ροή ειδήσεων

Χάνεται οριστικά το επίδομα γάμου!


Νέες περικοπές μισθών, αυτή τη φορά με την κατάργηση του επιδόματος γάμου. Είναι να αναρωτιέται κανείς για τις πραγματικές προθέσεις της μνημονιακής πολιτικής. Μήπως τέλικά θέλουν να χτυπήσουν τον θεσμό της οικογένειας...
και να ενισχύσουν την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα;

Από τον Απρίλιο χάνεται οριστικά το επίδομα γάμου, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση και είναι παντρεμένοι θα δουν τον μισθό τους να μειώνεται κατά 10%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ημερησία, ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου θα καθορίζεται με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αφού έχει προηγηθεί κοινωνικός διάλογος και έχουν υπολογιστεί μια σειρά παράγοντες (η πορεία της οικονομίας, της ανεργίας κ.ά.).

Να σημειωθεί πως πέρσι ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22% (για τους νέους κάτω των 25 ετών η μείωση είναι 32%), με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 586 ευρώ.

Οι τριετίες τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση διασώζονται αλλά παραμένουν παγωμένες μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.

Για παράδειγμα, μισθωτός που αμείβεται με την εθνική συλλογική σύμβαση και έχει από 6 έως 9 έτη προϋπηρεσίας δικαιούται 703,3 ευρώ (586 ο κατώτατος μισθός συν 117,22 ευρώ επίδομα τριετιών).

Σημειώνεται πως οι δανειστές ζητούν να καταργηθούν οι προσαυξήσεις που δίνονται για τις τριετίες με βάση τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Σε περίπτωση που γίνονταν δεκτές ανάλογες εισηγήσεις, εργαζόμενος που μπαίνει στην αγορά εργασίας με τον κατώτατο μισθό, και μετά από δέκα χρόνια θα συνεχίζει να παίρνει 586 ευρώ!

Όσον αφορά τα θεσμικά ζητήματα (π.χ. άδειες), δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή και διατηρούνται σε ισχύ όσα προβλέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αυτό ισχύει τόσο για τα μέλη όσο και για τα μη μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων.
planet-greece


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *