ροή ειδήσεων

Ροδίτης φοιτητής καταγγέλλει: Καταργούν το Τμήμα Τεχνολόγων Γραφικών Τεχνών !!!

Μέτωπο αγώνα- δημιούργησαν σπουδαστές (ανάμεσά τους και Ροδίτες) καθώς και Ενώσεις Πτυχιούχων Γραφικών Τεχνών και συνελεύσεις σπουδαστών για τη μη κατάργηση....
του Τμήματος Γραφικών Τεχνών, όπως προβλέπει το σχέδιο {Αθηνά}

Τις τελευταίες εβδομάδες, στην έναρξη -μάλιστα- της χειμερινής εξεταστικής περιόδου, γνωστοποιείται και επισήμως στους ακαδημαϊκούς χώρους το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ». Ως πρόταση διαβούλευσης του Υπουργείου Παιδείας, αρχικά, που πρόκειται να ολοκληρωθεί και θεσμοθετηθείμέχρι την έναρξη του νέου εξαμήνου, της οποίας σκοπός είναι η αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα στα υπόλοιπα μέτρα, περιλαμβάνει την συγχώνευση τμημάτων που φαίνεται να έχουν ίδια γνωστικά αντικείμενα, με πρόφαση την ανώφελη και δαπανηρή τους ύπαρξη ως ξεχωριστά. Ουσιαστικά, στοχεύει στην κατάργηση αυτών των ειδικοτήτων, που έχουν σχετικό αντικείμενο σπουδών αλλά σε καμία περίπτωση ίδιο, με τρόπο βιαστικό και βίαιο.

Το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», που προφασίζονται πως αποβλέπει στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του τόπου, συμπεριλαμβάνει την ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ του τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, του ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ τμήματος στην ελληνική εκπαίδευση που ειδικεύεται στην επιστήμη των Γραφικών Τεχνών, από το επίσης μοναδικό τμήμα Γραφίστικης. Πρόκειται για δύο ειδικότητες με σαφώς συναφές και συνεργαζόμενο αντικείμενο σπουδών, ωστόσο καθ’ όλα διαφορετικό. Αρκεί να ελέγξει κάποιος το πρόγραμμα σπουδών των δύο τμημάτων για να καταλάβει ότι το πρώτο (με μαθήματα τεχνολογικής και επιστημονικής βάσης, όπως είναι τα μαθηματικά, η φυσική και η χημεία) αφορά στο ευρύ φάσμα της έρευνας, των υλικών, των μεθόδων και διαδικασιών των Γραφικών Τεχνών που έχουν ως στόχο την υλοποίηση και την επίτευξη της λειτουργικότητας της γραφιστικής εργασίας, ΚΑΙ ΟΧΙ στο καλλιτεχνικό κομμάτι που αποβλέπει και εμβαθύνει το τμήμα της Γραφιστικής. Εν ολίγοις, το τελευταίο αποτελεί μέρος του πρώτου η ειδικότητα της Γραφιστικής αποτελεί μέρος του πεδίου των Γραφικών Τεχνών. Επομένως, μιλάμε για μία πρόταση που ορίζει τηναπορρόφηση του συνόλου από το υποσύνολο, με τις αντίστοιχες φυσικά επιπτώσεις στο -ήδη συμπυκνωμένο- πρόγραμμα σπουδών και την εκπαίδευση των σπουδαστών.
Το 2008, με την εφαρμογή της Συνθήκης της Bologna για τον ανώτατο εκπαιδευτικό χώρο, το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών άλλαξε, περιορίζοντας τον αριθμό των μαθημάτων και μειώνοντας τις εργαστηριακές ώρες που έχουν στόχο την εφαρμογή του πρακτικού μέρους των μαθημάτων. Παρά την σημαντική αυτή απώλεια, η κατάρτιση των σπουδαστών παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο. Οι φοιτητές εξακολουθούν να ειδικεύονται σε τεχνολογικού χαρακτήρα μαθήματα, στους τομείς της προεκτύπωσης, των εκτυπώσεων και της μετ εκτύπωσης, ώστε να μπορούν να οργανώσουν εξ’ ολοκλήρου την παραγωγική διαδικασία και την ομαλή συνεργασία στους τρείς αυτούς τομείς μεταξύ τους. Με το πέρας των σπουδών, το πτυχίο (Bachelor of Science) αναγνωρίζεται από αντίστοιχα τμήματα του εξωτερικού (που προσφέρουν, επίσης, αμιγώς τεχνολογική κατάρτιση και διαχωρίζονται από τα καλλιτεχνικά τμήματα της Γραφιστικής) για μεταπτυχιακή εκπαίδευση. Απόφοιτοι, ακόμη, αποκτούν ειδίκευση στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και επιστρέφουν ως διδάκτορες, για να αποτελέσουν το εκπαιδευτικό προσωπικό, με πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων και ετεροαναφορών. Ωστόσο, οποιαδήποτε επιπλέον συρρίκνωση τού προγράμματος σπουδών θα ήταν καταστροφική, αν θέλουμε να μιλάμε για ολοκληρωμένη εκπαίδευση.
Το τμήμα της Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών ιδρύθηκε το 1973 στα -τότε- Κέντρα Ανωτέρας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Κ.Α.Τ.Ε.), για να φτάσει να δημιουργήσει την Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (Σ.Γ.Τ.Κ.Σ.) τού Τ.Ε.Ι. Αθήνας, όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Μετρά 40 χρόνια λειτουργίας, συνεχούς εξέλιξης και διαρκούς τροφοδότησης αποφοίτων στην αγορά εργασίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Προσφέρει ολοκληρωμένη κατάρτιση στους φοιτητές για ένα από τα πιο δυναμικά και νευραλγικά κομμάτια του εργασιακού τομέα, που είναι ο κλάδος των Γραφικών Τεχνών. Ένας κλάδος που καταφέρνει να επιβιώνει και να εξελίσσεται την εποχή αυτή (με την εμφάνιση μέσων όπως το ηλεκτρονικό βιβλίο, τα τυπωμένα ηλεκτρονικά, και την ανάγκη για τυποποίηση της συσκευασίας), όταν όλες οι άλλες επιχειρήσεις αποβιώνουν. Ένας βιομηχανικός κλάδος που, όμως, επιμένουν να βάλλεται από παντού. Και είναι άξιο απορίας να συμβαίνει αυτό, όταν παρουσιάζεται ως κύριο μέλημα η «ανάπτυξη» του ελλαδικού τόπου – κάτι που, αντιθέτως, επιτυγχάνεται με την ενίσχυση της βιομηχανίας. Αρκεί να σκεφτούμε τον ρόλο τού Εθνικού Τυπογραφείου (με την έκδοση του Φ.Ε.Κ) στην εφαρμογή του Συντάγματος, τον ρόλο που κατέχει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου το οποίο επίσης βεβιασμένα (και συμπτωματικά;) αποφασίζουν να κλείσουν, ή τον ρόλο του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων που πέρυσι κλονίστηκε με την “καθυστερημένη” έναρξη παραγωγής των σχολικών βιβλίων.
Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, πως πρόκειται για μία καλομελετημένη απόφαση που αποβλέπει στην κατάργηση του τμήματος της Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, δηλαδή στην παντελή απουσία του τεχνολογικού γνωστικού αντικειμένου του κλάδου των Γραφικών Τεχνών στην ελληνική εκπαίδευση. Και κάτι τέτοιο συνιστά κατάφωρη προσβολή του ελληνικού Τύπου, της ελληνικής Τυπογραφίας, των Εκδόσεων και, κατ’ επέκταση, του ίδιου του Πολιτισμού, του οποίου αποτελούν φορέας.


Σε τούτη την απόφαση ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ. Οι αλλαγές μάς βρίσκουν ενάντιους, δεν διακρίνουμε καμία πιθανότητα ανάπτυξης μέσω του Σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» παρά μονάχα την συνεχή υποβάθμισή μας ως ακαδημαϊκοί πολίτες, καθώς και την ολωσδιόλου έλλειψη εκπαιδευτικών και επαγγελματικών δυνατοτήτων για τους νέους του αύριο. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την ανάκληση της μη τεκμηριωμένης αυτής πρότασης, καθώς και την διατήρηση της οντότητας και της αυτοτέλειας του τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών σε μία αυτόνομη Σχολή Γραφικών Τεχνών, με παράλληλη ύπαρξη του τμήματος Γραφιστικής.



Στο πλευρό μας έχουμε τους φοιτητές του τμήματος Γραφιστικής, που βλέπουν επίσης την συγχώνευση να επηρεάζει αρνητικά και το δικό τους πρόγραμμα σπουδών, καθώς ζητάμε την συμπαράσταση όλων των φοιτητών, όλων των εργαζομένων του κλάδου αλλά και όλων των Ελλήνων πολιτών, ώστε να ανατρέψουμε τον σκοταδισμό που επιμένουν να θέλουν να φέρουν. Με την σειρά μας, επιθυμούμε να αγωνιστούμε συνολικά και να στηρίξουμε όσα τμήματα πλήττονται ομοίως από μία τέτοια απόφαση. ΖΗΤΑΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ στο έργο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στο αναφαίρετο δικαίωμά μας για μία ολοκληρωμένη και σοβαρή Παιδεία.
eleusisdiagoridon.blogspot.gr

Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. ΚΕΑΣ ΞΥΝΗ Γλυφάδας: Η Τέχνη του Τατουάζ κατεβαίνει… στα Νότια Προάστια!

    Η τέχνη του tattoo είναι δημοφιλής, ειδικά ανάμεσα στους νέους και ο Εκπαιδευτικός Ομιλος ΞΥΝΗ δεν θα μπορούσε να απέχει από το κλίμα της εποχής! Για το λόγο αυτό λοιπόν, κατηφορίζει προς τα Νότια Προάστια και διοργανώνει επαγγελματικά σεμινάρια που θα σας μετατρέψουν σε... περιζήτητους tattoo artists!

    Το ΚΕΑΣ ΞΥΝΗ Γλυφάδας (ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ 1) ανακοινώνει το νέο εκπαιδευτικό κύκλο επαγγελματικών σεμιναρίων Tattoo (Δερματοστιξίας) για εγγραφές μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου.

    Στο επαγγελματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, θα διδάσκονται όλα τα είδη του τατουάζ: 3D, Tribal, Only Black, Black & Grey, Japanese, Modern Arts, Realism, Portraits

    Με το παραπάνω πρόγραμμα, ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΞΥΝΗ Νοτίων Προαστίων γίνεται ο μοναδικός προορισμός για όσους επιθυμούν να διδαχτούν την τέχνη του τατουάζ και να γίνουν οι πλέον ανταγωνιστικοί επαγγελματίες του είδους, με πληθώρα επιλογών επαγγελματικής σταδιοδρομίας, αλλά και τη δυνατότητα εργασίας ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

    Για περισσότερες πληροφορίες – εγγραφές:

    • ΚΕΑΣ ΞΥΝΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Λ. Βουλιαγμένης 57 & Αγησιλάου
    • Τηλ. 210 9640117
    www.keasxini.edu.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *