.000 ευρώ, 3% για 50.000 ως 100.000 ευρώ, και 4% για πάνω από 100.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται, επίσης, πως η εισφορά αναφέρεται στο συνολικό δηλωθέν εισόδημα.

Πώς μπορεί να αποφύγει ένας φορολογούμενος την αλλαγή κλίμακας στην έκτακτη εισφορά; Με την διασπορά των τραπεζικών καταθέσεων, μερισμάτων κτλ. σε πολλά πρόσωπα. Με τον τρόπο αυτό, το εισόδημα μοιράζεται σε πολλά άτομα και επομένως, μειώνεται η πιθανότητα αλλαγής κλίμακας. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει πρόβλεψη για πολύ οριακές καταστάσεις, ώστε να μην επιβαρύνεται ο φορολογούμενος με την αλλαγή κλίμακας (προστατεύεται από υπερβάσεις των περίπου 120 ευρώ για το πολύ χαμηλό κλιμάκιο, 200 ευρώ για το επόμενο κλιμάκιο κτλ.).

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *