ροή ειδήσεων

Οριακή αύξηση στην απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία

Ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), «Η απασχόληση στον τουριστικό τομέα» που παρουσιάστηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.... (ΞΕΕ) και στην οποία συμμετείχαν 1.200 ξενοδοχειακές μονάδες, έδειξε πως ο αριθμός των απασχολούμενων στα ελληνικά ξενοδοχεία διευρύνεται κατά την υψηλή τουριστική περίοδο, ενώ ο τζίρος των ξενοδοχειακών μονάδων παρουσιάζει μείωση το 2012 σε σχέση με το 2011.

Ειδικότερα, τον Αύγουστο του 2012, η απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία σημείωσε οριακή αύξηση κατά 0,8%, με τους εργαζόμενους να ανέρχονται στους 119.990. Τον Μάιο, από την άλλη, η απασχόληση μειώθηκε κατά 2,3% σε ετήσια βάση, εξέλιξη που απαντάται στο γεγονός πως πολλά ξενοδοχεία ξεκίνησαν να λειτουργούν καθυστερημένα ή δε λειτούργησαν καθόλου.

Ενδεικτικά, αναφέρεται πως το 12,8% των ξενοδοχείων ενός αστεριού, το 10,3% των δύο αστέρων και το 6,9% των τριών αστέρων, δεν λειτούργησαν καθόλου τον Μάιο, ενώ τα ξενοδοχεία των τεσσάρων και πέντε αστέρων λειτουργούσαν. Όπως και να έχει το 4,3% του συνολικού δυναμικού της χώρας απηχεί σε κλειστά ξενοδοχεία.

Η έρευνα του ΙΤΕΠ, εκτός των άλλων παρατηρεί υψηλή μείωση της απασχόλησης στις περιοχές που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό Ελλήνων πελατών και αύξηση στους παραδοσιακούς προορισμούς που εξυπηρετούν κυρίως αλλοδαπούς πελάτες. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στις περιοχές Ηπείρου - Θεσσαλίας με 31,5% τον Μάιο και 21,3% τον Αύγουστο, ενώ ακολουθεί η Πελοπόννησος με απώλειες 16% και η Αττική με 8,2%, τον Αύγουστο.

Ανοδική πορεία ακολούθησε η απασχόληση στην Κρήτη και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. «Η Ελλάδα οφείλει και πρέπει να υιοθετήσει ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα δίνει έμφαση στην ποιότητα και όχι στην προσέλκυση πελατών μέσω της συνεχούς μείωσης των τιμών, παραμένοντας όμως τιμολογιακά ανταγωνιστική», τόνισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. κ. Γ. Τσακίρης και εκτίμησε ότι μετά το 2000 ο τουρισμός «είναι ο μόνος κλάδος του ιδιωτικού τομέα που έχει δημιουργήσει 60.000 νέες θέσεις απασχόλησης, τη στιγμή που σε όλους τους υπολοίπους τομείς, με εξαίρεση ορισμένους τομείς του Δημόσιου, η απασχόληση έχει συρρικνωθεί».
πηγή: zougla.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *