ροή ειδήσεων

Εργαστήριο παραγωγής κομπόστ από την Αιθρία

 
Ένα εργαστήριο παραγωγής κομπόστ, κατάλληλου για κήπους, πάρκα και μπαλκόνια, διοργανώνει η περιβαλλοντική οργάνωση Αιθρία, με την υποστήριξη του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Ρόδου και...
του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου. Το εργαστήριο απευθύνεται σε γεωργούς, κηπουρούς, αλλά και σε κάθε πολίτη, ο οποίος ενδιαφέρεται να μάθει πώς να παράγει το δικό του κομπόστ.

Το κομπόστ είναι ένα φυσικό βελτωτικό εδάφους, κάτι σα λίπασμα, που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας, εύκολα και ανέξοδα, χρησιμοποιώντας τα υπολείμματα του κήπου και του χωραφιού μας (πχ φύλλα και κλαδιά κτλ) ή της κουζίνα μας (πχ φλούδια και κοτσάνια από τα λαχανικά, κατακάθια καφέ). Σε αντίθεση με τα χημικά λιπάσματα που επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα το έδαφος και ταυτόχρονα αποτελούν πηγή ρύπανσης για το περιβάλλον, το κομπόστ ενδυναμώνει το έδαφος, το κάνει γόνιμο και μας χαρίζει ανθεκτικά φυτά και πλούσιες σοδειές. Και βέβαια, η παραγωγή κομπόστ αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση για να ανακυκλώσουμε όσα συνήθως πετάμε στις χωματερές!

Εκπαιδεύτρια στο εργαστήριο θα είναι η γεωπόνος-βιοτεχνολόγος και σύμβουλος κομποστοποίησης, Χρόνη Χριστίνα, η οποία είναι υποψήφια διδάκτωρ του τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με ερευνητικό αντικείμενο τη μικροβιακή διαδοχή κατά τη διεργασία της κομποστοποίησής του. Η κ. Χρόνη αρθρογραφεί από το 1995 στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο για την κομποστοποίηση και τη διαχείριση περιβάλλοντος, ενώ εργασίες της σχετικά με την κομποστοποίηση έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και συνέδρια.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου από τις 11:00 έως τις 14:00 και θα περιλαμβάνει δυο μέρη: το θεωρητικό, το οποίο θα γίνει σε αίθουσα που θα παραχωρήσει ευγενικά ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου, και το πρακτικό που θα πραγματοποιηθεί στη Ροδιακή Έπαυλη. Κατά το πρακτικό μέρος, οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε ομάδες και κάθε ομάδα θα παραγάγει το δικό της κομπόστ με υλικά που θα φέρουν οι ίδιοι και που θα μαζέψουν από τον περιβάλλοντα χώρο.

Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στο εργαστήριο, παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι 20 Φεβρουαρίου, στέλνοντας μήνυμα στο email: aithriango@gmail.com, αναφέροντας τα εξής στοιχεία: ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας, ιδιότητα (γεωργός, κηπουρός κτλ) και το είδος του κομπόστ που τους ενδιαφέρει (δηλαδή για το χωράφι, τον κήπο ή το μπαλκόνι). Εναλλακτικά, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο κινητό 697 8087594, κατά τις απογευματινές ώρες. Ο ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων θα είναι 40 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Επίσης, να διευκρινιστεί ότι προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα μετακίνησης της εκπαιδεύτριας, προβλέπεται συνδρομή 6 ευρώ ανά άτομο. Η συνδρομή δεν αφορά σε πληρωμή της εκπαιδεύτριας, μια και συμμετέχει εθελοντικά στη συγκεκριμένη δράση.


Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των ειδικών επιμορφωτικών δράσεων της Αιθρίας, κύριος στόχος των οποίων είναι η ανάδειξη και η αξιοποίηση καλών πρακτικών προς την κατεύθυνση της αειφορικής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος. Τέλος, χορηγός επικοινωνίας του εργαστηρίου κομπόστ είναι το ραδιόφωνο «Λυχνάρι».

Για περισσότερες πληροφορίες:

Γεωργόπουλος Βασίλης, Εκπαιδευτικός - MSc στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Συνεργάτης Αιθρίας, 6978087594

Δέσποινα Μερτζανίδου, Δρ. Βιολόγος, Διαχειρίστρια Αιθρίας, 697 3090148



Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *